- TOYOTA GAZOO Racing WRC’de 4. Kez Üst Üste Markalar Şampiyonu Oldu
- Yeni Nesil MINI Ailesi Dönüşümünü Tamamladı
- Thierry Neuville ve Martijn Wydaeghe İkilisi 2024 WRC Dünya Pilotlar Şampiyonu Oldu
- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
KIA Tarihin En Hızlısı: Stinger GT-Line S
Ülkemizde de uzun süredir beklenen model sportif tasarımı ile oldukça dikkat çekiyor. Öte yandan Türkiye satış fiyatının 550 bin liradan başlaması adeta dudak uçuklatıyor. 2011’de GT Concept adıyla ortaya çıkan Kia Stinger, 2017 Detroit Otomobil Fuarı‘nda beş kapılı fastback haliyle katılımcıları şoke etmeyi başarmıştı. Bizde otosevdasi.com olarak bu hızlı makineyi sizler adına test ettik.
TASARIM&DONANIM
Tasarımına geçmeden evvel marka tarihinin en hızlısı olma ayrıcalığına erişen Stinger GT’nin altyapısına bakmakta fayda var çünkü bu kısımda da önemli detaylar mevcut.
Stinger GT, Hyundai’nin yeni Genesis’te kullandığı platformla aynı altyapıyı paylaşıyor. Bu dinamik platformla birlikte ön tarafta yeni jenerasyon MacPherson tipi süspansiyonlar görev yaparken sürüş modlarıyla doğrudan entegre çalışan ve KIA’nın Dinamik Stabiliteli Süspansiyon Kontrolü adını verdiği ayarlanabilir süspansiyon yapısı yine KIA tarihinde bir ilkle karşımıza çıkıyor.
Ayarlanabilir süspansiyon yapısıyla birlikte Kişisel, Ekonomi, Sport, Konfor ve Akıllı olmak üzere beş farklı sürüş modunda direksiyon ve gaz tepkilerinin de doğrudan değişiklik gösterdiğini belirtelim.
Stinger’in ebatlarına baktığımızdaysa sınıfının en iyi sonuçlarından biriyle karşılaşıyoruz. Dört kapı Gran Tourismo tasarımında olan Stinger, BMW 4 Serisi Gran Coupe ve Audi S5 Sportback gibi rakipleri karşısında avantajlı bir yapıya sahip.
2.905 milimetrelik aks mesafesine, 4.831 mm uzunluğa ve 1.869 mm genişlik değerine sahip olan Stinger, yaklaşık 1.900 kg’lık toplam ağırlığıyla; uzunluk, genişlik değeri ve bagaj kapasitesiyle sınıfının en iyileri arasında kendine yer buluyor.
Stinger’da arkadan itiş ve dört tekerlekten çekiş altyapı seçeneklerini sunan KIA, Rijitlik (burulma direnci) değeri üzerinde de ciddi mesai harcayarak modelin test sürecini Nürburgring’de tamamlamış.
KIA’nın 2011 Frankfurt Otomobil Fuarı kapsamında karşımıza çıkardığı GT konseptine ciddi oranda sadık kaldığına şahit olduk. Stinger’in ön tarafta tek bir parça görüntüsünde olan tamponda geniş ve keskin hava girişleri KIA’nın yeni nesil kaplan burnu tasarımlı ızgarasıyla uyumlu bir görüntü sergilemiş.
Stinger’ın arka tarafına doğru ilerlediğimizde aracı kaslı gösteren bir fastback tasarımıyla karşılaşıyoruz. Arka taraftaysa dört çıkışlı sportif egzozlar ve sade olarak nitelendirebileceğimiz bir difizör aracın tasarım bütünlüğünü sağlamış.
KIA, Stinger GT’nin içerisinde de tarihinin en pahalı modeline uygun bir işçilik ve malzeme kalitesinin yer vermiş diyebiliriz. Döşeme materyalinde ultra yumuşak Nappa derisinin kullanıldığı modelde, koltuklara oturup deri kaplama direksiyonun başına geçtiğinizde ilk bakışta klasik bir KIA hissiyatını uyandırabiliyor. Lakin kokpitin merkezinde konumlandırılan ekranda yer alan tur zamanı, motor ve yağ sıcaklığı gibi değerlerin gösterilmesi kullanıcısını bir performans modelinin içerisinde olduğunu hissettiren ögelerden.
Merkezde yer alan multimedya ekranıyla birlikte Head-up display bölümünden; Anlık hız navigasyon bilgileri, ses ayarı, hız sabitleme ve kör nokta uyarı sistemlerinin bilgilerini almak mümkün. Ses sistemi kısmında da kullanıcıları tatmin edecek bir sistemin Stinger dahilinde yer aldığını söyleyebiliriz.
