- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
60 Yıllık Hayal Gerçek Oldu: Türkiye’nin Otomobili Sahneye Çıktı
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden C-SUV modelinin ön gösterim versiyonunu tanıttı. Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Yeniliğe Yolculuk Buluşmasında C-SUV modeliyle birlikte bir de C- Sedan konsepti gösterildi.
Proje kapsamında 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretilecek. Şimdilik marka ve model bazında net bir detayı verilmeyen projelerin teknik özellikleri gereği dünya standartlarını rahatlıkla karşıladığını söyleyebiliriz.
22 milyon TL karşılığında Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulacak olan fabrika ile üretim bandına çıkacak olan modelin yıllık üretim hacmi de oldukça yüksek seviyelerde olacak. Toplamda 4.323 kişiye istihdam sağlayacak olan sürecin tam kapasiteli işleyiş sağlamasıyla birlikte Gayri safi milli hasılaya 50 milyar euroya kadar katkı sağlayabilecek potansiyeli var.
Prototip aşamasında baz versiyon için 300 kilometre olarak resmileşen menzil değerinin maksimumda ise 500 kilometreye kadar destek verebilecek. Yerli otomobilin menzilinden sorumlu olacak pil altyapısının da Türk mühendisler tarafından geliştirilecek olması oldukça önemli.
Arkadan itişli versiyonda 200 beygir güç ve 7,6 saniyelik 0-100 performansı vadeden aracın 4×4 versiyonda ise 400 beygir güç ve 4,8 saniyelik 0-100 seviyesine çıkması bekleniyor. Maksimum sürat ise iki altyapı için de 180 km/s ile sınırlandırılıyor. Hızlı şarj teknolojisi ile 30 dakikada yüzde 80 batarya doluluğuna erişebilecek olması, aracı satın almayı düşünenler için de fazlasıyla yeterli bir nitelik.
Dış bölümünde dijital ayna teknolojisi ve saklı kapı kolu gibi oldukça yenilikçi dinamiklere sahip olan yerli otomobil modellerinin kokpiti de beklediğimiz standartlarda. Pininfarina H350 üzerinden şekillenen dinamikleri karşılayan yapı içerisinde, konsolda üç alt merkezde bir adet olmak üzere toplamda dört ekran karşımıza çıkıyor.
Fotoğraflarda kendisini göstermeye başlayan direksiyon içerisindeki ahşap detay ise üst donanım paketlerinde premium beklentilerin de hedeflenildiği hissettiriyor. Önümüzdeki yıl içerisinde yapılacak marka ve model isim lansmanıyla geleceği için daha net bilgiler alacağımız projenin seri üretime ne denli sadık şekilde aktarılacağı oldukça önemli.
Ön sipariş süreciyle meraklılarıyla buluşacağına dair mesajların da verildiği otomobilin ilk siparişçisi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan olacak.
0 comments