- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
TEST & İNCELEME: DS4
Geçtiğimiz yıl markasının ürün gamına yepyeni bir formda döndürülen DS 4 için Avrupa pazarı sonrasında Türkiye yollarına çıkma vakti gelmişti.
Fütüristik zarafet, kusursuz çizgi ve teknolojik mükemmeliyetin tanımı olan DS Automobiles, yepyeni modelleriyle premium otomobil dünyasındaki konumunu kuvvetlendirmeyi sürdürüyor. Dünya çapında premium segmentteki pazar payını artırmaya devam eden DS Automobiles, yeni DS 4 ile gelişimine hız katıyor. Bizde sizler adına DS4 modelini yakından inceledik.
TASARIM&DONANIM
Profil, akıcılıkla keskin hatları bir araya getiriyor. Gizli kapı kolları, yan tasarımdaki heykelsi yüzeyler ile uyum sağlıyor. Gövde tasarımı ile aerodinamik tasarımlı ve 19 inçlik jantlara sahip büyük tekerleklerin oranı DS AERO SPORT LOUNGE konseptinden geliyor. Otomobil bu sayede görkemli ve özel bir görünüme sahip… Arka tarafta tavan, teknik bilgi birikiminin bir göstergesi niteliğindeki emaye yüzey baskılı arka camın dik kavisiyle oldukça aşağı uzanıyor.
Yeni 4 ailesinin donanım listesi tahmin edebileceğiniz üzere bir hayli zengin. Dış bölümde 20 inç’e kadar genişleyen jant setleri, LED Matrix ışıklandırma grubunun ilk bakışta dikkat çekeceğini söyleyebiliriz. Yeni nesille birlikte aileye eklenen Cross versiyonuyla birlikte modele SUV havasını getiren gövde eklentileri karşımızda oldu.
Tavan barları, özel renk seçenekleri, çamurluk ve gövde korulamaları bunlar arasında ön planda… DS ekibi burada kum, çamur ve çakıl gibi zeminleri özellikle baz alarak bu modelde ileri seviye çekiş kontrol sistemi, sürüş modları, aktif süspansiyon sistemi ve yokuş iniş kontrolü gibi işlevsel özellikleri standart olarak entegre etmiş.
Yeni nesil 4’ün gerek motor gerekse altyapısı, PSA grubundan bildiğimiz parçalar üzerine şekilleniyor. EMP2 platformu üzerine geliştirilen otomobilin 4,4 metre toplam uzunluk değeriyle karşımıza çıkıyor. Marka tasarımcıların aracın genel ebatlarında sınıf kriterlerinde gezinmesine rağmen, çizgilerdeki farkılıklar DS 4’ün kendine has bir havaya bürünmesine olanak tanımış. Modelin 430 litrelik bagaj hacmi sunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Silüet, zarif olduğu kadar aerodinamik açıdan etkili de. Arka çamurluklar, kıvrımları ve C sütununu vurgulayan, DS logosunu taşıyan siyah renkli keskin köşeleri ile fit ve güçlü bir tasarım ortaya koyuyor. Arkada, lazer kabartmalı pul efekti ile yeni nesil özgün aydınlatma grubu bulunuyor. Dış tasarımı tamamlayan bir unsur olarak DS 4, ikisi yeni olmak üzere tam 7 farklı renk seçeneğine de sahip olmasıyla öne çıkıyor.
DS 4’ün ön yüzü yeni, kendine has farıyla karakterize edilmiş. Standart kapsamda tümüyle LED’lerden oluşan oldukça ince farlar sunulmuş. Farlar ek olarak; her iki tarafta iki LED hattından, toplam 98 LED’den oluşan, gündüz farlarını da içinde barındırıyor. DS Automobiles tasarım imzalarından DS WINGS, farlarla ızgarayı birbirine bağlıyor.
Türkiye’de satışa sunulan Trocadero donanım paketinde standart olarak; 10 inçlik multimedya ekran, navigasyon, kablosuz Apple CarPlay, Android Auto, geri görüş kamerası, iki bölgeli otomatik klima, otomatik anahtarsız giriş ve .alıştırma sistemi, sekiz renkli ambiyans aydınlatması, elektrikli bagaj kapağı, açılır cam tavan, 19 inç alaşım jantlar, aktif güvenlik freni, aktif şerit takip yardımcısı gibi özellikler öne çıkıyor.
DS 4 dışarıdan verdiği premium otomobil hissini, iç mekâna geçildiğinde daha da yukarıya çekecek özel tasarımı ile dikkat çekiyor. Model, dijital, akıcı ve ergonomik bir iç mekâna sahip. İşlevleri kadar tasarımı da düşünülen her bir parça bir bütün olarak birbiriyle bağlantılı… Seyahat sanatı, deneyimi kolaylaştırmak için üç ara yüz bölgesinde gruplanan yeni kontrol düzeni kullanılarak gösteriliyor. Usta saat zanaatkarlarından ilham alınan Clous de Paris işlemeleri ile DS AIR’in gizli havalandırma çıkışları dikkat çekiyor. Bu, orta konsol tasarımının akıcı ve düzenli bir şekle sahip olmasını sağlıyor.
DS 4’ün içi, iki birleşik alandan meydana geliyor: Konfor için bir temas bölgesi ve farklı ara yüzler için interaktif bölge. Cam kontrolleri için iki tonlu uygulama, bilişsel algılamayı tetiklemek için tasarlanmış. Malzemeleri arasında farklı deri türleri ve Alcantara®, yeni döşeme teknikleri kullanılarak DS 4’ün iç tasarımı zarafet ile teknolojiyi birbirine katıyor. İçerideki ahenk hissi, kişiselleştirilebilir ambiyans aydınlatması ile vurgulanıyor. Bu şekilde dolaylı olarak, yan özelliklerin altını çizmek ve genel sakinlik hissine katkıda bulunmak amaçlanmış.
MOTOR&PERFORMANS
Türkiye’ye ilk etapta satışa sunulan ve test ettiğimiz aracın kaputunun altında çok da yabancı olmadığımız ve oldukça tutumlu bir motor seçeneği yer almış.
130 beygir güç ve 300 Nm’lik tork değerine sahip olan bu motor ile DS 4, 0’dan saatte 100 kilometre hıza olan çıkışını 10,3 saniyede tamamlayabiliyor. 203 km/s’lik son sürate sahip olan modelin en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi ise yakıt tüketimi.
Verimliliğin ön planda olduğu bu versiyonda, 100 kilometrede 3,8 litrelik karma yakıt tüketimi değeri kesinlikle dikkat çekici. Bizim testimiz boyunca elde ettiğimiz yakıt tüketim değeri ise 5.4 litre civarında idi. Ayrıca otomobil BlueHDi 130 motor seçeneği 8 ileri tam otomatik şanzıman ile kombin edilmiş.
FİYAT
Test aracımız olan DS 4 Esprit de Voyage BlueHDi 130 Otomatik anahtar teslim satış fiyatı (Şimdilik!) 1.597.300 TL’dir.
YORUM FARKI
Öncelikle DS, 1955-1975 yılları arasında üretilen Citroën DS modeline atıf olup “Different Spirit” veya “Distinctive Series” anlamına geldiğini ifade etmek isterim. DS, başlangıçta 2009 yılında Citroën’in premium bir alt markası olarak tanıtılmış olup 2014’te bağımsız bir marka hâline geldi. Günümüzde ise DS Store’lar aracılığıyla ülkemizde Premium anlamda faaliyet gösteriyor.
DS Design Studio Paris tarafından tasarlanan DS 4, Festival Automobile International tarafından “2022’nin En Güzel Otomobili” seçilmişti. 2022 yılı 37. Uluslararası Otomobil Festivali’nde aldığı ödülle birlikte DS Automobiles’in aynı festivalde aldığı yedinci ödül oldu.
5 gün boyunca dizel motor seçeneğini test ettiğimiz otomobilinin gerek cimri yakıt tüketimi, gerekse de iç mekanda kullanılan Premium algı otomobili sınıfının önde gelen markası olduğunun da kanıtı olsa gerek. Bununla birlikte otomobilin kendine özgü tasarımını da es geçmemek gerekir diye düşünüyorum.
Dizel motorların ülkemizdeki satışları her geçen gün geriye düşse de bazı markaların talebe göre dizelden vazgeçmediğini de görmekteyiz. DS4’ün ülkemizde benzinli motor seçeneği ile de satışta olduğunun da altını çizmekte fayda var…
Şimdiden bu keyifli ve yakıt cimrisi otomobili tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız sürüşler dileriz.
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindiğinizde ilk işiniz emniyet kemerinizi takmak olsun ki sevdikleriniz üzülmesin!
Artı/Eksi
+Tasarım / Ekonomik / Malzeme kalitesi / Performans
– Belli hızlarda motor sesi
Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
Facebook.com/The Makina
0 comments