- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
Mercedes Elektrikli Ailesinin Amiral Gemisi Tanıtıldı: EQS
Mercedes’in EQ rozetli elektrikli otomobil ailesi amiral gemisine kavuştu. EQC ve EQA sonrasında bir anlamda geleceğin S-Serisi niteliklerini taşıyan EQS, bugün düzenlenen global lansman etkinliği kapsamında resmi olarak karşımızda duruyor.
2019 içerisinde tanıtımı gerçekleştirilen konsept projeye oranla nispeten daha sakin tasarım hatlarına sahip olan Mercedes EQS, dışarıdan göründüğü gibi çok aerodinamik bir otomobil olarak asfalta iniyor. 0,20 gibi rekora göz kırpan sürtünme katsayısına sahip olan model, S-Serisi’inden de alıştığımız gibi kendinden sonra gelecekler için referans niteliğinde donanımların ilk gösterim sahnesi görevini görüyor.
Mercedes cephesi tasarım ve teknoloji kadar rakamsal verileriyle de tahtın sahibinin silahlarını cömert tutuyor. EQS’in versiyon çeşitliliği ise kademeli olarak artırılacak. Satışların ilk aşamasında EQS 450 ve EQS 580 versiyonlarının tercih edilebileceğini görüyoruz. İlk pakette arkadan itişli tek motor dinamiği gelirken ikinci pakette ise çift elektrik motoru ve 4MATIC dinamikleri devreye giriyor.
Ailenin zirvesinde ise AMG rozetini taşıyacak olan 750 beygirlik bir paket meraklılarını bekliyor olacak. Giriş seviyesi niteliğindeki EQS 450, 330 beygir güç ve 568 Nm tork değerleriyle öne çıkıyor. Çift motorlu kombinasyonda ise rakamlar 516 beygir güç ve 855 Nm torka kadar yükselebiliyor. Versiyonların 210 km/s’lik maksimum sürat değerleri ortak tutulurken, 0-100 dinamikleri ise sırasıyla 6,2 saniye ve 4,3 saniye olarak teknik tabloya yansıyor. Menzil konusu da EQS ile birlikte kullanıcılar için adeta bir sorun olmaktan çıkıyor.
Aracın satışıyla birlikte asfalta inecek olan 107.8 kWh kapasiteli batarya sayesinde 770 kilometrelik menzil değerini yakalamak mümkün olacak. Sunulan 200 kW’lık hızlı şarj desteği sayesinde de uygun kaynak bulunduğunda 15 dakikalık dolumla 300 kilometre menzil değerini yakalamak mümkün. Önümüzdeki süreçte tercihler arasına eklenecek olan 90 kWh’lık daha ufak bataryayla birlikte fiyatların da daha aşağıda konumlanabildiği kombinasyonlar mümkün kılınacak.
EQS’in kapılarını açtığımızda bizi karşılayan yeni yaşam alanı, Mercedes’in HyperScreen adını verdiği yeni bir dünyaya giriş yapmamıza olanak tanıyor.
Sürücü tarafından yolcu tarafına kadar boylu boyunca üç parçalı dijital ekran barındıran konsol yapısı toplamda 56 inçlik ekrana ev sahipliği yapıyor. Görünüm olarak heyecanlandırıcı bir yapı olsa da, pek çok kişi için olası arızalarda kullanıcıları üzecek ciddi maliyetlerin ortaya çıkması da işten bile değil. Kapılar değişken, EQS’in fantastik özelliklerinden birisini bu noktada belirtmek gerekiyor.
Araç kullanıcısının yaklaştığını anladığında kapılarını kendisi aralıyor. Sürücünün koltuğuna oturup pedallara basmasıyla birlikte de yine kendiliğinden kapanarak adeta otonom bir kucaklamayla sahibini sürüşe davet ediyor.
İşin teknolojik kısmı otonom sürüş destekleriyle de devam ediyor. Aktif sürüş asistanlarıyla uzun yolculuklarda sürücüsüz araç deneyimine bir adım daha yaklaşan modelde, artırılmış gerçeklik teknolojiyle geliştirilen baş üstü ekran konumlandırılacak.
Bu deneyime, otomatik park asistanı, aktif direksiyon asistanı (210 km/s hıza kadar aracı şeritte tutma fonksiyonu), trafik işareti tanımlama, aktif şerit değiştirme asistanı, sürüdü dikkat uyarısı, aktif frenleme asistanı, kör nokta uyarısı ve çıkış uyarısı gibi donanımlar listelerde karşımıza çıkıyor. 10 derecelik açıyla kısa aralıklı parklara yardımcı olan dört tekerlekten manevra özelliği de yine böylesine bir otomobil için şehir içinde hayat kurtarıcılar arasında olacak.
2022 yılında yasal sınırlar içerisinde kullanılabilecek olan “Drive Pilot” özelliğiyse 60 km/s maksimum hıza kadar şehir içinde tam otonoma yakın bir kontrolü EQS’in kendisine bırakacak. Araç akıllı telefon uygulaması üzerinden uzaktan park edilebilme deneyimini de kullanıcılarına sunacak donanımlara sahip olacak.
Sürtünme katsayısı sayesinde seri üretim otomobiller arasında dünyanın en iyisi olarak sokaklardaki yerini alacak olan EQS, bu yıl içerisinde kademeli olarak ilk sahipleriyle buluşacak. Fiyatların 100 bin doların üzerinde olması bekleniyor.
0 comments