ARACINIZ YAZA HAZIR MI?

By on 21 Mart 2012

Malum güneş yüzünü göstermeye ve etrafı ısıtmaya başladı. Bizde Oto Sevdası olarak yaz döneminde otomobili olan okuyucularımız için kısa bir bilgilendirme yapmak istedik. Acaba sizin aracınız yaza ne kadar hazır?

Araba motorları yazın daha fazla ısınır bu yüzden yağın kontrol edilmesi gerekir. Yağ değişim zamanı geldiğinde iş işten geçmiş olabilir o yüzden sık sık yağın seviyesi ve durumu (yağın içinde bulunan partiküller ) kontrol edilmelidir.

Yağ değişimi veya tamamlanması, Yağ filtresi değişimi yapılmalıdır.

Yazın tozlu ortam daha fazla olacağından hava filtresi ve polen filtresi kış aralığından daha sık değişmeli, mutlaka sık aralıklarla kontrol edilmelidir. Çünkü hava filtrelerindeki tıkanıklık daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olmaktadır.

Hava filtresi değişimi ve Polen filtresi değişimi yapılmalıdır.

Lastik basınçları yazın sıcaklıkla birlikte kendiliğinden artabilir. Mutlaka kontrol edilmeli ve kışlık lastikler yazın kullanılmamalıdır.

Lastiklerin basınç kontrolü ve değişimi yapılmalıdır.

Bilinenin aksine silecek lastikleri yazın daha çabuk bozulur. Cam silecek suyuna yazlık, yani içinde yağ çözücü maddeler bulunan cam suyu konmalıdır. Fiskiyeler control edilmelidir.

Silecek lastikleri kontrol edilmeli. Yazlık cam suyu kullanılmalıdır.

Yazın uzun yolculuklar daha fazla yapıldığından her an yola çıkılacakmış gibi çok nokta kontrolü yapılan bir bakımdan geçirilmelidir.

Yaza özgü çok nokta kontrollü bakım yapılmalıdır.

Yazın hız limitleri kışa oranla daha fazla zorlandığından ön düzen direksiyon ve servo kontrolü yapılmalı, lastik balansları kontrol edilmelidir.

Rot ayarı yapılmalı, Balans ayarı yapılmalıdır.

Klima gazı, klima kompresör yağı ve fanlar kontrol edilmelidir.Klima gazı kontrol edilmeli ve tamamlanmalıdır.Akü asit yoğunluğu yazın daha fazla değişebilir veya akü gözlerinde su kaybı olabilir, mutlaka kontrol edilmelidir.

Akü asit yoğunluğu ve gücü kontrol edilmelidir.

Motor soğutma suyu seviyesi ve kaçakları kontrol edilmeli, antifriz seviyesi yaz kış aynı olmalıdır.

Antifriz ve su eksiği tamamlanmalıdır.

Araçtaki tüm sıvıların kontrolü yapılmalı ve eksikler tamamlanmalıdır. Özelliğini kaybedenler ve değişim zamanı gelenler mutlaka değiştirilmelidir.

Fren ve direksiyon hidrolikleri kontrol edilip eksikler tamamlanmalıdır.

Bujiler ve tüm aydınlatma sistemi kontrol edilmelidir. Yazın daha çok yolculuk edilebileceğinden ön ve arka fren balataları kontrol edilmeli gerekirse değişmelidir. Ayrıca stepne ve kriko muhakkak kontrol edilmelidir.

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir