İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?

By on 02 Mayıs 2021

Uykunuzun en güzel yerinde çalan telefondaki ses size bir şey mi satmaya çalışıyor? Durmadan gelen SMS mesajları canınızı mı sıkıyor? Sürekli aynı ve ilgisiz e-postlardan bir türlü kurtulamıyor musunuz? SPAM aramaları engellemekten bıktınız mı?

Bütün bu sorulara cevabınız evet ise Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan İleti Yönetim Sistemi (İYS) portalı sizi bütün bu dertlerden kurtaracak gibi görünüyor. Ocak 2021 tarihinde kullanıma açılan portalda tüketiciler, istemedikleri ticari arama, mesaj ve e-postaları istedikleri gibi engelleyebilecekler.

İleti Yönetim Sistemi Nedir?
İleti Yönetim Sistemi (İYS), tüketicilere / vatandaşlara gönderilecek olan (sms, e-mail, sesli arama gibi) tüm ticari ileti izinleri, reddedilmesi ve şikayetlerinin yönetileceği ulusal bir web tabanlı portaldır. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni ticari elektronik ileti izinlerinin ve şikâyet süreçlerinin yönetilebildiği ulusal bir platform kurmakla görevlendirmiştir. İleti Yönetim Sistemi A.Ş., Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından bu amaçla hizmet vermek üzere kurulmuştur. Şirketin tek hissedarı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir.

Nasıl Giriş Yapılır?
vatandas.iys.org.tr adresine erişen vatandaş ister cep telefonuna gelecek doğrulama koduyla isterse de e-devlet şifresi ile giriş yapabilecek. Burada karşılarına gelen ekrandan da hangi kurumların kendisini arayabileceğini, SMS atabileceğini ve e-posta gönderebileceğini görecek. Her kurumun karşında “mesaj izni” ve “arama izni” bölümleri çıkacak. Bunlar arasından mesaj almayı istediklerinizi ise “onay” tuşuna basarak, istemediklerinizi ise “red” tuşuna basarak belirleyebiliyorsunuz.

İleti Yönetim Sistemi’nin getirdiği çözümler nelerdir?
– Hangi Hizmet Sağlayıcıya ne zaman, nerede, hangi iletişim kanalı için izin verdiğinizi görüntüleyip dilerseniz onayınızı kaldırabilirsiniz. Onayı kaldırdığınızda iletişim adresinize ticari elektronik ileti gönderimi durur.

– Şikâyetler artık tek bir veri tabanında toplanır, denetimi kolaylaşır, süreçler hızlanır. Sonuçlanan şikâyetlerinizle ilgili bilgilendirme mesajı alırsınız.

Çıkış hakkımı ne zamana kadar kullanmam gerekir?
15 Şubat 2021 tarihine kadar çıkış hakkınızı kullanmanız gerekir. Bu tarih itibarıyla ret bildirimi yapılmamış Hizmet Sağlayıcılar, Bakanlık tarafından tanınan geçiş süreci sonrasında onaylı olarak kabul edilecektir. Ancak bu tarihten sonra da dilediğiniz zaman ret hakkınızı kullanabilirsiniz. 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı (telefon numarası ve eposta adresi sayısı toplamı) olan hizmet sağlayıcılara ait izinler için bu tarih 15 Temmuz 2021’dir.

 

maxihaber.net

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir