- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
- Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın Kazananı 18 Yaşındaki Pilot Kerem Kazaz Oldu
- OYDER Otomotiv Kongresi 5 Yıl Aranın Ardından Düzenlendi
Bayanlara Özel Algısını Bitiren Otomobil: Yeni Micra
Beşinci nesil Nissan Micra, 2016 yılı Paris Otomobil Fuarı‘ndaki tanıtımının ardından kademeli olarak 2017 ile birlikte kullanıcılarla buluşmaya başladı. Türkiye’deki kullanıcılar içinse bu otomobili sokaklarda görmek için aradan geçen iki yıllık gibi zamanın geçmesi gerekti.
Bu uzun bekleme süresinin ardından geçtiğimiz aylarda lansmanı yapdıktan sonra ilk tanışma fırsatı bulduğumuz yeni nesil Micra’yı şimdi de sizler için deneyimledik.
TASARIM&DONANIM
Beşinci nesil Micra geride bıraktığımız jenerasyonuyla çok net bir şekilde karakter farkını beraberinde getirdi. Nissan’ın tam elektrikli modeli Leaf‘ten “ödünç aldığı” bu tasarımın aracı sportiflik noktasında bambaşka bir seviyeye getirdiği aşikar.
Micra üzerindeki “kadın otomobili” algısının da bu yeni dinamiklerle birlikte değişeceğini de artık söylemekte herhangi bir sorun görmüyoruz. Ailenin diğer üyelerinde gördüğümüz V formlu ızgaranın kaputun son noktasına kadar taşınması, ışıklandırma grubu, profilden bakıldığında çok net görünen inişli çıkışlı çizgiler ve gizlenmiş arka kapı kolları tüm bu genel resimde kullanıcıların hoşuna gidecekler arasında.
Bununla beraber yeni Micra’nın ülkemizde LED far seçeneğiyle satışa sunulmayacak olmasıysa günümüz şartlarını ve rakiplerini düşündüğümüzde eksiler kısmında değerlendiriliyor.
Aracın kapılarını açıp içerisine girdiğimizde görüntü olarak tatmin edici bir ilk izlenim sizleri bekliyor. Lakin buradaki cümlede “Görüntü olarak” kısmını özellikle altını çizmek istiyoruz. Sportif direksiyon simidi, konsolda ve kapı içlerinde nispeten deri niteliği taşıyan kaplamalar, 7 inçlik multimedya ekranı ve vites çevresindeki genel kurulum aslında gayet tatmin edici bir hissiyat uyandırıyor.
Direksiyonun arkasında yer alan renkli bilgi ekranı ve multimedya ekran ise Qashqai ve diğer isimlerden tanıdık çizgide. Özellikle multimedya ekran konusu ise günümüz standartlarında Micra’ya yakışmayan bir geri bildirim veriyor.
Grafiklerini ve menüler arası geçişlerin hızını çok yeterli bulmadığımızı söyleyebiliriz. Bunun dışında kokpit bölümünde gri, bordo ve turuncu olmak üzere 3 farklı rengin tercih edilebiliyor olmasıysa çeşitlilik bakımından tatmin edici olarak görülebilir.
Micra’nın arka koltuklarına oturduğumuzda iki kişilik yolcunun seyahat şartları için nispeten yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Diz mesafesi bu noktada sınırlarda gezinirken baş mesafesi, dış tasarımdaki sportifliğin bir götürüsü olarak özellikle 1,80 metre üzerindeki kişiler için rahatsız edici olabilir.
2019 Nissan Micra için bagaj hacmi ise 300 litre olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerin Ford Fiesta’da 292 litre ve Hyundai i20’de 301 litre dolaylarında olduğunu hatırlatmakta fayda var. Micra’nın markaların ortaklığından ötürü kuzeni olarak nitelendirebileceğimiz yeni Clio ise 391 litre ile sınıfının en büyük bagaj hacmine ulaşan model olarak listenin başını çekiyor.
Son olarak Nissan’ın araç üzerinde özellikle öne çıkarttığı teknolojik yenilikler üzerindeki ilk deneyimlerimizi de sizlerle paylaşalım. Listede; Akıllı şerit asistanı, akıllı çarpılma önleme, akıllı çevre görüşü, trafik işaretleri algılama, kör nokta uyarı sistemi, akıllı şerit takip sistemi, sürücü ön koltuk başlığına entegre Bose hoparlörler, anahtarsız giriş ve çalıştırma gibi özellikler ilk andan itibaren heyecan oluşturuyor.
Bizim bu noktada öne çıkaracağımız ise şerit takip ve uyarı asistanı olacak. Sürüş sırasında olası şeritten çıkmaları direksiyonu titreterek çok düzenli bir şekilde sürücüye ileten bu sistem, direksiyona müdahale etmek yerine aracın fren sistemini kullanarak tekrar şeride girilmesine yardımcı oluyor.
Bu, uyarılardan tedirgin olan bazı kullanıcıların hoşuna gidecek ince düşünülmüş bir detay. Micra için sunulan bir diğer kayda değer özellik ise tümsek geçişlerindeki havalanma sırasında hissedeceğiniz Akıllı Sürüş Kontrolü. Aslında bu desteği premium otomobillerde kullanılan havalı süspansiyonlara benzetenler çokça karşımıza çıktı.
