Bakandan “Yerli Otomobil” Açıklaması

By on 10 Kasım 2016

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı kurumların bütçelerine ilişkin sunum yaptı.

Ülke tarihinin en önemli bütçelerinden birini yaptıklarına inandığını vurgulayan Özlü, çok daha güçlü, zengin, müreffeh ve dünyada lider bir Türkiye’yi inşa etme amacı doğrultusunda 2017 bütçesinin çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Son derece sağlam ve güçlü dinamiklere sahip olan Türkiye ekonomisi, istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğine dikkati çeken Özlü, ülke ekonomisinin 27 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü dile getirdi. Özlü, ekonominin, küresel krizden bu yana yaklaşık 7 milyon kişiye istihdam sağladığını bildirdi.

Özlü, sanayi üretimini daha da artırmak için yoğun bir gayret içinde olduklarını belirtti. Sadece nicelik artışını yeterli görmediklerine dikkati çeken Özlü, sanayiyi nitelik bazında da geliştirmek istediklerine değindi.

OSB’lerin ekonomiye katkısı
Özlü, SS, OSB ve endüstri bölgelerinin (EB), sanayinin fiziksel gelişiminin ve planlı sanayileşmenin en önemli unsurları olduğunu ifade etti.

Bakan Özlü, şöyle devam etti:

“2016 fiyatlarıyla, OSB’lere 3,5 milyar, sanayi sitelerine ise 4,8 milyar lira kredi kullandırıldı. Ülkemizde bugüne kadar tamamlanan 166 OSB projesinin 101’i, 466 sanayi sitesi projesinin ise 117’si son 14 yılda tamamlandı.

Bu yıl sonuna kadar, 19 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak olan 8 OSB ve 4 SS projesini daha tamamlayacağız. 2017’de ise 31 bin kişiye istihdam imkanı sunacak olan 9 OSB ve 2 SS projesini daha tamamlayacağız. Şu anda, 294 OSB’mizde 1 milyon 640 bin kişi istihdam edilmektedir. 2023 hedefimiz 70 yeni OSB daha kurarak 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır.”

Faruk Özlü, 2017 bütçesinde, OSB, SS, EB projelerine 450 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayrılacağına işaret etti.

Halen 287 Ar-Ge merkezinde, 28 bin nitelikli istihdam sağlandığına değinen Özlü, Ar-Ge Reform Paketi’nin de etkisiyle, önümüzdeki süreçte Ar-Ge merkezi sayısını önce 500’e, ardından 1000’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Özlü, “Bu yılın ilk 10 ayında 114 bin 554 farklı marka/model ürünü denetledik. Denetimler sonucunda uygunsuz bulunan 39 bin 986 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 189 ürünün piyasaya arzını yasakladık, daha önce arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verdik.” ifadesini kullandı.

“Amacımız, otomobil markası oluşturmak”
Gelecek dönemde öncelik verecekleri bazı çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Özlü, TÜBİTAK’ı yeniden yapılandıracaklarını, kurumu iş yapan değil, iş yaptıran, özel sektör ile rekabet eden değil, özel sektöre rehberlik eder haline dönüştüreceklerini anlattı.

Yerli marka elektrikli otomobil projesine değinen Özlü, “Burada bir yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum. Bizim amacımız yerli otomobil üretmekten ziyade, bir otomobil markası oluşturmaktır. Yerli imkanlarla bir otomobil üretmek çok zor bir mesele değildir. Zaten birçok firma, tasarımı ve teknolojisi Türkiye’de geliştirilen, üretimi burada yapılan modeller geliştiriyor. Biz zor olana talibiz. Sadece Türkiye’de değil dünyada da tutacak bir otomobil markası oluşturmayı hedefliyoruz. Bu projeyle ilgili iş modelini oluşturmak, idari ve teknik şartnameleri hazırlamak için çalışmalarımız devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kamu-Sanayi İş Birliği modelini aktif şekilde uygulayacağız”
4. Sanayi Devrimi kapsamında, geleceğe damga vuracak akıllı üretim sistemleriyle ilgili sürece şimdiden hazırlıklı olmak istediklerini dile getirdi. Burada iki temel amaçları olduğunu anlatan Özlü, şunları söylerdi:

“Birincisi, fabrikalarımızın akıllı üretim sistemleriyle donatılmasını, üretimin bu yeni teknolojilere uygun bir dönüşümden geçmesini hedefliyoruz. İkincisi, bu döneme damga vuracak olan teknolojileri yerli imkanlarla geliştirmek amaçlıyoruz. 4. Sanayi Devrimi’yle ilgili kamunun ve özel sektörün temsilcilerinden oluşan bir platform kuracağız. Platform aracılığıyla eylem planı oluşturacağız. Uygulayacağımız politikaları ve politika araçlarını belirleyeceğiz.”
AA

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir