Karakteristik Tasarımıyla Karşınızda Mercedes GLB

By on 14 Eylül 2020

SUV sınıfı bünyesine bir üye daha kattı. Daimler bünyesinde çalışmalarına devam eden Mercedes-Benz, geçtiğimiz sene Frankfurt Otomobil Fuarı’nda GLB isminde bir modeli tanıtmıştı. GLC’nin küçük kardeşi olarak değerlendirilebilecek model, boyut olarak GLA’dan daha büyük. Aslında tam olarak bir ara sınıf demek yanlış olmayacaktır.

O günden bu yana ülkemize gelmesi beklenen model için sevindiren haber gelmişti. GLB200 ve Progressive donanım seviyesi ile 545 bin liralık giriş seviyesi fiyat etiketi ile yeni GLB, Türkiye showroomlarında yerini aldı.
Kısa süre önce CEO değişikliğine giden Mercedes cephesinde 2019 yılının ilk yarısı oldukça hareketli şekilde ilerliyor. CLA ve GLE gibi önemli isimleri farklı versiyonlar üzerinden asfalta indiren marka, ilk elektrikli modeli EQC’yi de yine bu zaman zarfı içerisinde üretim bandına çıkarttı.

Aradan geçen yaklaşık 1 yıllık zamanın ardındansa 2020 Mercedes GLB projesi üretime hazır bir şekilde ülkemize gelerek test etmemiz için karşımızda duruyor. 🙂

IMG_20200910_164450

TASARIM&DONANIM
Öncelikle aracı ilk defa gördüğünüzde köşeli tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle farların önünde yer alan çıkıntılı biçimde tasarlanan motor ızgarası, daha çok düz diye nitelendirilecek biçimde tasarlanan ön kaput GLB’nin karakterini hemen gösteriyor.

Yan profilden aracı incelediğinizde ise C sütununa doğru yükselen omuz çizgisi göze çarpıyor. Ayrıca arka çamurlukların dışa doğru bombeli olması aracın kaslı duruşunu yan profilden desteklemiş.
Bundan sonraki günler için de artan bir tempo ile devamlılığı sağlanacak olan bu zenginler içerisinde bizce en hatırlanabilirlerinden bir tanesi GLB projesi oldu.

IMG_20200910_164510

Geçen sene Mayıs ayı itibarıyla bir konsept olarak tanıtılmasının ardından büyük sükse yapan modelinde modern ve klasik hatları bir araya getiren Mercedes, yeni soluk getirme konusunda da dersine ne derece iyi çalıştığını gösterdi.

Kimileri için “Bebek G-Serisi” olarak nitelendirilen modelin tasarım hatlarındaki karakteri onu yolda kolaylıkla ayırt etmemize olanak tanıtılıyor. GLA ile GLC arasında yer alan GLB’nin opsiyonel olarak 7 kişilik olarak da satın alınabilecek olması da kullanıcı deneyimindeki en temel farklardan birisini oluşturacak.

Yükseltilmiş tavan rayları, alt ve yan koruma detayları ile off-road genlerini taşıyan tasarım, güçlü ve fonksiyonel yeni bir SUV olan Mercedes-Benz GLB, çok yönlü bir kullanım sunuyor.

yXlaUbbSokm75GG_GYu0LA

Her ne kadar 7 kişilik bir SUV olarak satın alınabilecek olsa da, bu durum GLB’nin Mercedes tarafından kompakt sınıfta değerlendirilmesini değiştirmiyor. Bu özelliği sayesinde bir ilk olarak da nitelendirebileceğimiz modelin 2.829 milimetrelik aks mesafesiyle birlikte içerideki oluşumun hatları da değişmeye başlıyor.

IMG_20200910_165229

GLB’nin arkasına göz attığımızdada ise çift parçalı ve yere paralel olarak tasarlanan stoplar hemen dikkatinizi çekiyor. Bu aydınlatma grupları Mercedes’in kompakt sınıfta yer alan modellerinde de tanıdık. Çift parçalı arka tampon siyah, gri ve gövde rengini taşıyan biçimde parçalanmış. Çift çıkışlı egzoz da GLB’ye oldukça şık bir görünüm katmış. Otomobilin arkasıyla alakalı olarak son detay ise olabildiğince dik biçimde tasarlanmış olan arka bagaj kapağı olmuş.

WM_FCpqPPkqr-ZeTVv771Q

İç mekanda sürücüyü tek parçadan oluşan bütünleşmiş bir ön konsol karşılıyor. Konsolu markanın diğer kompakt modellerinde de kullanılan tamamen dijital geniş ekranlı tasarım domine ediyor.

Arka bölüme eklenen iki koltukla yolcu sayısını maksimuma çıkartan Mercedes’in bu koltuklarla birlikte hava yastığı, bardaklık ve USB çıkış noktalarını da es geçmemiş olması fazlasıyla önemli bir nokta. Bu koltukların yer almadığı 5 kişilik konfügrasyonda ise 1.700 litrenin biraz daha üzerinde bagaj hacminin vadediliyor olması da şüphesiz kullanıcılar açısından fark hissettirecek. Kokpitle ilgili genel yapıya baktığımızda ise giriş seviyesi olan A-Serisi’nden başlayan özelliklerinin birebir şekilde yansıtıldığını görebiliriz.

Giriş seviyesinde 7 inç olarak gelen dijital ekranlar üst paketlerde 10,25 inçe kadar yükselirken, ambiyans aydınlatmasının desteğini de yine belirtmeden geçmek olmaz. Baş üstü ekranı, premium ses sistemi, park asistanı, kör nokta uyarısı, şerit takip asistanı ve daha birçok elektronik sürücü destek sistemlerini de yine oyunun içerisinde görüyoruz.

IMG_20200910_164730

Beş koltuklu kullanımda 570 litre bagaj hacmi sunan GLB, arka koltukların katlanmasıyla 1.805 litreye kadar alan bulunduruyor. Arka koltuk sırtlıklarının eğiminin standart olarak ayarlanabiliyor olması bagaj hacmi esnekliği sağlarken, isteğe bağlı donanım olarak arka koltuk sırası manuel olarak ileri-geri kaydırılabiliyor; böylece ihtiyaç doğrultusunda arka koltukta diz mesafesi artırılabiliyor veya bagaj hacmi genişletilebiliyor. Arka koltuğun ileri-geri kaydırılması sayesinde bagaj hacmi toplamda 130 litreye kadar artırılabiliyor.

IMG_20200910_164614

MOTOR&PERFORMANS
GLB de birçok gelişmiş teknolojiyle yollara çıkıyor. Baştan aşağı yenilenen, yeni kompakt sınıf neslini oluşturan sıralı dört silindirli benzinli motoru bir önceki nesiller ile karşılaştırıldığında güç üretimi ve yakıt verimliliği ile emisyon salım değerlerinde belirgin bir iyileşme ortaya koyuyor.

163 HP’lik turbo benzinli motor ve 7G-DCT otomatik şanzımanın standart olarak sunulduğu yeni Mercedes-Benz GLB 200’yi şehir içi koşullarında test ettiğimiz zaman zarfında bize ortalama minimum 7.9 litre değerini verdi. Ancak bu değer özellikle seri kullanımlarda yukarıya doğru çıktığını da ifade etmek isteriz.

Bizce aracın kalbinde yer alan 1.3 litrelik benzinli motorun tork değeri yetersiz kalmış. Zira özellikle rampalardaki ani sollamalarımızda bu sorunu yakından yaşadık diyebiliriz. Keşke beygirdeki verimliliği biraz da tork rakamlarında verseler işte o zaman böyle araçların tadından yenmez!

2020mercedesglb7

2020mercedesglb4

FİYAT
Öncelikle şunu ifade edelim ki yeni nesil GLB ülkemizde satışa çıktığı Haziran ayında 406 bin TL’lik etiketiyle dikkat çekmişti. Ancak şu 30 Ağustos gece yarısı baskın olarak gelen ÖTV düzenlemesinden en çok zarar gören modellerin de başında maalesef GLB geliyor.

Zira bugün aracın etiket fiyatına baktığımızda fiyatının 550 bin TL sınırına dayandığına şahit oluyoruz. Buda demek oluyor ki araç 3 aylık dönemden sonra 150 bin TL’ye yakın zam görmüş! Burada maalesef son kullanıcılar en çok zararı görüyor.

IMG_20200910_170139-01-01

YORUM FARKI
Öncelikle şunu ifade etmem gerekiyor ki GLB’nin boyutları dolayısıyla yani otomobil/SUV arasındaki ideal boyutları sayesinde çok rahat bir kullanım gerçekleştirdim. Bunu söylerken inanın sıfır abartı politikası uyguluyorum. (Zaten laf aramızda hayatta en nefret ettiğim şeylerden biri de abartı sanatıdır.) GLB’nin yerden çok da yüksek olmayan kasa yapısı sayesinde otomobilin yol tutuşunda da inanılmaz bir ivme kazandırılmış.

Aracın klasik Mercedes tasarımına ek olarak iç dünyasına girdiğinizde ve özellikle gece yolculuklarınızda sizleri renk cümbüşünün içinde yolculuk hissi uyandırdığını belirtmek isterim. Bu gözü rahatsız etmeyen orta konsol ve tabletin uyumuyla da birleşince GLB bence ideal bir şehir otomobili olmuş diyebiliriz. Keşke üzerinde bu kadar vergi yükü olmasa da durumu biraz iyi olan kullanıcılar da bu güzel makinaya sahip olabilme ayrıcalığını yaşasalar dimi? Keşkeler ile peynir gemisinin de yürümediği bir dünyada yaşadığımıza göre imkanı olup da bu araca sahip olanlara şimdiden keyfi maksimum kazasız sürüşler dilemekten başka elimizden bir şey gelmiyor 🙂

Tasarımından bahsetmişken aracın 1.3 litrelik motoruna da değinmeden geçmek olmaz. Zira aracın test günleri boyunca genelde sakin kullanarak yol aldığımızı ifade etmek isterim. Bununla birlikte bu motor gücünün GLB kasasına yetmediğini üzülerek test ederek öğrendim. Zira aracın yol tutuşu, normal gidişine diyecek yok ancak iş rampa ve ani sollamalara gelince işte orada anlıyorsunuz ki Tork değerinin bir otomobilde ne kadar önemli olduğunu!

Mercedes yetkilileri mutlaka yazdıklarımızı okuyup gerekli hamleleri önümüzdeki modellerde yapacaklardır diye düşünüyorum. Sonuçta biz profesyonel ve objektif bir yayın politikası güdüyoruz ve gördüklerimizi bizi takip eden okurlarımıza aktarmak boynumuzun borcu. Kimse darılmasın gücenmesin öncelik kullanıcılardır bizim için 🙂

Neyse sonuç olarak bazı eksiklikler kadı kısmında da olur mantığı ile hareketle GLB bizden tam not almasını da bildi.

Kalın Sağlıcakla…

Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerlerinizi takmayı unutmayın ki sevdiklerimiz üzülmesin!

Artı/Eksi
+ Tasarım, Konfor, Yol tutuş, malzeme kalitesi.
Rampalarda yetersiz Tork gücü sebebiyle içeriye gürültü geliyor.

 
Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/The Makina

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir