Malta’da Daimi İkamet İzni ve Vatandaşlık

By on 16 Aralık 2016

Son dönemde Türk vatandaşları arasında yükselen trendlerden biri başka ülkelerden ikamet izni veya vatandaşlık almak. Avrupa Birliği üyesi olan Malta bu yönde en çok talep alan ülkelerden… Bunun sebebi ise sınırsız ikamet izni ve vatandaşlık prosedürlerinin diğer ülkelere kıyasla daha az masraflı ve kısa sürede sonuçlanıyor olması. Tüm bunları göz önüne alarak bu ayki makalemizde size Malta’da ikamet izni ve vatandaşlık başvuruları hakkında bilgi vermek istedik.

1) Malta Sınırsız İkamet İzni

Malta sınırsız ikamet izni programı, tüm Schengen bölgelerinde dolaşmaya izin verdiği için hak sahiplerine büyük avantajlar sağlamakta. Bu izin sadece hak sahibine değil, aynı zamanda aile fertlerine de ikamet izin hakkı sağlamakta.

Peki, bu ikamet izni için neler gerekiyor?

Öncelikle ikamet ve vatandaşlık işlemleri için Malta Hükümeti ile çalışan aracı kurumlar ile irtibata geçmek ve gerekli şartları taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek gerekmektedir. Burada hükümetin öncelikli politikası ekonomik olmaktan ziyade Malta’nın tanıtımı ve suça konu olmamış kişilerin ülkede oturum ve vatandaşlık kazanmasıdır.

Avrupa Birliği üyesi olan Malta’da daimi oturum veya vatandaşlık kriterlerine uyuyorsanız, maddi olarak yapılması gereken işlemler de şu şekildedir; öncelikle Malta hükümetine toplamda 30.000 Euro “geri ödemesiz” başvuru ödemesi yapılması gerekiyor. Bu ödeme yapıldıktan sonra yıllık kira bedeli minimum 12.000 Euro bedel üzerinden 5 (beş) yıllık kira sözleşmesi yapılması gerekli.

Malta devletine ödeme yapıldıktan ve ikamet edilecek eve ilişkin ödemeler de tamamlandıktan sonra 250.000 Euro tutarında “devlet tahvili” alınması gerekiyor. Bu devlet tahvili alımı esasında bir yatırım olup, 5 (beş) yıl sonunda elde edilecek faiziyle birlikte hak sahibine geri ödeniyor. Bu devlet tahvilini almak istemezseniz 75.000 Euro gibi yine “geri ödemesiz” bir bedelle siz eşiniz, maddi olarak size bağlı çocuklar ve anne babanız daimi olarak oturum izni alabiliyor. Maddi boyutunu özetlemek gerekir ise;
• Malta hükümetine ödenecek 30.000 Euro ve minimum 12.000 Euro yıllık kira kontratı yapılıyor.
• Ayrıca dilerseniz 250.000 Euro beş yıl sonra geri ödemeli devlet tahvili alabilir veya bunun aracı kurum komisyon ve faizi ile 75.000 Euro geri ödemesiz şekilde ödeme yaparak oturum hakkına sahip olabilirsiniz.

Tüm bunların yanında başvuru için sağlık sigortası, gelir durum belgesi gibi standart belgeler talep edilmekte.

2) Malta Vatandaşlığı

Malta vatandaşlık programı, Malta hükümeti tarafından çıkarılmış limitli kontenjana sahip bir program olup, 18 yaşını doldurmuş ve suça konu olmamış herkes başvurabilmekte.

Malta vatandaşı olarak, Schengen bölgelerinde yaşayabiliyor, içinde ABD’nin de olduğu 160 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorsunuz ve pek tabi Malta vatandaşlarının tüm haklarından yararlanabiliyorsunuz.

Bu program için başvurucunun Malta hükümetine 650.000 Euro geri ödemesiz hibe yapması gerekmekte. Program aile üyeleri için de düzenleme getiriyor. Başvurucunun eşleri ve 18 yaşından küçük çocuklarının her biri 25.000 Euro; 18-26 yaş arası çocukları ve 55 ve üstü ebeveynleri 50.000 Euro ek ücret ödüyor.

Hükümet öncelikle başvuruları alıyor, başvurucular hakkında araştırma yapıyor ve bu araştırma için başvurucudan 7.500 Euro; eş, yetişkin çocuk ve ebeveynlerden 5.000 Euro; 13-18 yaş arası çocuklar için 3.000 Euro ödeme alıyor. Burada uygun görülen aile bireyleri vatandaşlık hakkını yukarıda bahsettiğimiz “hibe” ile kazanıyor.

Vatandaşlık için de minimum 320.000 Euro bedel üzerinden gayrimenkul satın alınması veya yıllık kira bedeli minimum 16.000 Euro bedel üzerinden 5 (beş) yıllık kira sözleşmesi yapılması gerekli.

Pasaport ve banka ücretleri için kişi başı ayrıca 700 Euro ücret ödeniyor.

Konuya ilişkin olarak ofisimiz Malta Hükümeti aracı kurumlarından biri ile imzalamış olduğu sözleşme ile Türk başvuruculara hizmet sunmaktadır.

Av. Abide Birsen (Gülel)
info@gulelhukuk.com

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir