Hurda Araçları Servete Dönüştürüyor

By on 11 Kasım 2016

Otomobil tamircisi babası sayesinde tanıştığı eski arabalarla gönül bağı kuran Adem Demirkaya, şehir şehir gezerek bulduğu hurda araçlara yeniden can veriyor. Arabaları hurdalığa gitmekten kurtardığı için arkadaşlarının “Hurdacı Adem” adını verdiği Demirkaya, “bu artık kullanılmaz” denilen aracı, ortalama bir yılda ilk günkü yeniliğine getiriyor ve hurda değerinin çok üzerinde fiyata satıyor. Demirkaya: “Restore ettiğimiz aracı herkese satmayız. İstediğimiz rakamı vermesi yetmez. Aracın kıymetini bilecek biri olmalı”

Otomobil tamircisi babasının tamirhanesinde tanıştığı eski Otomobillerle gönül bağı kuran Adem Demirkaya, şehir şehir gezerek mahalle aralarında bulduğu hurda araçlara yeniden can veriyor.
Karabağlar ilçesindeki tamirhanesinde baba mesleğini sürüdüren Demirkaya, az sayıda olan klasik otomobil ustası olarak biliniyor. Demirkaya, erkek kardeşleriyle işlettiği iş yerinde 50-60 yıllık arabaları yenileyerek, onları trafiğe çıktıkları ilk gündeki haline döndürüyor.

Otomobil tamircisi babasının tamirhanesinde tanıştığı eski otomobillerle gönül bağı kuran Adem Demirkaya (fotoğrafta) şehir şehir gezerek mahalle aralarında bulduğu hurda araçlara yeniden can veriyor. Demirkaya, erkek kardeşleriyle işlettiği işyerinde, 50 - 60 yıllık arabaları restore ederek, onları trafiğe çıktıkları ilk gündeki haline döndürüyor.  ( Evren Atalay - Anadolu Ajansı )

Demirkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda okul sonrası vakitlerde babasının tamirhanesinde çalıştığını, o dönemin “güncel model otomobilleri”nin bugün yaşları nedeniyle “klasik” sınıfında görüldüğünü belirtti.

Babasının tamirhanesinde, o dönem tamiri için uğraştığı bu araçlarla arasında gönül bağı oluştuğunu kaydeden Demirkaya, sevgisini de mesleğe dönüştüğünü, halen devam ettirdiği mesleğinde “klasik otomobil tamircisi” olarak tanındığını söyledi.

Demirkaya, eski araçlardan anlayan çok fazla usta kalmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Nasıl ki aynı meslektekiler farklı yerlerde de çalışsalar birbirini tanırsa klasik otomobil sevenler ve kullananlar da birbirini tanır. Bu nedenle Türkiye’nin her yerindeki klasik otomobilleri tanırım. Bir yerde hurda halde bir araç varsa bilgisi gelir, uzun yolculuklar yaparak, şehir şehir gezerek, mahalle aralarında dolaşarak bu arabaları buluyorum. Bulunca da satın almak kolay değil elbette, çünkü yaşattığı hatırları nedeniyle sahiplerinin onlardan ayrılması zor oluyor. Biz almasak hurdaya gidecek zaten. Bizim bu aracı yeniden yürür hale getireceğimizi anladıklarında daha kolay oluyor satmaları.”

Otomobil tamircisi babasının tamirhanesinde tanıştığı eski otomobillerle gönül bağı kuran Adem Demirkaya, şehir şehir gezerek mahalle aralarında bulduğu hurda araçlara yeniden can veriyor. Demirkaya, erkek kardeşleriyle işlettiği işyerinde, 50 - 60 yıllık arabaları restore ederek, onları trafiğe çıktıkları ilk gündeki haline döndürüyor.  ( Evren Atalay - Anadolu Ajansı )

– 50 civarında “donör” aracı var

Arabaları hurdalığa gitmekten kurtardığı için arkadaşlarının “Hurdacı Adem” adını verdiği Demirkaya, başkasının hurda olarak gördüğü 50 yıllık bir otomobille karşılaştığında çok heyecanlandığını, kamyonetle taşıyarak tamirhanesine getirdiğini anlattı.

Araçları orijinaline sadık şekilde toplamaya gayret ettiklerini vurgulayarak, “Orijinal parçalarını bulmak zor elbette. Elimde parçaları için kullandığım, 50 civarında donör araç var. Bulamadıklarımı yurt dışından sipariş ediyorum. Tamir edilebilir olanları tamir ediyoruz. Bir aracın restorasyonu ortalama bir sene. Aracın iyi bir şekilde toplanması için 100-150 bin masraf ediliyor. Sonrasında ilk günkü haline, o kondisyona geliyor.” diye konuştu.

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir