Dikkat! Uzun Yola Hafta Sonu Çıkmayın…

By on 06 Temmuz 2015

Yazın gelmesi ve tatil sezonunun başlaması ile beraber, trafik kazalarının arttığına dikkat çeken TÜV SÜD, tatil için uzun yola çıkacak sürücüleri uyarıyor.TÜV SÜD uzmanları özellikle,  hafta sonu yola çıkmamanın kaza riskini  azalttığını belirtiyor. 

Tatil zamanı geldi, otoyolların yoğunluktan tıkandığı ve kaza risklerinin yüksek olduğu bir dönem başlıyor. Kazaya neden olan unsurlar ise çoğunlukla aynı: Aşırı hız, takip mesafesinin korunmaması ve dikkat eksikliği.Bu sebeplerin dışında hafta sonu yola çıkmakta riski  yükseltiyor. Tatil döneminde uygulanması gereken doğru sürücü davranışlarını derleyen TÜV SÜD uzmanlarına göre; hafta sonu özellikle de cumartesi yola çıkılmaması gerekiyor. Uzmanlara göre, hafta sonu yaşanan yoğunluk ve yorgunluk hata yapma riskini arttırıyor.

Tatil döneminde, trafik kazalarına dikkat çekmek isteyen ve bu kazaların riskini azaltmak için  uyarılarda bulunan TÜV SÜD uzmanları, trafikteki doğru formülü “Mesafeni koru, hızını ayarla ve gözün her zaman çevrendeki araçların üzerinde olsun, o zaman trafiğin güvenli tarafında olursun.” şeklinde özetliyor. Bu durum, trafiğin düzenli aktığı düşünülen zamanlarda da geçerli. Uzmanlar, bu tehlikeye “Trafikte ani yavaşlamalar birçok nedenle beklenmedik bir biçimde oluşabilir” sözleriyle dikkat çekiyor.

Yoğun günlerden sakının: Trafiğe çıkacaklar için ilk ve en önemli öneri, potansiyel trafik sıkışıklıklarını yola çıkmadan önce kontrol etmeleri. İstatistiki çalışmalar, tatil dönemlerinde trafiğin en az yoğun olan zamanlarının salı ve çarşamba günleri olduğunu ortaya koyuyor. Eğer tatillerinizi cumartesiden cumartesiye şeklinde ayarlamak zorunda değilseniz, bu avantajdan yararlanın.TÜV SÜD uzmanları, “Herkesin yola döküldüğü cumartesileri yola çıkmayın” tavsiyesinde bulunuyor.

Dikiz aynasını kontrol edin: Sürücüler, önceden planlamalarına rağmen trafik sıkışıklığında kalmaları halinde, trafiğin sıkıştığı noktaya temkinli bir biçimde yaklaşmalı ve aracı yavaşça yanaştırmalılar. Uzmanlar, bu öneriyi “Sıranın en sonundaki yerinizi alırken dikkatli olmalısınız, çünkü sıkışık trafikte en büyük tehlike ön tarafta saklıdır. Aracınızı şeritten ayırmayacak şekilde dikkatlice hizalayın ve önünüzdeki araçla 1 ya da 2 araçlık mesafenizi koruyun. Ancak bu şekilde, arkanızdaki aracın trafik sıkışıklığını fark etmemesi riski karşısında, kendinizi koruyacak hareket alanını yaratmış olursunuz” sözleriyle vurguluyor.

Emniyet şeridini ayırın:Sıkışık trafikteki yerinizi aldıktan sonra, motoru kısa periyotlar için dahi olsa kapatmanızı gerekiyor. Trafik yeniden akmaya başladığında ise önünüzdeki araçla aranızdaki 1 ya da 2 araçlık mesafenizi koruyun.Trafikte 2 ana şeridin yanında mutlaka emniyet şeridi bırakılması hayati önem taşıyor. Çünkü 3 ya da daha çok şeritli yollarda sağ şeridin yanında emniyet şeridi bırakılmaması hayati riskler doğurabilir. Eğer trafik sıkışıklığının nedeni bir kazaysa, kaza noktasını sabit bir hızla geçin ve kazaya bakmak için yavaşlamayın. Meraklılar, daha çok trafiğe neden olabiliyor.

Şeridinizi koruyun: Otoyollarda sağ şeritten sol şeride ya da sol şeritten sağ şeride geçişler yapmak sizi varacağınız noktaya daha çabuk ulaştırmaz. Yapılan pek çok çalışma, sık şerit değiştirme alışkanlığı olanların, trafiğin sıkıştığı noktadan aynı anda yola çıktıkları komşularla aynı zamanda eve varabildiğini gösteriyor. Uzmanlar, bu durumu “Sıkışık trafikte sağ şerit de en az sol şerit kadar hızlı ilerleyebilir, trafiğin kalıcı bir biçimde sol şeritte hızlı akmaya başlaması halinde sürücüler o tarafa doğru geçebilirler” sözleriyle anlatıyor. Buna  karşılık, emniyet şeridi kullanımıyla ilgili ise değişik kurallar söz konusu olabiliyor. Alışkanlıkların ve inanılanın aksine; sürücülerin emniyet şeridini birkaç kilometre öne geçebilmek için kullanması yasak. Emniyet şeridi, kullanım alanının dışındadır, sadece polis denetiminde ya da istisnai durumlarda kullanılması gerekiyor.

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir