- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
SUV’ı Sevdiren Nissan Qashqai Yepyeni Yüzüyle Tanıtıldı
2006’da başlayan macerasında insanların şehir içerisinde daha yüksek otomobiller kullanma arzusuna karşılık vererek yeni bir sınıfı oluşturan Qashqai, yıllar geçtikçe karşısında çok ciddi rakipler buldu.
Özellikle son yıllarda Peugeot-Citroen grubundan gelen modellerin gerisinde kalmaya başlayan Qashqai için bu durum artık değişiyor. Planlandığı gibi bugün gerçekleştirilen tanıtımıyla üçüncü jenerasyonu beraberinde getiren 2021 Nissan Qashqai, önceki nesildeki tüm eksiklikleri gidermeye hazır. Bununla birlikte markanın elektrikli modeli Ariya’dan diğer modellerine yansıttığı yeni karakteristik yüz sayesinde Qashqai’nin çok daha dikkat çeken bir model haline geldiğini de söylemek mümkün.
Nissan’ın eski modellerinde de aynı isimle kullandığı “V Motion” ızgara yapısı git gide ön bölüme daha hakim bir yapıya bürünüyor. Yeni Juke’da da gördüğümüz bu değişimle birlikte Qashqai’nin de daha heybetli bir görünüm ortaya koyması amaçlanmış durumda. Büyüyen bu ızgara yapısına slim-LED formda tasarlanan yeni gündüz farları eşlik ediyor. Tüm bu parçalarla birlikte ön tampon da yeni yüzü tamamlayacak şekilde bambaşka bir çizgide şemaya entegre ediyor.
Aracın arka tarafı ise eski nesli nispeten daha fazla akıllara getiriyor. Burada çok fazla radikal davranmayan Nissan, büyük resimde dengeli bir jenerasyon yaratma arzusu hissiyatı uyandırıyor. Yeni nesille birlikte 20 inçe kadar değişen jant tasarımları da Qashqai’nin karakterinde önemli rol oynayacak. Qashqai’nin ebatsal olarak da önceki nesline göre 35 milimetre daha uzun, 25 milimetre daha yüksek ve 32 milimetre daha geniş olması da altı çizilmesi gerekenler arasında. Aks mesafesi de 20 milimetre artırılan araç, bu sayede özellikle arka diz ve baş mesafesinde çok daha tatminkar olurken, bagaj hacminde de 50 litrelik iyileşmeyi beraberinde getiriyor.
Geçtiğimiz süreçte test konuğu olarak da aldığımız ikinci nesil Qashqai’nin en çok eleştirilen noktalarının başında şüphesiz multimedya sistemi geliyordu. Makyajla nispeten biraz daha toparlanan bu ekran yine de güncel rakiplerinin gerisinde kalıyordu. Yeni nesille birlikte artık rakiplere karşılık verebilecek daha modern bir konsol elemanları bizleri bekliyor. Üçüncü nesille birlikte ilk kez araca eklenen 12,3 inçlik dijital sürücü ekranı da şüphesiz bunlar arasında en dikkat çekenlerden olacak. Multimedya ekran ise artık 9 inçlik ebatla araca entegre edilirken, 10,8 inçlik baş üstü ekran da listelerdeki yerini alacak.
Yeni Qashqai’nin merak edilen noktalarından birisi de şüphesiz motor seçenekleri ki bu noktada bizleri oldukça zengin bir yelpaze bekliyor olacak. Geçtiğimiz nesilden de tanıdığımız 1,3 litrelik turbo benzinli motor artık elektrik desteğiyle birlikte hibrit deneyim sunacak. 12V başlangıç jeneratörü temelli bu sistem emisyon değerlerini daha aşağıda konumlandırmasının yanında yakıt ekonomisine de fayda sağlıyor. Bu kombinasyonla birlikte motor 140 ve 160 beygirlik güçlerle geliyor.
Tork bazında ise değerin 270 Nm olduğunu görüyoruz. 6 kademeli manuel şanzıman giriş seviyesinde gelirken yeni X-Tronic şanzıman 160 beygirle geliyor. Motor ayağının bir üst noktasında ise markanın E-Power olarak isimlendirdiği tam elektrik deneyimi sunan seçenek geliyor. 1,5 litrelik benzinli motorun merkezinde olan bu seçenek yaklaşık 190 beygirlik güç sunabilecek niteliklerde.
Qashqai’nin 4×4 versiyonun da yine sadece otomatik şanzımanlı kombinasyonla tercih edilebiliyor olması önemli. Geliştirilen yeni sistem beraberinde 5 farklı sürüş modunu getiriyor. Standard, ECO, Sport, Snow ve Off-Road olarak isimlendirilen bu modlar farklı modellerden de bildiğimiz gibi farklı zeminlere göre aracın vadettiği değerleri en optimize şekilde yere aktarmaktan sorumlu.
Son olarak Nissan’ın çok fazla önem verdiği dijital asistan desteklerine yakından bakmakta fayda var. Qashqai’de son nesil ProPilot asistanlarını göreceğiz. Adaptif hız sabitleyici ile dur-kalk trafiklerde aracın kendini kontrol edebilmesini sağlayan sistem özellike uzun yol sürüşlerinde konforu yeni bir noktaya çıkartıyor. Şehir içi kullanımlarda da kör nokta uyarısı, otonom acil frenleme, hareketli nesneleri algılama ve çarpışma önleyici desteklerin kullanıcılara çok fazla yardımcı olacağı aşikar. Qashqai’nin satış ve fiyat süreci önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
0 comments