Daimler ve Renault-Nissan İttifakı Kültürel İşbirliği Nedeniyle Ödüllendirildi!

By on 17 Aralık 2013

Renault SAS ve Daimler AG, Daimler ve Renault-Nissan İttifakı 2010 yılında güç birliği yaptığından bu yana önemli ölçüde genişleyen endüstriyel işbirlikleri nedeniyle prestijli 2013 Fransız-Alman İş Ödülünü kazandılar.

Fransız- Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen ödül, dört alanda işbirliği açısından örnek oluşturan Fransız ve Alman şirketlerini mükafatlandırıyor: Endüstriyel işbirliği, çevre, inovasyon ve yeni teknolojiler ve insan kaynakları.

Renault-Nissan İttifakı Başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn “Objektif olarak değerlendirildiğinde markalarımızı ve ürünlerimizi farklı tutarak ölçek ekonomilerimizi artırmamızı sağlayan bu işbirliği otomotiv sektöründeki en verimli işbirliklerinden biridir” şeklinde açıklamada bulundu.

Daimler CEO’su ve Mercedes-Benz Araçları Başkanı Dieter Zetsche “Ortaklık başlangıçtaki kapsamının ötesinde önemli ölçüde büyüdü” dedi ve ekledi “Avrupa’da özellikle küçük araçlar üzerine odaklı projelerle başlayan işbirliğimiz şimdi farklı küresel projeleri içeren bir portföy haline geldi ve gelecekte daha da büyümesi için engel görmüyoruz.”

2010 yılında kurulan Daimler ve Renault-Nissan stratejik işbirliğinin ilk ürünleri şimdiden yollarda görülüyor: Eylül 2012’de, Daimler, bu segmentin mucidi olan Renault’nun Kangoo’sunu baz alarak kendi şehirli minivanı Mercedes-Benz Citan’ı çıkardı. Araç, Renault’nun kendi hafif ticari aracı Kangoo’yu ürettiği Fransa’daki Maubeuge fabrikasında üretiliyor.

Maubege’de toplam üretimin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan Citan, Fransa’nın doğusunda kurulu olan bu fabrikanın iş güvencesini ve verimliliğini artırıyor. Citan, ayrıca Renault-Daimler tarafından ortak geliştirilen dört silindirli 1.5 litre silindir hacimli dizel motor ile donatıldı. Bu motorun bir versiyonu da 2012’de yeni Mercedes-Benz A ve B-sınıf modellerinde pazara girişini yaptı.

Renault-Nissan İttifakının Daimler ile Stratejik İşbirliği Direktörü Jacques Verdonck: “Citan projesi daha önce hiçbir zaman birlikte çalışmamış olan Fransız ve Alman ekipleri arasında bugüne kadar görülmemiş oranda bir güven ve şeffaflık ortamının kurulmasına öncülük yaptı. Bu durum ortaklığın üretim süreçlerimize ve ortak iş gücümüze ne kadar derin nüfuz ettiğini kanıtlıyor” dedi. Paris’teki ödül töreninde Renault adına ödülü alan Verdonck, Renault-Nissan İttifakı ve Daimler arasındaki stratejik işbirliği görüşmelerinde baş müzakereci idi.

Daimler’de Renault-Nissan İşbirliği Koordinasyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Gero Herrmann: “Proje, Almanya ve Fransa’daki ekipler arasında günü gününe birlikte çalışmayı gerektirdi: Birbirini anlamak ve ortak kurallar, dönüm noktaları ve ürün tanımları ile ortak bir dili konuşmak gerekti” dedi. “İşbirliği sihirli değil ancak her gün yapılan yoğun çalışmanın sonucu ve ekiplerimiz bunu yaptı ve sürekli yapmaya da devam ediyor.” diye ekledi.

Küresel ölçekli Avrupalı kökler

Renault-Nissan ve Daimler stratejik işbirliği çapraz hisselerle birbirine bağlandı. 2010 yılında, Daimler, Renault ve Nissan’dan yüzde 3.1 hisse alırken bu şirketlerin her biri Daimler’den yüzde 1.55 pay aldı.

Ortaklık, C. Ghosn ve D. Zetsche’nin birlikte başkanlık yaptığı ve Renault, Nissan, Renault-Nissan İttifakı ve Daimler üst düzey yöneticilerinden oluşan bir İşbirliği Komitesi tarafından yönetiliyor. Bu yönetim komitesi, kararlaştırılan projelerin uygulanmasını sağlamak ve yeni işbirliği projeleri için önerileri görüşmek üzere yılda 10 kez toplanıyor.

Motor paylaşımının yanı sıra, Renault ve Daimler yeni nesil Twingo ve dört koltuklu smart üretimi konusunda da Slovenya’daki Novo Mesto fabrikasında birlikte çalışıyor. Bu küçük modeller bundan böyle ortak bir platform üzerinde ortaklaşa geliştiriliyor, ancak kusursuz marka kimlikleri ile birbirlerinden bağımsız ürünler olarak pazara sunulacaklar. Araçların satış lansmanı 2014’ün ikinci yarısında yapılacak.

Nissan ve Daimler ayrıca, Nissan’ın ABD Tennessee’deki Decherd motor montaj fabrikasında dört silindirli Mercedes-Benz benzinli motorun ortak üretimi de dahil çok sayıda ikili proje üzerinde çalışıyorlar. Mercedes-Benz ve Infiniti modellerinde de yer alacak motorların üretimi tam kapasiteye ulaşıldığında yılda 250,000 adetlik yıllık kapasite ile 2014 ortasında başlayacak. Ayrıca, Nissan, Daimler ve Ford Motor Co. yakıt hücreli elektrikli araçların pazar hazırlığını hızlandırmak amacıyla ortak bir yakıt hücresi ve sisteminin geliştirilmesi konusunda da birlikte çalışma yapıyorlar.

2013 endüstriyel işbirliği ödülü, Paris’te düzenlenen bir törenle Fransız-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Guy Maugis tarafından Renault-Nissan İttifakının Daimler ile Stratejik İşbirliği Direktörü Jacques Verdonck ile Renault-Nissan İşbirliği Koordinasyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Gero Herrmann’a sunuldu.

2013 Fransız-Alman İş Ödülü jürisi, Fransa ve Almanya’dan 10 CEO, ekonomist ve gazeteciden oluşuyordu. Fransa’nın Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler, İnovasyon ve Dijital Ekonomiden sorumlu Bakanı Fleur Pellerin ve Almanya’nın Ekonomi ve Teknoloji Federal Bakanı Philipp Rösler dahil yaklaşık 350 konuk törene katıldı.

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir