- Yeni Nesil MINI Ailesi Dönüşümünü Tamamladı
- Thierry Neuville ve Martijn Wydaeghe İkilisi 2024 WRC Dünya Pilotlar Şampiyonu Oldu
- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
Suzuki’de Hibritleşti
2017 yılında yollara çıkan ve günümüze değin 119 ülkede 745 bin adedin üzerinde satılan üçüncü nesil Swift’in, model yılı yenilenmesi kapsamında devreye alınan versiyonu Suzuki Swift Hybrid, ülkemizde de satışa sunulmaya başlanmıştı.
Bununla birlikte Araç en güncel haliyle sürücüye evrim ve inovasyon yoluyla tamamen yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyerek otomobil dünyasının gelmiş olduğu en son noktayı temsil ediyor. 1,2 litre hacmindeki benzinli motorun ve 12V gücündeki bataryanın kombinasyonundan güç alan model GL Techno ve GLX Premium donanım seviyeleriyle satışa sunuluyor. Bizde sizler adına Suzuki’nin hibrit versiyonunu deneyimledik.
TASARIM&DONANIM
Suzuki tarihindeki geçmişi 80’li yıllara kadar dayanan Swift, Türkiye pazarında da uzun yıllardır varlığını sürdüren kompakt modeller arasında. Özellikle 90’lı yıllardaki versiyonlarıyla döneme damga vuran bu rozetin son yıllardaki gelişim süreciyse makyaj operasyonları üzerinden sakin bir şekilde yürütülüyor.
Kısa süre önde tanıtımı gerçekleştirilen 2021 Suzuki Swift de, bu yaklaşımın bir süre daha karşımızda olacağının göstergesi. 2017 yılındaki çizgileri modern dokunuşlarla ileri taşınan otomobilin daha çok teknolojik altyapı ve motor gibi kısımlarında fark hissedileceğini söyleyebiliriz. Tasarım konusundaki değişimler ise; ön ızgara ve ışıklandırma gruplarında karşımıza çıkıyor.
Son olarak elektronik destek listesine baktığımızda da; adaptif hız sabitleyici, şerit takip ve çıkma uyarısı, fren desteği, geri bölge trafik asistanı, kör nokta uyarısı, trafik levhaları algılama ve park sensörleri ön plana çıkıyor.
MOTOR&PERFORMANS
Suzuki Swift Hibrit’in kaputunun altında dört silindirli 1.2 litrelik K12D Dualjet motor bulunuyor. 83 PS güç üreten motor, kombine edildiği CVT şanzıman sayesinde henüz 2.800 d/d’da 107 Nm torku kullanıma sunuyor. Bunun yanında entegre marş alternatörü (ISG) de 2,3 kW ve 50 Nm tork değeriyle ilk hareket ve hızlanma esnasında içten yanmalı motora destek olurken, fren anında oluşan enerjiyi de elektrik enerjisine dönüştürerek bataryada depoluyor.
Swift Hybrid; içten yanmalı motoru destekleyen bir entegre marş alternatörü (ISG) ile fiş şarjına gerek duymayan 12 Volt’luk lityum iyon bataryayla destekleniyor. Enerji geri kazanım verimliliğini artırmak için kapasitesi 3Ah’den 10Ah’ye yükseltilen yeni lityum-iyon batarya ve kendi kendini şarj eden hibrit sistem, yakıt verimliliğini daha da artıyor.
Sistem, araç üzerindeki entegre marş alternatörü olarak görev yapan ISG ünitesi aracılığıyla marş anında, kalkış esnasında ve torka ihtiyaç olduğu zaman devreye giriyor. ISG hem bir jeneratör hem de marş motoru görevi görüyor ve kayışla motora bağlanıyor.
İlk hareket ve hızlanma esnasında motora destek veren ISG, aynı zamanda fren anında oluşan mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor. Frenleme sırasında oluşan enerji 12 Volt’luk bataryada depolanıyor. ISG ünitesi, ürettiği 50 Nm tork değeriyle Dualjet motora destek oluyor, 83 PS güç üreten motor, kombine edildiği CVT şanzımanla 107 Nm torku erken devirlerde kullanıma sunuyor.
CVT şanzıman, sürüş koşullarına bağlı olarak vites oranını sürekli ve kademesiz olarak düşük hızdan yüksek hız aralığına sarsıntısızca değiştirme iddiasında. Motorda yeni bir çift enjeksiyon sistemi, değişken valf zamanlaması, değişken yağ pompası ve elektrikli piston soğutma jetleri gibi yenilikçi çözümler de yer alıyor.
Test aracımızın şehir içinde 100 kilometrede ortalama 4,3 litrelik karma yakıt tüketimi değerine sahip olması da dikkat çeken detayları arasında. Ayrıca Swift Hybrid; 12,2 saniyede 100 kilometre hızlanma değerine ulaşabiliyor.
GÜVENLİK
Suzuki Swift Hibrit’in güvenlik donanımları arasında ise Adaptif Hız Sabitleme sistemi, Çift Sensörlü Fren Destek Sistemi (DSBS), Şerit Takip Sistemi (LDWS), şerit değiştirme uyarısı, yalpalama uyarısı, Geri Manevra Trafik Uyarı Sistemi (RCTA), Trafik İşareti Tanıma Sistemi (TSR), Kör Nokta Uyarı Sistemi (BSM), Adaptif Hız Sabitleme (ACC) ve Uzun Far Asistanı (HBA) gibi özellikler bulunuyor.
FİYAT
Test aracımız olan 1.2 GLX Premium CVT (Çift Renk) anahtar teslim fiyatı 230 bin TL civarındadır. Aracın giriş fiyatı ise 216 bin TL civarında olduğunu da ifade etmek isteriz.
YORUM FARKI
Zamanımızda hibrit teknolojisine sahip otomobil markaları sayı olarak artış göstermeye devam ediyor. Özellikle Japon markaları bu konuda oldukça iddialı olduğunu da biliyoruz. Buna en son örnek ise geçtiğimiz günlerde deneyimleme fırsatı bulduğum Suzuki’nin en sevilen modelleri arasında yer alan Swift Hibrit oldu.
Doğruyu söylemek gerekirse otomobili kullanmaya başlamadan aklımda acaba diye soru işaretleri olmadı değildi. Ancak aracı kullanmaya başladığım saat ve günlerden sonra bu düşüncemin ne kadar yersiz olduğunu anladım.
Otomobilin özellikle şehir içindeki yakıt cimriliğine şahit olduktan sonra kendi kendime dedim ki; “Arkadaş Japonlar bu işi biliyor :)”
Otomobilin tasarımındaki sevimliliği ise ayrı bir parantez konusu olarak iletmek isterim. Bence ilk bakışta çok şirin bir şehirli otomobil olmuş Swift Hibrit. Özellikle de çift renk olanı tercih edin derim…
Ülkemizde Suzuki markasına olan güven tartışmasız bir gerçek olsa gerek. Sadece otomobil olarak değil dünyadaki motosiklet pazarının da önemli bir oyuncusu olan Suzuki’nin diğer modellerini de sizler adına test etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum 🙂
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi bağlayın ki sevdiklerimiz üzülmesin!
Artı/Eksi
+ Ekonomik motor, Tasarım, Kusursuz vites geçişler,
– İç dizaynda kullanılan plastik malzeme biraz daha iyi olabilirdi.
Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
0 comments