- Türkiye’de Üretilen Yeni Transporter Satışa Sunuldu
- Volkswagen’in Premium Elektrikli Sedanı ID.7 Satışa Sunuldu
- BMW Motorrad, BMW R 12 S’i Sundu:BMW R 90 S’e Saygı Duruşu
- 150 Adet Mercedes-Benz Sprinter Minibüs Teslimatı
- Tamamen Elektrikli, 410 km Menzilli Yeni Mercedes-Benz EQV Türkiye’de
- Yeni Kia EV3 Lokman Koçaslan Otomotiv’de
- Brisa, Aksaray’da Açtığı Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nde Gençleri Yenilik ve Teknoloji İçin Harekete Geçiriyor
- Ford Tamamen Elektrikli Yeni Puma Gen-E’yi Tanıttı
- BYD’nin 2 Elektrikli Amiral Gemisi HAN ve SEAL Türkiye’de
- Kia EV3 ve Yeni EV6 Türkiye’de
Bir Tutkudur Otomobil!
Sizlere bu yazımda biraz geçmişe yani otomobilin tarihçesine götürmek istiyorum. Umarım sıkılmadan bir çırpıda okursunuz…
İnsanlık tarihinin çok önemli teknolojik buluşu olan otomobil, 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlar ve içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılmasıyla devam eder… Buna paralel olarak otomotiv endüstrisi ikinci dünya savaşından sonra en etkili sanayi kollarından biri haline gelmiştir. Dolayısıyla otomobil tek bir kişi tarafından bulunmamıştır, yüz yıl zarfında dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan buluşların bir araya gelip harmanlanmasıyla ortaya çıkıp modernize bir şekilde günümüze ulaşmıştır.
Otomobilin icadı ve gelişme tarihlerini kesin olarak bilmek güçtür. Otomobil icadını bir kişiye mal etmenin yanlış olmasının yanında bir ulusa da mal etmek bence yanlıştır.
Otomobil, Fransızca bir kelime olup AUTO (kendi), MOBİLE (hareket) kelimelerinin birleşimidir. Yani kendi kendine hareket eden anlamına gelir.
Yaptığım araştırmaya göre 1907 yılında iki yüz elli bin olan otomobil sayısı günümüzde yıllık üretimleri göz önünde bulunduracak olursak yüz milyon sınırına yaklaşmıştır. Bir asırdır hayatımızda olan otomobillerin de bu rakamlarla ne kadar önemli yerde olduğunu görmüş oluyoruz.
Bir otomobil yaklaşık olarak toplamda beş bin parçanın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu beş bin parçanın her bir tanesinin ayrı ayrı görevi vardır. Aynen insan vücudunu oluşturan milyonlarca kılcal damar gibi otomobili de bu parçalar sayesinde ayakta duruyor…
İnsanlık, otomobilin icadından beri hep bir yenilik içinde olmuştur. Her geçen yıl birikimlerinin üzerine bir yenisini ekleyerek otomobilleri insan yaşantısının vazgeçilmezleri arasına koymayı bilmiştir. Bunu yaparken de çevre koşullarını göz önünde bulundurduğunu söyleyemeyiz! Son yıllarda üretilen otomobiller bu kirlilik oluşturan gazların emisyon oranlarını düşürdüklerini de sevinerek gözlemlediğimizi belirtmek isterim.
Bu kadar tarih koridorlarında dolandığımız yeter diye düşünüyorum. Umarım biraz olsun otomobil ve tarihçesi hakkında bilgi verebildiysem ne mutlu bana! Bu yazısı sayfalar dolusu yazabilirdim fakat zaman değerli ve çok hızlı akıyor. O yüzden hepimizin zamanı değerli! Sizi fazla sıkmadığımı düşünerek herkesin olduğu gibi benim içinde otomobil bir tutku olduğunu belirtmek isterim…
Test yorumlarımda da sık sık dile getirdiğim konuyu tekrar hatırlatmak isterim.
Emniyet kemerinizi takmadan yola çıkmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!
Bir dahaki yazımda görüşmek dileğiyle…
İçinizdeki otomobil sevdası hiç bitmesin!
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/Hakan Alkan
0 comments