- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
Oto koltuğu alırken dikkat edilmesi gereken noktalar…
Oto güvenlik koltuğu almadan önce bazı detayları aklınızda bulundurmanızda fayda var. Örneğin aldığınız koltuğun güvenli bir kilit sistemi ya da bağlama kemerleri olduğuna dikkat edin.
Çocuğunuz için bir oto koltuğu almadan önce bazı detayları aklınızda bulundurmanızda fayda var. İşte rahatça kullanabileceğiniz bir ürün almak için dikkat etmeniz gerekenler:
Oto koltuğunun tabanı
Bebek oto koltuğunun bir tabanı ve koltuğu vardır. Taban, oto koltuğuna bir emniyet kemeri vasıtasıyla bağlanır, koltuk da tabana kenetlenir. Sabit tabanının olması, bebeğin arabaya yerleştirilmesi ve arabadan çıkarılması açısından büyük kolaylıktır.
Seyahat sistemleri
Araba seyahati sistemine sahip bir bebek arabası almayı planlıyorsanız, hangi oto koltuğunun bebek arabasıyla birlikte satıldığına ve ihtiyaçlarınıza uyup uymadığına bakın.
Rahatlık ve tasarım
Tüm araba koltukları aynı amaçla tasarlanmış olmalarına rağmen, bireysel ihtiyaçlarınız hangi koltuğun size daha uygun olduğuna karar vermenizde etkili olabilir. Eğer taşınabilir bir koltuk istiyorsanız, baktığınız oto koltuklarının çok ağır olup olmadığını kontrol edin. Koltuğu tabanıyla beraber ve tabanı olmadan kaldırın. Eğer değiştirilebilir bir bebek oto koltuğu arıyorsanız; koltuğun kemerinin, klipslerin ve ayarlanması gerekecek diğer kısımlarının kullanışlı olup olmadığını da incelemeniz gerekir.
Kilit sistemi
Oto koltuğu güvenlik sistemlerindeki bir yenilik de ‘kilit sistemi’ ya da çocuklar için ‘bağlama kemerleridir. Bu sistem sadece oto koltukları için değişiklikler sunmakla kalmaz, aynı zamanda araçlar için de değişiklikler getirir. Kilit sistemi olan arabalarda, aracın arka koltuğu ve minderi arasında metal bir çubuk bulunur. Anne- babalar, bebek oto koltuğunu bu metal çubuğa özel kopçalar kullanarak bağlarlar. Emniyet kemerine gerek bırakmadığı için oto koltuklarını güvenli kurmak, bu yöntemle daha kolaydır.
Bebeğinizin oto koltuğunu kurmanın çocuk oyuncağı olacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Anlaşılabilir etiketlemelere rağmen, oto koltuklarının kurulumları henüz pürüzsüz yapılamıyor. Çünkü her oto koltuğu her arabaya farklı şekilde uygulanır ve her insanın güvenlik anlayışı birbirinden farklıdır. Çocuğunuzun oto koltuğunu emniyet kemeriyle kurarken; emniyet kemerini çekebildiğiniz kadar çekin ve kilitlenmesini bekleyin. Sonra iyice gerginleşene kadar geriye sarmasına izin verin. Mümkün olduğu kadar gerebilmek için dizinizi kullanın ya da koltuğa oturun. Kurma işini tamamladıktan sonra, koltuğu öne ve arkaya doğru hareket ettirmeyi deneyin. Eğer iki buçuk santimetreden daha ileri geri hareket ettirebiliyorsanız, gevşeklik fazla demektir.
Güvenliğini sağlamak
Emniyet kemerinin yerleştirilmesi, bebeğinizin boyutuna ve koltuğun arkaya mı yoksa öne mi bakar şekilde duracağına göre değişir. Arkaya bakar durumdayken, kemer bağları en altta ya da ortada, kilit yerleri ise omuzlarda veya omuzların aşağısında olmalıdır. Öne bakar durumdayken ise kemer bağları ortada ya da en üstte durmalı, kilit yerleri de omuzlarda veya omuzların yukarısında olmalıdır. Göğüs kopçaları bebeğin boyun ya da midesi hizasında değil, meme uçlarının hizasında durmalıdır.
MERAK EDİLEN SORULAR
Bir oto koltuğunun güvenli ya da sağlam olup olmadığını nasıl anlarız?
Ailelerin en çok önem vermesi gereken şey; Avrupa standartlarına uygun bir oto koltuğu satın almaktır. İlk olarak oto koltuğunun kılıfını çıkartıp, sırt bölümünün strafor ile kaplanmış olduğunun teyidini yapın. Bu strafor, trafik kazalarında ortaya çıkan sarsılmaların gücünü emer. Sıradan bir oto koltuğunda bu strafor yerine sünger olur. Bu yüzden çocuğun kafasını çarpması olasıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise; yandan koruma sistemleridir. Çünkü trafik kazalarının yüzde 20’si yan taraftan oluyor. Bu yüzden çocuk sırtını oto koltuğuna dayadığı zaman, yan taraftaki koruma, yüzünün dörtte üçünü kapamalı. Yandan bakıldığında çocuğun burnu görülmeli.
Oto koltuğunun Avrupa standartlarına uygun olduğunu nasıl anlarız?
Etikette ECER44/04 yazıyorsa, Avrupa standartlarına uygun demektir. Bunun dışında beş yıldıza sahip oto koltuğu çok az bulunur; dört yıldız ideal demektir, üç yıldız ise iyidir.
0 comments