- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
En Havalısından…
Otomobilde her parçanın ayrı kıymeti vardır. Fakat onun yeri sanki bir başka, hatta bazı araba alımlarında farklı seçenekleriyle tercih sebebi bile oluyor… Uzun yıllar hava yastığı (air-bag ) üzerinde çalışmalar yapılmış. Sürücünün kontrolünde olsun denilmiş, fişek yöntemiyle yapalım denilmiş bunlar gibi anlamsız şekilde uygulamalar düşünülse de… İkinci Dünya Savaşı sırasında uçakların yere çakılmalarında bir önlem olarak tasarlanmış ve ilk patent o zamanlarda alınmış. Hava yastıklarının arabalara uygulanmasında birçok problemle karşılaşılmış olunsa da. İmdadımıza naylon iplikten üretilen ve kimyasal reaksiyon sonucu ortaya çıkan nitrojen gazı yetişir.
Birçok sürücü kaza anında Air-Bag’lerinin çalışmadığını dile getiriyorlar. Hava yastığının açılabilmesi için hava yastığı sensorlarının darbe alması lazım ki açılması lazım.
Gönül ister ki hava yastığını kullanmayı nasip edecek kazalarla karşılaşmamak… Her gün televizyonlarda, radyolarda, gazetelerde hatta kendimiz seyir halindeyken yollarda o kadar çok kaza görüyoruz ki. Camları kırılmış, hava yastıkları patlamış.
Otomobil firmaları sürücü ve yolcu güvenlikleri için birden fazla hava yastıklarını aracın içinde yerleştirme başladılar.Çarpışma sırasında kişilerin korumayı maximum seviyede tutmak için..
EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR!
Hava yastığında kaza anında etki etmesi için bizlerin yine dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Otomobilde kişi emniyet kemerini takmıyorsa çok ciddi bir şekilde yaralanmalara ya da ölümlere sebebiyet veriyor demektir. Çarpışma anında emniyet kemeri takıyor olmak kişinin içeride bulunan şeylere çarpmasını engelleyebilir. Hava yastığı yalnızca “tamamlayıcı bir önlem”dir.
Yetkililer 1,63 kısa olanlar ön koltukta seyahat etmemelerini, yolcu koltuğu mümkün oldukça en geri pozisyona çekilmesi gerektiğini bildirmekteler. Bir çocuk asla ön koltukta geriye dönük çocuk koltuğu içinde seyahat etmemelidir. Çünkü çocuk koltuğu bu durumda fırlayan hava yastığına çok yakın bir konumda olacaktır…
En havalısından arabanın en kıymetli parçalarından olan hava yastığı ile ilgilide inanıyorum ki her geçen gün otomobil üreticilerinden farklı çalışmalar gelecektir.
Dipnot olarak da bilmeyen için ufacık bir bilgi olarak da ilk hava yastığı 1980′li yıllarda Mercedez-Benz firması tarafından, W126 S-Class model otomobilinde kullanılmıştır.
Yüreklerinizdeki sevdalar bitmesin…
Twitter.com/edasisik
Facebook.com/ Eda Şişik
0 comments