- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
TEST&İNCELEME: HYUNDAI IONIQ 5
2035 yılından itibaren Avrupa pazarından içten yanmalı motorlu araçlara veda edeceğini açıklayan Hyundai, bu planın temellerini ise günümüzdeki sağlam adımlarıyla inşa ediyor.
Ioniq alt markası altında tamamen farklı bir elektrifikasyon yaklaşımı sergileyen Güney Koreli üreticinin bu alandaki ilk hamlesi Ioniq 5 olmuştu. Süreç içerisinde Ioniq 6’yı da lanse eden markanın önümüzdeki günlerde de hızlı adımlarına şahit olacağız. Avrupa odağında yaşanan bu gelişmeleri nihayet yavaş yavaş Türkiye’de de görmeye başlıyoruz. Bizde sizler adına Hyundai Ioniq 5 test edip inceledik.
TASARIM&DONANIM
Markanın tam 45 yıl önce piyasaya sunduğu ilk modeli PONY’den ilham alınarak tasarlanan Ioniq 5, kompakt bir CUV olarak lanse ediyor. Yepyeni bir platform olan E-GMP üzerine inşa edilen model, bu sayede hızlı şarj teknolojisi sayesinde çok daha cezbedici bir kullanıcı deneyimi vadediyor.
Sadece BEV araçlar için özel olarak inşa edilen bu platform üzerine oturtulan model uzatılmış bir dingil mesafesi sayesinde çok cömert bir yaşam alanı sunuyor. Bu haliyle gerek oturma alanı gerekse bataryaların yerleşimi açısından dikkat çeken platform, aynı zamanda çevre dostu malzemeler kullanılarak üretilmiş. Aracın şık dış tasarımı, otomobilin modern olduğu kadar premium bir duruş sergilemesi için kilit detaylar üzerine şekillenmiş durumda.
İlk kez 2019 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Hyundai 45 konsepti adıyla tanıtılan bu otomobilin ön tarafında, optimum aerodinamik için yeni bir kaput sistemi bulunuyor. Panel boşluklarını en aza indiren bu kapaklı kaput ve yatay formdaki ön tamponla beraber, IONIQ 5’te kusursuz bir aydınlatma teknolojisine yer veriliyor. V şeklindeki gündüz farları (DRL) yine U şeklindeki küçük piksellere sahip farlarla kombine ediliyor.
Böylece, ön kısımda üstün bir aydınlatma teknolojisi kadar estetik bir görsellik elde edilmek istenmiş. Aerodinamik kriterler baz alınarak geliştirilen tekerlekler, Hyundai’nin Parametric Pixel tasarım temasını daha da belirgin bir hale getiriyor. Hyundai’nin bir EV otomobilde şimdiye kadar kullandığı en büyük jant olan bu özel takım, tam 20 inç çapında sunuluyor. Hem görsellik hem de yol tutuş için geliştirilen bu estetik jant, aynı zamanda E-GMP için özel olarak optimize edilmiş.
IONIQ 5’in iç mekanında da “Fonksiyonel Yaşam Alanı” teması var. Koltuklar ile birlikte kokpit de 140 mm’ye kadar hareket edebiliyor. Universal Island adıyla somutlaşan hareketli iç mekanda bataryalar için düz bir zemin sağlanırken ayrıca kullanıcıların konforuna göre mekan genişliği isteğe bağlı olarak ayarlanabiliyor.
Ayrıca, koltuklar, tavan döşemesi, kapı döşemeleri, zemin ve kol dayama gibi iç mekandaki donanımların çoğu, geri dönüştürülmüş PET şişeler, bitki bazlı iplikler, doğal yün iplikler ve ekolojik deri gibi çevre dostu ve sürdürülebilir kaynaklı malzemeler kullanılarak üretilmiş. Ioniq 5, ikinci sıra koltuklar tamamen katlandığında yaklaşık 1.600 litreye kadar bir yükleme alanı sunabilen bir otomobil. Koltuklar tam dik konumdayken ise bu rakam 531 litre gidi sınıfının üzerine giden bir değerde.
Hyundai, bu modelle birlikte ilk kez ön camı dev bir ekrana dönüştürüyor. “Artırılmış Gerçeklik Baş Üstü Ekranı” olarak isimlendirilen bu donanımla birlikte; navigasyon, sürüş yardımcıları, anlık bilgiler ve aracın çevresiyle ilgili görüntüleri ön camın karşısındaki görüş alanlarına yansıtılmış. Bu yansıtma esnasında üst düzey AR teknolojisini kullanıyor ve sürüş esnasında sürücünün dikkatini dağıtmadan tüm bilgilerin aktarılmasını sağlıyor. Ayrıca, düzey sürüş asistanı sayesinde de şeritte kalmayı ve şeritte güvenli bir şekilde ilerlemeyi yüksek çözünürlüklü radar sensörleriyle gerçekleştiriyor.
