- Petlas, Prestige Sport ile Premium Segmentte İddialı
- Türkiye’de Yılın Otomobili Seçiminde 42 Model Yarışacak
- Koçaslanlar’dan Bayram Yolculuğu İçin Önemli Araç Bakım Uyarısı
- Ford Otosan, Ankara Akyurt’ta Yeni Yedek Parça Dağıtım Merkezi Açtı
- Yeni BMW iX 700 km Varan Menzili ve Yenilenen Tasarımıyla Yollarda
- Volkswagen Ticari Araç’ın eHybrid Modeli Multivan Yenilenen Özellikleriyle Satışa Sunuldu
- Volkswagen’in Premium SUV modeli Yeni Tayron Satışa Sunuldu
- Hyundai Motor Türkiye Elektrikli Araç Üretimine Hazırlanıyor
- 530 km Menzilli BYD TANG Türkiye’de Satışa Sunuldu
- Premium Segmentte 2024’ün Lideri Bir Kez Daha Mercedes-Benz
Tedarik Sorunu Yaşayan Otomotiv Devleri Gözünü Türkiye’ye Dikti

Bildiğiniz gibi koronavirüs salgını tüm dünya ticaretini adeta çökertme noktasına getirdi. Özellikle salgının daha yoğun olduğu zamanlarda Çin’de bütün fabrikalar üretimlerini kesti. Bununla beraber lojistik ve tedarik zincirleri de sekteye uğradı.
Rusya veya Avrupa’da fabrikaları olan otomotiv devleri, Çin’den üretim için gerekli tedariği sağlayamadığı için zor günler geçirdi. Çin, salgını kontrol altına aldığını da söyle de bahsettiğimiz durumlar tam olarak düzelmedi. Hal böyle olunca otomobil üreticileri daha güvenli bir liman arayışına girdi. Gelen son açıklamalara göre de bu limanın Türkiye olabileceği konuşuluyor. Tedarik üstlerinin Türkiye’ye kaydırılması büyük bir gelir kapısı açabilir.
Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca ve Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı konu ile ilgili; “2 aydır Çin’den haber alamayan şirketler var. Şimdi otomotiv üreticilerine daha yakın, daha güvenilir, daha kısa mesafelerdeki tedarikçiler tercih edilecek. Bunlarla daha fazla iş yapılacak. Bu krizin belki en fazla etkisi bu yerelleşmede olacak.
Çin yerine Türkiye’ye yönelme olacak. Şimdi parça tedarikçilerinde yavaş yavaş üretim için geri dönüşler başlıyor. Türkiye’de üreticilerin az bir kısmı üretime yeniden başladı, geriye kalan önemli bir kısmı da önümüzdeki günlerde başlayacağını açıkladı.
Otomotiv üretimi açısından bakıldığında, Nisan ayındaki kapasite kullanım oranı yüzde 20 civarında gözüküyor. Bunun, Mayıs’tan başlayarak, Eylül’e kadarki dönemde yüzde 60’tan 85’e kadar çıkacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
0 comments