- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
- Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın Kazananı 18 Yaşındaki Pilot Kerem Kazaz Oldu
- OYDER Otomotiv Kongresi 5 Yıl Aranın Ardından Düzenlendi
TEST / İNCELEME: RANGE ROVER EVOQUE
SUV otomobil denildiğinde akla gelen ilk isim olmayı yakalamış olan Land Rover, ülkemize iddalı bir giriş yaparak 1.5 Litrelik Turbo üniteye sahip 160 Beygir kombinasyon ve 1.5 Litre Plug-in Hibrit PHEV 300 Beygir kombinasyonu ile giriş yapmıştı. Şimdi siz değerli otomobil severler ile beraber 1.5 Litre 160 Beygir üniteye sahip versiyonu yakından inceleyelim.
TASARIM & DONANIM
Öncelikle Yeni nesil Evoque’de tasarım olarak önceki nesilleri ile benzerlik göstererek kesinlikle modele tanımlanmış ve imza niteliği taşıyan çizgileri barındırıyor. Bununla birlikte önceki modelden hatırladığımız Matrix LED farlar çamurluklara doğru uzanarak otomobile daha keskin bir imaj katmış.
Son derece şık ve sportif bir kimlik kazanmış olan dış tasarım kesinlikle yolda ‘ben buradayım!’ etkisi oluşturmuş. Kapı kollarının kaporta içine gömülü ve gizli olması dış tasarımı kesinlikle tamamlayan ögelerden biri, bu durum otomobilin keskin ve sportif tasarımının tamamlayıcısı olmuş niteliğinde diyebiliriz.
Spesifikasyona bağlı olarak standart olarak 17 ila 20 inç veya isteğe bağlı olarak 21 inç arasında değişen çok sayıda alaşım jant tasarımı vardır. Standart otomobilde isteğe bağlı bir siyah dış paket, bazı krom ve gövde rengindeki kaplama parçalarını ufak bir bedel karşılığında parlak siyah olarak değiştirebilirsiniz.
Range Rover Evoque, Velar’dan esinlenerek yapılan ince ayarlarla neredeyse on yıllık bir tasarım güncel hale getirilmiş. Aracın arka yolcu alanını biraz daha boşaltmaya çalışmak için öncekinden daha uzun bir dingil mesafesi var. Ancak bu eğimli tavan çizgisi daha uzun yolcular için hala bir sorun teşkil ediyor.
Kaliteden ödün vermeyen iç malzemeler ve trimler lüks bir algı yaratırken aynı zamada çok kullanışlı, sessiz ve hissiyat olarak başarılı. Başta büyüklüğü ile göz korkutan direksiyon, sürüşe geçildiğinde isteklerinizi hatasız olarak yerine getiren, aynı zamanda zarif ve kullanışlı olduğunu hissettiriyor. Otomobilin ön ve orta konsolunun, multimedya ekranlarının, koltukların biribiriyle olan uyumu gerçekten muazzam.
Arka tarafa geçtiğimizde dış görüntüsü olarak gözümüze ufak gelen Evoque bizi şaşırtıyor. Gayet başarılı bir diz mesefesi sunulurken, ön taraftaki kalitenin arka tarafta da devam ediyor olması bizi memnun etti. 2 adet bardaklığı bulunan bir kol dayamaya da yer verilmiş. Ön tarafın ferahlığı görüş açılarının yola hakim oturuş pozisyonun olması arka taraf içinde sağlanmış.
Panaromik açılır cam tavan sunulan bu modelde arka tarafa kadar devam eden cam tavan, arka koltuklarda seyahat eden yolculara konforlu bir yolculuk sunarken aynı zamada ferah bir iç mekan ile buluşturmuş. Otomobilin bagajına geçtiğimizde otomatik açılan bagaj kapağı ve küçük görüntüsünün arkasına gizlenmiş olan geniş bagaj hacmi bizi karşılıyor. Geniş oluşundan ziyade kullanışlılık yükleme eşiği ve bagaj şekli genişliğine artı olarak aynı zamanda çok kullanışlı.
Buna paralel olarak 10 inç büyüklüğündeki Touch Pro ile adlandırılmış olan ekran Range Rover Evoque modellerinde standart olarak sunulmuş. Canlı grafikler, yüksek çözünürlük ve araç hakkındaki her türlü istek ve arzunuzu yere getirebilecek olan yazılımı sayesinde iyi bir görüntü kalitesinin yanında kullanışlılıkta sunuyor. Ekran otomobil çalışmadığı zamanlarda konsola gömülü bir hal alıyor, sürücü otomobile binerken tekrar açısını ayarlayarak sürücünün multimedyaya olan hareketlerini kolaylaştırıyor.
