- Koçaslanlar’dan Bayram Yolculuğu İçin Önemli Araç Bakım Uyarısı
- Ford Otosan, Ankara Akyurt’ta Yeni Yedek Parça Dağıtım Merkezi Açtı
- Yeni BMW iX 700 km Varan Menzili ve Yenilenen Tasarımıyla Yollarda
- Volkswagen Ticari Araç’ın eHybrid Modeli Multivan Yenilenen Özellikleriyle Satışa Sunuldu
- Volkswagen’in Premium SUV modeli Yeni Tayron Satışa Sunuldu
- Hyundai Motor Türkiye Elektrikli Araç Üretimine Hazırlanıyor
- 530 km Menzilli BYD TANG Türkiye’de Satışa Sunuldu
- Premium Segmentte 2024’ün Lideri Bir Kez Daha Mercedes-Benz
- Honda’nın yenilenen scooter modeli PCX125 Türkiye’de
- Petlas, Lastik Testleri İçin 2024 Yılında 35 Bin km Yol Katetti
Araçlarda Cam Filmi Yasağı Resmen Kalktı

Araç sahipleri ile trafik polisleri arasında yasal olup olmadığı konusunda uzun yıllardır tartışmalara neden olan cam filmi, Resmi Gazete kararıyla bugünden itibaren bazı şartlar dahilinde yasal hale geldi.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. 6 ay önce Resmi Gazete’de yayınlanan ve bugün yürürlüğe giren Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Yönetmeliği ile birlikte, araçlara cam filmi taktırmak artık serbest oldu. Şimdiye dek yasak olan ve taktıranlara ceza kesilen uygulamanın son bulduğunu söyleyen Avukat Cevat Kazma, yönetmelikte ilgili maddede bazı şartların olduğunu açıkladı.
Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi. Ancak yönetmelikte, hem araç sahipleri, hem cam filmi üreticileri hem de uygulamayı yapan işyerleri için bazı şartlar bulunuyor. Sadece standartlara uygun olarak üretilmiş ve onaylı cam filmlerinin kullanılmasının mümkün olacağını vurgulayan Avukat Cevat Kazma, araçların ön camlarına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamayacağının altını çizdi. Yapılması halinde kesilecek ceza miktarının 189 TL olacağını ve itiraz edilemeyeceğini ifade etti.
Cam filmi üreticileri ve uygulama yapan işyerleri için de bazı şartların olduğunu belirten Cevat Kazma, “Cam filmlerinin üretiminde PVC malzeme kullanımı yasak. Ayrıca uygulama yapılırken kullanılan yapıştırıcı malzemenin akrilik esaslı olması ve uygulamanın cam panellerin iç yüzüne yapılması zorunluluğu bulunuyor” dedi.
Bir çok kez dava konusu olmuştu
Trafik polisleri ile sürücüler arasında büyük soruna neden olan, ceza kesilir, kesilmez tartışmaları bir çok kez mahkemeye de taşınıyordu. Balıkesir’de bir sürücü, aracın ön camında film olmadığı ve görüşünü engellemediği için tarafına kesilen trafik cezasına itiraz etmiş ve Yargıtay tarafından haklı bulunmuştu.
İstanbul’da da bir kadın sürücüye, cam filmi nedeniyle trafik cezası kesilmiş, kadın sürücü trafikte tacize uğradığını gerekçe göstererek cezanın iptal edilmesini sağlamıştı.
0 comments