Renault Grubu 2,5 Milyar Avro Toplam Nakit Fazlasıyla 2011-2013 Hedefini Aştı

By on 13 Şubat 2014

Renault Başkanı Carlos Ghosn «Drive the Change planımızın ilk etabında belirlediğimiz strateji meyvelerini verdi. Bu kazanımlar sayesinde, Renault grubu planın iddialı ve gerçekçi ikinci fazını uygulamak için gerekli bütün kaynaklara sahip» şeklinde açıklamada bulundu.

2011-2013 kazanımları

Yeni Renault ve Dacia modellerinin başarısı

Renault gamının yenilenme süreci başarılı şekilde başlatıldı: Yeni Clio Fransa’da 1n° ve Avrupa’da 3n° oldu. Captur Fransa’da en çok satılan crossover olurken, Avrupa’da segmentinde liderliğe oturdu. Sıfır emisyonlu ulaşımda öncü olan Renault kapsamlı bir elektrikli araç gamını pazara sunarak sözünü tuttu.

Daha dengeli coğrafi satış dağılımı

Avrupa dışındaki uluslararası pazarlarda Grup, başlıca pazarlarında payını arttırdı. Avrupa dışındaki satışların toplam satışlara oranı böylece 2010’da yüzde 38’den 2013’te yüzde 50’nin üzerine çıktı. Brezilya ve Rusya sırasıyla Grubun en büyük 2nci ve 3ncü pazarları haline geldiler. 2013 yılında grubun en çok satılan modeli Duster’in liderliğindeki eşsiz M0 gamı gelişmekte olan pazarlardaki güçlü büyümenin arkasındaki itici güç oldu.

 

2014-2016 eylemleri

Ürün gamının yenilenme süreci devam ediyor

Renault grubu ürün gamını yenileme sürecini 2014 sonbaharında yeni Twingo ve yeni Trafic ve ardından D segmentinde yeni bir seçenek oluşturacak Espace’ın ardılı ve yeni Mégane ve Scénic modelleri ile hızlandıracak. Bu modeller İttifakın C ve D segmentleri için geliştirdiği 3 milyon araçlık ortak platformu üzerinde yükselecekler.

Buna paralel olarak, grup kapsamlı bir crossover gamı, Hindistan ve Latin Amerika için bir gam girişi modeli (A-entry) ve uluslararası pazarlar için yeni ticari araçlar (Pick-up) ile pazarda kapsama alanını genişletecek.

Uluslararası pazarlarda ve Avrupa’da büyüme hedefi korunuyor

Başarlı bir ilk etaptan sonra, Grup Brezilya ve Rusya’da yüzde 8’in üzerinde ve Hindistan’da yüzde 5’in üzerinde pazar payı hedefliyor.

Wuhan’da yılda 150 000 araç kapasiteli yeni bir fabrikanın kuruluşuyla ve C ve D segmentlerine dahil crossover modellerden oluşan bir ürün gamıyla, Çin gelecek yılların önceliğini oluşturuyor.

Avrupa’da, Renault markası yenilenen, Internet bağlantılı, kullanıcı dostu ve çevreye saygılı ürünleriyle kitlesel pazar markaları arasında yeniden ikinciliği hedefliyor. Aynı zamanda, Dacia markası da kendi sınıfında tartışmasız liderliğini sürdürmeyi hedefliyor.

Rekabet gücünün artırılması

Renault grubu, bir yandan İttifak bünyesinde gelecekteki yeni lansmanların yüzde 80’inden fazlasını kapsayacak platform ve mimari (CMF) paylaşımına bağlı rekabet gücü ve ölçek tasarruflarından ve öte yandan yeni modellerin değerinin üçte ikisini oluşturacak standartlaştırılmış modüllerden yararlanacak.

Parça ve komponent tedariklerinin yerlileştirilmesi ve grubun global üretim kapasitelerinin daha verimli kullanımı araç maliyetlerini azaltma stratejisini tamamlayacak.

Grup aynı zamanda Fransa’da ve İspanya’da imzalanan rekabet gücünü artırma planlarının olumlu etkilerinden ve ortaklar için yapılan üretimlerin getirdiği ilave satış miktarlarından yararlanacak.

Toplamda, plan dönemi sonunda, Grubun Avrupa’da yüzde 100 kapasite kullanım kapasitesine ulaşması bekleniyor (standart tanım bazında hesaplanmıştır: Günde iki vardiya).

İttifak bünyesindeki sinerjiler

İttifak bünyesindeki sinerjilerin artırılması Renault grubunun kârlılığına olumlu katkı yapacak. Satınalma, mühendislik, imalat ve lojistik ile insan kaynakları alanlarındaki güç birliği projelerinin 2016 sonuna kadar minimum 4,3 Milyar Avroluk sinerji yaratacağı öngörülüyor.

Yatırımların kontrolü

İttifak ve ortaklıkları çerçevesinde maliyet paylaşımı stratejisi, bir yandan ortak proje sayısının artırılmasını sağlarken, aynı zamanda Ar-Ge + yatırım maliyeti oranının cironun yüzde 9’unun altında tutulmasına olanak verecek.

Plan eylemlerinin uygulanması sonucunda iki hedef:

Renault grubu plan1 dönemi sonucunda iki temel hedef saptadı:

Sabit konsolidasyon kapsamında araç ve parça, bağlı hizmetler ve ortaklara satışları içeren 50 Milyar2 Avro ciro ile somutlaşacak büyüme hedefi.

Her yıl nakit fazlası elde ederken, cironun yüzde 5’inin üzerindeki faaliyet kâr marjı ile sürekli kârlılık hedefi.

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir