- TOYOTA GAZOO Racing WRC’de 4. Kez Üst Üste Markalar Şampiyonu Oldu
- Yeni Nesil MINI Ailesi Dönüşümünü Tamamladı
- Thierry Neuville ve Martijn Wydaeghe İkilisi 2024 WRC Dünya Pilotlar Şampiyonu Oldu
- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
Opel Grandland X İle Birinci Sınıfa Adım Atın
Opel’in yeni nesil ailesi olan X‘in üçüncü ve son üyesi olan Grandland X ile tanışmamızın üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. PSA grubunun satın almasıyla birlikte bir anlamda 3008‘in kuzeni konumuna gelen Grandland X aynı zamanda Opel’in en büyük SUV modeli olma özelliğin taşıyor.
4,48 metre uzunluk ve 514 litrelik bagaj hacmiyle birlikte gelen araçla ilgili özelliklerin belli olmasının ardından sıra bir diğer gizem olan fiyatlara gelmişti ve bugün itibarıyla artık elimizde baz alabileceğimiz ilk resmi rakamlar var. Kıyasladığımızda 3008’e oranla daha uygun bir yurt dışı fiyatına sahip olan Grandland X’in bu anlamda rekabetçi olabileceğini de ön görmek mümkün.
TASARIM-DONANIM
Opel’in yeni ailesi X‘in son ve en büyük üyesi nihayet karşımızda. Mokka X ve Crossland X‘in ardından aileye katılan Grandland X ile birlikte Opel, üç farklı kategoride bu aileyi kullanıcılarla buluşturuyor.
X ailesinin son üyesi olmasının yanı sıra PSA grubunun satın almasıyla birlikte Insignia‘nın ardından piyasaya çıkan ikinci Opel modeli olacak olan Grandland X tasarım hatlarıyla beklenildiği üzere Mokka X ile büyük oranda benzerlikler içeriyor. Dış tasarımda arka bölümüyle aileden karakteristik olarak ayrılan araç sahip olduğu donanımlarla da oldukça iddialı.
Grandland X’in tasarımsal ve donanımsal detaylarından önce ebatlarına ve bagaj hacmine göz atalım. Toplamda 4.477 milimetre uzunluğa, 1.844 milimetre genişliğe, 1.636 milimetre yüksekliğe ve 2.675 milimetre aks mesafesine sahip olan araç bu değerleriyle X ailesinden uzunluk anlamında yaklaşık 200 milimetre daha ileride. Normal şartlarda 514 litrelik bagaj hacmi sunan Grandland X’de koltukları pasif hale getirildiğinde du değer 1.652 litreye kadar ulaşabiliyor.
Aracın ön tasarımına baktığımızda Opel’in Mokka’da yer verdiği krom detay tasarımının yerine yeni Insignia’da kullandığı çizgiyi kullandığını görüyoruz. Merkezde Opel logosuyla tamamlanan bu çizgilerle birlikte ailenin diğer üyelerinde gördüğümüz LED gündüz far tasarımı ön kısımda da süre geliyor. Arka taraftaki stoplarda da benzer formda gördüğümüz bu yapıyı oldukça keskin formda tamamlayan bir çizgi ve Grandland X’e özel tasarım tamamlıyor.
Grandland X’in içerisine girdiğimizde Astra’dan başlayan yeni nesil kokpit tasarımının burada da aynen muhafaza edildiğini görüyoruz. Bu anlamda herhangi bir değişim barındırmayan iç tasarımda üç kollu direksin da korunmuş. Opel’in Grandland X’te sunduğu elektronik donanım destekleriyse oldukça zengin.
Listeye baktığımızda; adaptif hız sabitleyici, yaya algılama ve otonom acil frenleme, sürücü yorgunluk uyarısı, 360 derece kamera destekli gelişmiş park asistanı, AGR sertifikalı ergonomik koltuklar, ısıtmalı direksiyon, ısıtmalı ön ve arka koltuklar, kablosuz şarj, Opel’in otel rezervasyon ve park yeri arama gibi destekleri sunan OnStar sistemi, uzun far asistanı gibi önemli parçalar dikkat çekiyor. Grandland X’te altı çizilmesi gereken özelliklerden birisi de sürüş modları. Kum, buz ve ıslak zemine göre ayrı dinamikleri sunana Grip kontrol sistemi gaz tepkisi ve tork iletimi gibi ayarlamaları bu modları referans alarak gerçekleştiriyor.