Bununla birlikte Harman/Kardon‘un premium müzik sistemine yer veren KIA, 720 wattlık sistemi yüksek kaliteye sahip 15 adet araç içi hoparlörle tamamlamış. Stinger’da multimedya donanımlarının yanı sıra sürücüye yardımcı elektronik sistemler de sınıfının ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde.
Ayrıca çarpışma algılama ve uyarı, otonom acil fren sistemi, yaya algılama ve uyarı, akıllı adaptif hız sabitleyici, şerit takip asistanı, aktif trafik asistanı (arkada), sürücü dikkat alarmı ve kör nokta uyarı sistemleri Stinger dahilinde öne çıkan asistanlar arasında yerini almış.
MOTOR&PERFORMANS
KIA, 2018 Stinger’da iki adet benzinli ve bir adet dizel olmak üzere üç farklı motor seçeneğine yer veriyor. Detroit’te düzenlenen etkinlik kapsamında dizel motorun özelliklerini Cenevre Otomobil Fuarı’nda açıklayacağını belirten KIA yetkilileri bu versiyonun Avrupa pazarına özel olacağını ifade etmişti. Ancak ülkemize sadece 2.0 litre benzinli motoru bulabilirsiniz. Keşke dizel motoru da ülkemizde görebilsek!
Test aracımızın kalbinde yer alan 2.0 litrelik turbo beslemeli makineye sahip olan versiyonu 255 beygir güç ve 352 Nm tork değerlerine sahip. Sekiz ileri otomatik şanzımanla kombin edileceğini belirten KIA, altı silindirli motora sahip versiyonun 0’dan 100’e 5,1 saniyede eriştiğini ve maksimum süratinin saatte 269 km olduğunu resmi olarak doğruladı.
2014 yılı itibarıyla BMW’nin M departmanından KIA’ya transfer olan ve modelin geliştirme sürecinin başrol oyuncularından Albert Biermann; “Bence Stinger, KIA markası için çok özel bir ürün çünkü bırakın böyle bir tasarımı böyle bir sürüş deneyimini bile hiç kimse KIA’dan beklemiyordu. Stinger tamamıyla farklı bir canavar.” diyerek modelle ilgili iddialı olduklarının altını çizdi.
VİDEO
FİYAT
Belki de en çok kafaları karıştıran kısma geldik diyebiliriz. Bunun nedeni ise otomobilin fiyatının biraz uçuk olması. Yazının içinde de dediğimiz gibi ülkemizde sadece 1 versiyonun satışta olduğu Stinger GT-Line S 4×2’ye ulaşmak isteyenler 560 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor. Aracın Prestige paketinin ise 399 bin TL’den satıldığını da ifade etmek isteriz.
Ne dersiniz, sizce 560 bin lira vermeye değer mi?
YORUM FARKI
KIA markasının en hızlı otomobili olarak karşımıza çıkan Stinger, gerek performansı gerekse de rakiplerini kıskandıracak konfor özellikleriyle benden tam not aldı. Ancak ülkemize dizel motorunun neden gelmediğini anlamış değilim? Buna paralel olarak ülkemizdeki malum aşırı vergi yükü sebebiyle beli bükülen bir model olarak da karşımızda duran KIA Stinger’a özellikle son ÖTV indiriminin bitmesinin de pek yaramayacağını da üzülerek belirtmek isterim.
Zira ülkemizdeki yakıt fiyatlarındaki yükseklik üzerine bir de otomobiller üzerine vergi yükünü de koyunca vatandaş elbette kendini koruma adına daha ucuz modellere gidecektir! Bence bunun tek çaresi öncelikle ÖTV’nin sıfırlanmasıdır ki sektörümüzün bu düştüğü çukurdan o çözüm bile 1 sene de anca çıkaracaktır.
Otomobilimize dönecek olursak kesesine güvenen elbette Stinger severler olacaktır. Onlara tavsiyem bu makineden yeterince zevk almasını bilin 🙂
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!
Artı/Eksi
+ Performans, konfor, malzeme kalitesi, geniş iç mekan ve bagaj hacmi, tasarım.
– Asfalta yakın duruşu sayesinde ülkemiz şartlarında altının sürtmemesi imkansız neredeyse, az da olsa yol sesinin içeri yansıtması, yakıt tüketimi.
Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/Oto Sevdası- The Makina
linkedin.com/Hakan ALKAN
0 comments