Yeni modelin kokpitine baktığımızda da minimalist bir yaklaşımın ağırlıkta olduğunu görüyoruz. 12,3 inçlik dokunmatik multimedya ünitesi ve 12,3 inç gösterge panelinin harmanlandığı bir yaşam alanı söz konusu. 8 hoparlörlü Bose Premium ses sistemi kullanılan otomobilde, 64 renk ambiyans aydınlatması, direksiyon koluna entegre vites kolu, kablosuz şarj sistemi, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi gibi donanımlara yer verilmiş.
Hyundai’nin gelişmiş SmartSense güvenlik asistanlarıyla da burada standart. Ön çarpışma engelleme, şerit takip ve şeritte kalma, kör nokta çarpışma engelleme, dur kalk özellikli akıllı hız sabitleme kontrolü, arka çapraz trafik çarpışma önleme, sürücü dikkat uyarısı ve akıllı hız asistanı listede dikkat çekiyor.
MOTOR&PERFORMANS
Ioniq 5 Türkiye’ye sadece Progressive donanım seviyesi ve çift elektrik motorlu 4×4 kombinasyonla giriş yapmıştı. Ürün gamının en yüksek kombinasyonu olan bu seçeneğin batarya kapasitesi de 72,6 kWh’lık kapasite ile gelmişti. Ailenin daha erişilebilir versiyonlarında 58 kWh kapasiteli daha kompakt bir batarya ve yalnızca arkadan motorlu kombinasyonu da önümüzdeki süreçte göreceğiz.
Ioniq 5, iki tekerlekten çekiş ve 72,6 kWh pil kombinasyonuyla da ortalama olarak 470-480 km arası bir menzile ulaşabiliyor. Bu pil ve dört tekerden çekiş sistemiyle yani test aracımızda şehir içinde ortalama olarak 380-400 kilometrelik menzilden bahsetmek mümkün. Tüm opsiyon seçeneklerinde 185 km/s’lik azami hıza ulaşabilen otomobil, elektrik motor opsiyon listesinin en üst seviyesinde 301 beygir güç ve 605 Nm tork değerlerini sunuyor. Modelin en iyi oranda 0 ‘dan 100 km/s hıza 5,2 saniyede çıkabilmesi de dikkat çekiyor.
Ioniq 5’in E-GMP platformu, hem 400 V hem de 800 V şarj altyapılarını desteklenmiş. Platform, ek bileşenlere veya adaptörlere ihtiyaç duymadan 400 V şarjın yanı sıra standart olarak 800 V şarj özelliği de sunulmuş. Porsche Taycan’da da var olan 800 V desteğinin özellikle altını çizmek gerek.
Açıklanan verilerde aracın 350 kW’lık bir şarj cihazıyla beraber yalnızca 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar şarj edebildiğini görüyoruz. 100 km menzil elde etmek için aracı sadece beş dakika şarj etmeleri gerekiyor. Araçta elektrikli bisikletleri, scooterları veya elektrikli kamp ekipmanlarını şarj edebilecek bi deneyim de mümkün. Ayrıca sistemdeki güçlü bataryaları sayesinde başka bir elektrikli otomobil de şarj edebiliyor.
YORUM FARKI
Geçen yıl dünyada yılın otomobili ödülüne layık görülen Hyundai Ioniq 5, gerek farklı tasarımı gerekse de konforuyla bizi etkileyen bir otomobil oldu. 4×4 versiyonunu test ettiğim modelin 605 Nm’lik tork gücünü hissettiren bir elektrikli…
Sakin kullanımda şehir içinde 400 km’ye yakın menzili şimdilik yeterli gibi duruyor. Ancak şarj istasyon sıkıntısının bir an önce sonuca bağlanması da şart. Zira otomobili şarj etmek için hızlı şarj istasyonunun uzaklığı 15-20 km! Bu sorun çözülmediği sürece ülkemizde elektrikli otomobillere olan ilgi bir adım öteye gitmez diye düşünüyorum. Burada en çok iş şarj istasyonu sahibi markalara düşüyor…
Otomobile dönecek olursak Ioniq 5 ile İstanbul trafiğinde yol alırken meraklı bakışların ve soruların muhatabı olmak ayrı bir güzellik olsa gerek 🙂 Türk tüketicisinin elektrikli otomobilleri bu kadar kısa zamanda benimsemesi bence sektör adına çok olumlu bir gelişme.
Hyundai markasının gelecek projelerine baktığımızda da elektrikli alt yapının daha da ön planda olacağını da yapılan açıklamalardan görmekteyiz.
Sonuç olarak Ioniq 5 dünyada yılın otomobili olmayı hak etmiş bir elektrikli otomobil…
Keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı ihmal etmeyin ki sevdikleriniz üzülmesin!
Artı/Eksi
+ İç ve dış tasarım / elektrikli sürüş konforu / şehir içi ideal menzil
– Klima, koltuk ısıtması açıldığında menzil de düşüyor. Keşke etki etmese özellikle kışın büyük sorun teşkil edebiliyor / Direksiyonun ekranı perdeleme sorunu devam ediyor maalesef
Hakan ALKAN
Linkedin.com/ Hakan ALKAN
Facebook.com/ The Makina
Twitter.com/ @alkanhkn
0 comments