MOTOR-PERFORMANS
Test aracımızın kalbinde yer alan 1.2 litrelik Turbo beslemeli benzinli motoru 110 hp güç elde ederken bu gücü 205 Nm tork değeriyle desteklemiş. 6 ileri Otomatik şanzımana sahip olan Crossland X test süremiz boyunca bize ortalama 7.8 litrelik yakıt tüketimi sunduğunu ifade etmek isteriz!
Otomobilin fabrika verileri olan 5.4 l/100 km. ortalama yakıt tüketimine İstanbul trafiğinde ulaşılması bizce imkansız gibi bir şey… Bunun bir nedeni de otomobilin beygir/tork değerlerindeki uyumsuzluk olarak da niteleyebilirsiniz. Özellikle ilk hızlanmalarda ve araç rampada araç sollamalarında bunu yakından hissettiğimizi belirtmek isteriz. Ancak otomobilin sorunsuz vites geçişleri ve sessiz motoru da kusursuz!
GÜVENLİK
Otomobilde sunulan güvenlik ekipmanlarının öne çıkanlarına örnek verecek olursak: ABS, Elektronik Stabilite Programı (ESP), Çekiş Kontrol Sistemi (TCPlus), Yokuşta Kalkış Desteği (HSA), Elektronik Fren Gücü Dağılımı (EBD), Virajda Denge Kontrolü (CSC), Motor Tork Kontrolü (DTC), Gelişmiş Savrulma Denge Kontrolü (EUC). Sürücü ve ön yolcu ön, yan ve perde hava yastıkları, Şerit İhlali Uyarı Sistemi, Trafik İşareti Tespit Sistemi.
FİYAT
Opel’in Antara‘nın yerine sınıfa sunduğu ikinci modeli olan Grandland X‘in Türkiye satışları geçtiğimiz aylarda başladı. 1.2 litre benzinli motor, manuel şanzıman ve baz donanım seviyesinde 136 bin TL civarında başlangıç fiyatıyla kullanıcılarla buluşan aracın maksimum değerleri 229 bin TL civarına kadar yükselebiliyor. Donanım seviyelerine göre; adaptif hız sabitleyici, yaya algılama ve otonom acil frenleme, sürücü yorgunluk uyarısı, 360 derece kamera destekli gelişmiş park asistanı, ısıtmalı direksiyon, ısıtmalı ön- arka koltuklar ve kablosuz şarj gibi özelliklere sahip olan Grandland X yeni bir pakete daha kavuşuyor.
VİDEO
YORUM FARKI
2010’dan günümüzde SUV ve Crossover otomobillerin satış rakamları Avrupa genelinde yaklaşık beş katına yükseldi. Şehir trafiğine uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış, B SUV ve crossover modellerine talep ciddi şekilde artıyor. Havalı, SUV’lerden ilham alan tasarımı, çarpıcı bağlantı özellikleri ve kullanışlı yapısı ile yeni Grandland X, sınıfında Crossland X ve Mokka X’in yanında liderlik için üçünxcü güçlü adayı olacağa benziyor.
Bence Opel’in yeni crossover modeli SUV’lerin sahip olduğu avantajları ve şehir içi kullanılacak bir otomobilden beklentileri bir potada eritiyor. Ayrıca Grandland X, günlük sürüşü daha da konforlu, rahat ve kolay kılan teknolojik yenilikleri bünyesinde barındıran bir SUV…
Özellikle ailelerin kullanım tercihleri arasında yer alabilecek olan Grandland X’in markanın atılımı açısından da çok önem arz ettiğini söylemek isterim. Özellikle Opel markasının PSA grubu bünyesine geçtikten sonraki atılımları da benim açımdan da merak konusu diyebilirim. Bakalım Opel’in marka gücü ile yenilikleri bir araya gelince ortaya nasıl bir sinerji çıkacak. 🙂
Grandland X’i tercih edeceklere şimdiden keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.
Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/Oto Sevdası- The Makina
instagram.com/Hakan5134
0 comments