Bu multimedya ekranından kameralar, otomobil verileri, su geçişleri için özel modlar, düşük çekiş başlatma, otomobil hakkında bilgiler araç boyutu yaklaşma açıları, navigasyon ve medya gibi özellikleri kullanmanıza olanak sağlıyor. Konsolun alt kısmında, vites topuzunun önünde konumlandırılmış olan ekran, tamamen sürücünün konforu odaklı çalışan bir multimedya. Bu multimedya ekranı klima ayarı, koltuk ayarları ve araç modları için ayrılmış.
Range Rover Evoque kokpit bölümünde sürücülerin rahatlıkla görebileceği 12,3 inçlik bir interaktif gösterge paneline yer vermiş. Tam ekran navigasyon, tek kadran sağ sol ayarlanabilir sürüş bilgileri, çift kadran ve sürüş bilgileri, yarı otonom sürüş yardım ekranı gibi farklı seçenekler ile donatılmış olan bu gösterge paneli, konumlandırılma ve çözünürlük olarak bizden tam not almayı başardı. Otomatik uzun far, elektrikli bagaj kapağı, 3 boyutlu çevre görüş kamerası, kör nokta asistanı, güvenli çıkış yardımcısı, geri çarpışma ve trafik monitörü, trafik işareti tanıma sistemi, acil durum fren yardımı, sürücü yorgunluk tespiti ile donanım ve ücret olarak bulunduğu konuma hitap etmeyi başarıyor.
MOTOR & PERFORMANS
Test aracımızın kalbinde yer alan 1.5 Litrelik ünite 160 beygir üreterek bunu 260 Nm tork değeriyle besliyor. Aracın 1787 kilogramlık ağırlık altında biraz zorlansa da beklentileri karşılıyor ve ön yargıları bir nebzede olsa kırmayı başarıyor.
Şehir içi sürüşlerinde gayet istekli ve atik bir tutum sergilerken belli bir hızdan sonra otomobilin hızlanması zorlaşıyor. Gayet sessiz ve stabil çalışan bu motor sport ve konfor modundayken anlık olarak yaptığınız asabi gazlamalara düzgün tepkiler verirken, paddle shift kullanılmaya başlandığında aynı stabil motor şanzıman dengesini maalesef sürücüye sunamıyor.
Performanslı bir kullanım arıyorsanız bu modelde seçiminizin kesinlikle 309 beygirlik PHEV Plug-in Hibrit versiyon olmasını öneriyoruz. İstanbul’da yoğun trafikte gayet tatminkar ara hızlanmaları ile isteklerinizi yerine getirebiliyor. Otomobilin yakıt tüketimine geldiğimizde NEDC’nin değerlerine göre 100 km’de 6.3 litre ölçülürken, bizim test şartlarımızda yoğun istanbul trafiği ve yarı performanslı kullanım 8.5 litre olarak ölçüldü tabiki sakin kullanımlarda bu değeri 6/7 litrelere çok rahatlıkla çekebileceğinizi de hatırlatalım.
FİYAT
Test aracımız olan Range Rover Evoque R-DYNAMIC HSE’nin anahtar teslim satış fiyatı 1 Milyon 895 bin TL seviyelerindedir. Aracın giriş versiyonu ise 1.5 milyon TL seviyesinde olduğunu da ifade etmek isteriz.
YORUM FARKI
Range Rover ailesinin gerektiğinden fazla irilik sevmeyen müşteri kitlesinin beğenisini kazanan SUV modeli Evoque, özellikle ülkemizdeki aşırı vergi yükünden bir nebze olsun az etkilenmek adına ülkemize getirdiği 1.5 litrelik motoru bence yerinde bir karardı.
Ancak şunu belirtmek isterim ki 1700 kg geçen bir SUV için beygir ve tork değeri bence biraz yetersiz kalmış. Zira bu aracın hibrit motorunu tercih ederseniz gerek performans gerekse de yakıt tüketiminden daha memnun kalacağınız kesin.
Motor ve performansın dışına çıkarsak bizi elbette Range Rover kalitesi, konforu, yol tutuşu karşılıyor. Özellikle şehir içi kullanım için ideal boyutlarda olan bu güzel SUV, tasarımındaki dikkat çekiciliği kendini trafikte hemen ortaya çıkarıyor.
Her zaman dediğim gibi keşke şu gereksiz vergi yükü bu tarz araçların üzerinde daha az olsa da daha geniş kullanıcı kitlesi bu güzelim SUV’ın sahibi olabilse! Kim bilir? Belki bir gün bu güzel hayalim gerçekleşir bende sizler adına çok mutlu olurum:)
Şimdiden bu keyifli SUV Evoque’i tercih edecek şanslı zümreye keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerini bağlayın ki sevenlerimiz üzülmesin!
Artı/Eksi
+ Performans / Tasarım / yol tutuş / yakıt tüketimi
– Eksi yön tespit edemedik
Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
instagram/ Hakan Alkan
facebook.com/The Makina
0 comments