- Makyajlanan Honda Civic Türkiye’de
- Dünya’nın En Güvenilir Otomobil Markası Belli Oldu!
- İşte En Çok Otomobil Üreten Ülkeler
- Opel’den Yeni Yılda Ayrıcalıklı Finansman Teklifleri
- PEUGEOT, Cazip Avantajlarla Dolu Ocak Ayı Kampanyasını Başlattı
- Nissan, Honda ve Mitsubishi Motors İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı İmzaladı
- Türkiye’de Üretilen Yeni Transporter Satışa Sunuldu
- Volkswagen’in Premium Elektrikli Sedanı ID.7 Satışa Sunuldu
- BMW Motorrad, BMW R 12 S’i Sundu:BMW R 90 S’e Saygı Duruşu
- 150 Adet Mercedes-Benz Sprinter Minibüs Teslimatı
Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?
Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz.
Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir.
Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat
Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta yazışmaları onların eline geçebilir. Ele geçirdikleri size özel servislerin oturum açma bilgileri ile internette siz gibi her türlü işlemi yapabilirler. Şirket e-postanızın ele geçirildiğini ve siber korsanların bunu sizin adınıza müşterilerinizden çıkar sağlamak için kullandıklarını bir düşünün, hayali bile korkunç değil mi? Bütün halka açık WiFi noktaları güvensizdir diyemeyiz fakat bütün bu noktalarda başınıza bir iş gelebileceğini bilmelisiniz. Oturum açmadan ve kişisel verilerinizi paylaşmadan sadece internette sörf yapmanızı öneriyorum.
1. Sahte WiFi İsimlerine Dikkat
Halka açık olan Wi-Fi ağına bağlanmak istediğinizde bir anlık dalgınlıkla girmek istediğiniz WiFi ağı yerine o ağı taklit eden ve ismi o ağa çok yakın olan ağlarla bağlanmış olabilirsiniz. Bir kahve zincirinde kahvenizi keyifle yudumlarken garsona sorduğunuz mekanın WiFi ağının adına çok yakın bir isim ile bir WiFi ağ oluşturmuş olabileceklerini ve sizi gafil avlamak için bekleyen birileri olabileceğini sakın unutmayın. “kahvecimbenim” isimli ağa giriş yaparken çok benzeri “kahvecim_benim”e tıklayarak giriş yaparsanız bu sizin korsanların eline düşmüş olabileceğinizin en açık göstergesidir. Böyle bir dikkatsizlik yapmamaya özen gösterin.
2- Hiçbir Hizmette Oturum Açmayın
Halka açık Wi-Fi ağları yoluyla paylaşılan veya karşı taraftan alınan verilerin tamamı o ağı dinleyen birileri tarafından görülebilir. Bu yüzden verilerinizi riske atmamak adına kullandığınız hiçbir servise oturum açmayın. Kullandığınız WiFi ağının bir şifresi olsa bile bu şifre sizi yanıltmasın. Şifreler ağın güvenli olduğunu garanti etmez.
3. Acil İşler İçin Mobil Bağlantınızı Kullanın
Dışarıdasınız ve acil bir banka ödemesi yapmanız veya e-devlet kapısına oturum açmanız gerekiyor. Böyle bir durumda telefonunuzun mobil veri bağlantısını kullanın. Verilerinizi riske atmanıza gerek kalmadan işlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
4- Bir VPN Uygulaması Bulundurun
Herkese açık bir WiFi ağına giriş yapıyorsanız güvenlik önlemi olarak bir VPN uygulaması kullanmanızda fayda vardır. WiFi bağlantınız ile birlikte VPN uygulaması da çalıştırırsanız çok daha güvenilir bir bağlantıya sahip olursunuz.
Siber Korsanlar Hangi Verilere Ulaşabilir?
– Tarayıcınızdan hangi adreslere girdiğinizi görebilir. Hangi siteleri kullandığınızı öğrenirler.
– Kullandıkları yazılımlarla kendi bilgisayarlarında sizin tarayıcıya yüklediğiniz sayfaların tamamını görebilirler.
– Oturum açtığınızda kullanıcı adı ve şifrenizi görebilirler.
– Word, PDF benzeri dosyaların içeriğine ulaşabilirler.
0 comments