Lakin Nissan mühendisleri burada süspansiyonlardan ziyade, tümseklerden geçerken sarsıntıyı önlemek için freni otomatik olarak devreye sokmayı ve anlık tork iletimini kontrol altına almayı bir araya getirerek oluşturmuş. Bu özelliği de ilk anda anlamak her ne kadar zor olsa da, uzun vadeli sürüşler için bize umut vermeyi başardı diyebiliriz. 🙂
Son olarak sürücü koltuğunun başlığına dahil edilen Bose hoparlör deneyiminden de bahsedelim. Nissan burada aracı farklı kılmak adına değişik bir yola girmeyi tercih etmiş. Maliyetler gözetilerek yolcu koltuğuna dahil edilmediği açıklanan bu ek hoparlörlerin sürücü kadar arka bölümdeki yolcular tarafından farkını hissedilebileceğini söyleyebiliriz.
Genel akustik içerisinde fena bir deneyim sunmasa da “çok gerekli mi?” sorusu da yer yer akıllara geliyor. Bizce bu dokunuş yerine aracın multimedya sistem yazılımının ileriye taşınması daha kayda değer bir dokunuş olabilirdi. Neyse ki oradaki kurtarıcımız da Apple CarPlay ve Android Auto desteği olacak 🙂
MOTOR&PERFORMANS
Micra’nın kaputunun altında Türkiye pazarı için sadece benzinli motor seçeneğini görmekteyiz. 1.0 litrelik bu motorun manuel ve otomatik versiyonların her ikisinde de 100 beygirle hizmet ettiğini ilave ederlim. Lakin işin Tork kısmında bu durum biraz daha farklılaşmış durumda.
Zira Micra’nın manuel vitesini alanlar beraberinde 160 Nm tork değeri elde ederken, CVT şanzımanla birlikte 16 Nm’lik bir kayıp göze çarpıyor ve rakam 144 Nm‘ye geriliyor. Micra’nın performans verileriyse 0’dan 100’e 10,8 saniyede çıkıldığının ve maksimumda 177 km/s (test aracımız otomatikte) hıza erişilebildiğimizi gösteriyor.
Yaklaşık 400 kilometre boyunca deneyimlediğimiz otomatik şanzımanlı Micra, sürüş keyfi olarak fena sayılmayacak bir izlenimle aklımızda yer edindi. İlk başta lastik basınçlarının normalden biraz fazla olmasından ötürü aşırı sertlik hissetsek de, yaptığımız müdahalenin ardından bu alandaki geri tepkimeler daha kabul edilebilir hal aldı.
Nitekim motor da toplamda 1.070 kilogram ağırlığında olan bu otomobille kolaylıkla baş edebiliyor. Araçta dört kişi olduğumuz zamanlarda bile çekiş konusunda rahatsız edici bir durum yaşamadığımızı da söyleyebiliriz.
CVT şanzıman konusunda yapılan iyileştirmeler de eskisini deneyimleyenler için hissedilir olacak gibi. Son olarak fabrika verisi olarak 4,7 litre/100km olarak paylaşılan ortalama tüketimin, bizim 400 kilometrelik testimizde 7,4 ile 8,5 litre aralığında gezdiğini belirtmeden geçmeyelim!
İnişli çıkışlı, İstanbul trafiğinde yakalanan bu değeri aslında şehir içi dur-kalk bazlı olarak değerlendirme de yapabiliriz.
FİYAT
Test otomobilimiz olan yeni Nissan Micra 1.0 IG-T 100 CVT Platinum anahtar teslim satış fiyatı 158 bin TL civarındadır. Aracın tek manuel vitesli versiyonunun fiyatı ise 125 bin TL’dir.
YORUM FARKI
Ülkemizde ilk kez Bodrum’daki lansmanında tanışma fırsatı bulduğum yeni nesil Micra’yı havalimanında ilk kez görüp otele kadar kullandığımda kafamdaki (bayan arabası) algısı yerle bir oldu Gerek büyüyen aks mesafesiyle gerekse de ferahlatılmış iç mekanıyla bu tek taraflı algının da yok olmasına sevinmedim değil hani.
Daha sonrasında beş güne yakın sürede İstanbul’da deneyimlediğim Yeni Micra’nın ülkemize gelişi keşke bu kadar gecikmeseydi diye mırıldandım içimden. Zira gerek dizel versiyonunun ülkemize gelmemesi gerekse de aracın opsiyonel özelliklerinin bazılarının ülkemize eksik gönderilmesi Micra’yı bu zorlu kulvarda 1-0 eksik maça başlatmış gibime geldi.
Ancak şunu da ifade etmemde yarar var ki Nissan Micra fanatikleri ülkemizde hiç de azımsanmayacak seviyede ve yeni modeli de dört gözle bekliyorlardı. 2020 ile birlikte bakalım Micra müşteri kitlesinden yine yoğun ilgiyi görecek mi yoksa kulvarını bu ay sahneye çıkacak olan kuzeni Renault Clio’ya mı kaptıracak bakıp göreceğiz:)
Yine de markalar arasındaki bu tatlı çekişme benim yıllardır çok hoşuma gitmiştir. Zira bir markanın zinde kalması için rakibiyle tatlı bir rekabet içinde olmasından daha güzel ne olabilir ki?
Sonuç olarak kendi adıma söylemem gerekirse Micra’yı beğendim. Size de tavsiyem önce bir test edin sonra karar verin.
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindikten sonra ilk iş emniyet kemerleri bağlamak olsun ki sevdiklerimiz üzülmesin!
Artı/Eksi
+Bayan otomobili algısını ortadan kaldırması, Tasarımı, ferah iç mekanı, bagaj hacmi.
– LED far seçeneğinin olmaması, kol dayama olmaması, rakiplerle kıyaslama yaptığımızda genel fiyatların nispeten daha yüksek olduğunu da söyleyebiliriz.
Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/The Makina
0 comments