Tükenmişlik Sendromu

By on 31 Mart 2024

Kendinizi sürekli yorgun hissediyor, enerjinizin hızla tükendiğini ve tükenen enerjinizi aynı hızla yenileyemediğinizi düşünüyor musunuz? Aralıksız ve çok mu yoğun çalışıyorsunuz? Sürekli ve nedensiz kendinizi huzursuz hissediyor musunuz? Durduk yerde canınız birşey yapmak istemiyor, konsantrasyon sorunu yaşıyor ve kendinizi çok halsiz mi hissediyorsunuz? Eğer yukarıdaki soruların sizin için karşılığı evet ise siz de Tükenmişlik Sendromu’na (Burnout Sendromu) yakalanmış olabilirsiniz.

Tükenmişlik Sendromu

Son günlerde medyada çok fazla yer bulmaya başladı. Tükenmişlik Sendromu veya Burnout Sendromu diye adlandırılıyor. Aslında Tükenmişlik Sendromu iş stresinin çok yoğun yaşandığı ve çalışma temposunun sürekli yüksek olduğu yerlerde çalışan insanlarda yaygın olarak görülen bir davranış bozukluğu. Tükenmişlik Sendromu’nun en önemli özelliği kronik bir yorgunluk olması. Özellikle de bir türlü geçmeyen, tükenmeyen bir yorgunluk. Hatta hayattan zevk alamama, çabuk sinirlenme, her şeyin sizi rahatsız etmesi, aşırı sinirlilik hali ve uyku düzenindeki bozukluklar bu sendromun kendini gösteren diğer özellikleri.

Son günlerde bu konudan muzdarip insanlarda ciddi bir artış var. Çünkü iş dünyasında şöyle bir algı oluşmaya başladı: “Ne kadar çok saat çalışırsan başarın o kadar artar”. Size empoze edilen algı bu olunca da çok çalışmak kaçınılmaz hale geliyor. Günümüzde gelişen teknoloji ve özellikle internetin hayatımıza yerleşmesiyle birlikte insanlar kendilerine gerekli olan nitelikli zamanı ayırmamaya başladılar. Bunun sonucu olarak da sürekli kendilerini daha çok çalışmak zorunda olduklarına inandırıyorlar.

Peki bu sendromdan uzak durmak için neler yapabiliriz? Bu konuda çok farklı görüşler olmakla birlikte genel olarak yapılması gerekenler tavsiye niteliğinde birkaç maddede toplanmış.

Tavsiyeler
– Uzun süreli stresten uzak durun.

– Kaliteli uykuyu ihmal etmeyin.

– Ailenize ve dostlarınıza daha fazla zaman ayırın.

– Sanal ortamlardan ziyade gerçek ortamlarda, doğada daha fazla zaman geçirin.

– İş ortamındaki dinlenme zamanlarının sayısını arttırın.

– Yılda en az iki kez düzenli tatile çıkın.

Sonuç olarak teknoloji odaklı bir yazı yazmak yerine içinde bulunduğumuz ruh halini yansıtacak bu yazıyı kaleme almak istedim. Her geçen gün daha az uyumaya ve daha çok çalışmaya gayret ediyoruz. Haliyle gün içinde enerjimiz çabuk tükeniyor ve kendimizi çok yorgun hissediyoruz. Çalışmalar bu kadar çok uzayınca da herkeste ciddi bir konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkıyor ve tahammül gücü azaldığından çok çabuk sinirlenerek agresif tavırlar sergiliyoruz. Mesai saatleri dışında kendimize özel olarak ayıracak bir zamana ve düzenli uykuya ihtiyacımız var. Bunları yapabilirsek Tükenmişlik Sendromu maruz kalmadan daha rahat ve sakin bir hayat sürebiliriz.

Bu ayki yazımı anonim bir deyiş ile tamamlıyorum. “Her insan kendine yakışanı yapar. Çünkü kalite asla tesadüf değildir.”

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir