İhracat Domine Edecek…

By on 18 Şubat 2015

Geçmiş yıllarda yaşanan kırılganlık ve hassas yapı yerinin daha sağlam, piyasa koşullarına hızlı cevap verebilen, daha proaktif ve daha güçlü bir pazara bırakmasına karşın otomotiv sektörü, son 5 yılda büyümeye açık ve yüksek potansiyele sahip iç pazarda beklenen büyüklüğe ulaşamamanın sıkıntılarını yaşamaya maalesef devam ediyor… Ancak küresel pazardaki canlanmanın etkisiyle devam eden ihracat artışı sektörü canlı tutmaya da yetiyor. Öyle ki 2014’te daralan iç pazara rağmen yeni yatırımların ve projelerin devreye girmesiyle ihracat ve üretimde önemli oranda artış kaydedildi. Hafif ticari araç üretiminde Avrupa’nın zirvesinde yer alan Türkiye, otomobil üretiminde ise ilk beş içine girmeyi başardı!

2014 yılında kur faiz oranlarındaki yükselişler otomotiv ÖTV oranlarındaki artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, büyümede ivme kaybı, özel sektör tüketim ve yatırımlarındaki zayıflık, otomotiv pazarında yüzde 10 daralmaya yol açtı ve topları yüzde 12’lik düşüşle 587 bin adede geriledi… Hafif ticari araç pazarındaki daralma ise yüzde 4 oldu. 2014 yılında toplam 180 bin adet hafif ticari araç satıldı.

Buna karşılık toplam üretim yüzde 4 artışla 1 milyon 170 bine yükselerek, 2011 yılındaki 1 milyon 190 binlik rekora yaklaştı. Bu artış da otomobilin payı yüzde 16 oldu…

 İHRACAT LİDERİ

Başta Amerika olmak üzere küresel otomotiv pazarını yeniden hareketlenmesi, Türkiye’nin otomotiv  ihracatı bir önceki yıla göre adet bazında yüzde 7 arttı ve toplamda 885 bine ulaştı. Bu rakamın 582 binini otomobil satışları oluşturdu. Otomobil ihracatında önceki yıla göre yüzde 20 artış gerçekleşti. Buna karşılık ticari araç ihracatı yüzde 12 oranında azalarak 303 bin adede geriledi. Türkiye’nin 2015 yılı toplam otomotiv ihracatı geliri ise yüzde 4 artışla 22 milyar 270 milyon dolara çıktı.

 İHRACATLA BÜYÜMEYE DEVAM

ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomisindeki iyileşmeye paralel olarak, politika faiz artırma beklentisi, Avrupa Merkez Bankası’nın  (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, jeopolitik gelişmeler, TCMB’nin enflasyonla mücadele kararlığı , cari işlemler açığındaki gelişim, yapısal reformlara ait atılacak adımlar ve seçim süreci Türk otomotiv sektörünün 2015 yılında göstereceği performansın temel dinamiklerini oluşturuyor. Ancak beklentiler ağırlıklı olarak ihracat performansı üzerinden şekilleniyor. Özellikle büyüme trendine giren Amerikan ekonomisi ve kısmi de olsa canlılık kazanması beklenen Avrupa pazarının oluşturacağı talebin etkisiyle Türkiye’nin otomotiv ihracatının hem adalet hem de gelir bazında düzeylerde gerçekleşeceği öngörülüyor. Rakamsal tahminler: otomotiv ihracatının yılsonunda adet bazında 925 bine, gelir bazında ise 24 milyar doları düzeyinde olacağı gösteriliyor.

Sonuç olarak ihracat performansına bağlı yeni yatırımlarla birlikte Türkiye’nin 2015 yılı toplam otomotiv üretiminin 1 milyon 225 bini bulacağı tahmin ediliyor…

Yazıma burada virgül koyarken 2015 yılının sağlık, mutluluk, başarı ve kazasız günler getirmesini temenni ederim!

Nerede bir sevda varsa orada mutluluk vardır… Bitmeyen Sevdalara…

 

Kalın Sağlıcakla…

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir