TEST / İNCELEME: %100 ELEKTRİKLİ MERCEDES EQC 400

By on 07 Mart 2021

2020 model yılıyla Türkiye macerasına başlayan Mercedes EQC, ailesinin elektrik pazarındaki ilk meydan okuması niteliğini taşıyor.

Mercedes’in elektrik dönüşümünde oluşturduğu EQ markasının ilk modeli konumunda olan EQC Türkiye pazarındaki kullanıcılarla geçtiğimiz aylarda buluşmuştu. Böylece ilk olarak 2016 yılında sergilenen modelin Avrupa pazarında bir süredir devam eden macerasının ülkemizdeki ayağı EQC 400 4MATIC versiyonuyla başladı.
Bizde sizler adına bu özel otomobili yakından inceledik. İşte Ayrıntılar:

TASARIM / DONANIM
Teknik değerleriyle günümüz şartlarındaki standartları karşılayan Mercedes EQC, kısa süre içerisinde karşısına çıkacak rakipleri karşısında aynı zamanda tasarımıyla da fark oluşturmalıydı. Konsept formunda alınan olumlu geri dönüşler üzerinden dersine iyi çalışan Mercedes, BMW’nin son dönemlerde yaptığı gibi sevilen noktalara dokunmamayı tercih etti. Siyah bir ızgaranın hakimiyeti üzerine şekillen ön bölüme sahip olan otomobilde kullanılan LED ışıklandırma grubunda fiber optik parçalardan da faydalanılıyor.

20210306_175411 (1) (1)

Mercedes’in açıklamasına göre bu sistem özellikle gece sürüşlerinde hatırı sayılır bir deneyim farkı yaşatacak. Arka tarafa doğru gidildikçe GLE serisinde olduğu gibi yuvarlak hatlara bürünen EQC, burada nispeten daha sade bir karakter barındırıyor. İç bölüme geçmeden önce satın alınabilecek jant seçeneklerinin 19 inç’ten başlayıp 21 inç‘e kadar değişim gösterdiğini de belirtmekte fayda var.

mercedes-eqc-4

Söz konusu bir Mercedes olduğu zaman iç ambiyans konusunda beklentileri belirli noktalarda tutmadan edemiyoruz. Burada premium bir elektrik hissiyatını yakalamaya gayret eden Mercedes malzeme kalitesi ve yer verilen donanımsal parça konusunda tüm önemli kozlarını oynamış durumda.

eqc1

Sürücünün en çok muhattap olacağı iki adet dijital ekranı 10,25 inç ebatlarıyla konsola entegre eden marka, bu ekranlarda EQ versiyonuna özel yazılımsal güncellemeler eklemeyi de ihmal etmemiş. Farkın içerisinde yer alan sürüş modları kısmında; Konfor, Ekonomi, Maksimum menzil, Spor ve Kişisel seçenekleri sunulmakta. Klima çıkışlarında “rose gold” olarak nitelendirilen özel bir renk dokunuşu, ahşap detaylar ve sayısı 50’yi geçen ambiyans aydınlatması çok keyifli bir birliktelik sunma konusunda fazlasıyla kararlı.

AMG başta olmak üzere farklı donanım paketleriyle kişiselleştirilebilen Mercedes EQC’de, seçeneklere göre karbon fiber parça ve sportif gövde gibi değişimleri göreceğiz. 500 litrelik bagaj hacmi (Jaguar I-Pace’den 70 litre daha az) sunacak olan EQC’nin 1.800 kilogramlık yük çekiş kapasitesine sahip olması da altı çizilmesi gereken detaylar arasında.

eq

MOTOR / PERFORMANS
Yeni ürün ve teknoloji markası EQ altında satışa sunulacak olan ilk model EQC 400 4MATIC’te tamamen yenilikçi bir değişken dört tekerlekten çekiş sistemi devreye giriyor. Sistem her bir aksta birer adet olmak üzere iki adet kompakt elektromotordan oluşuyor. EQC böylece dört tekerlekten çekişli bir aracın sürüş karakteristiğini sunabiliyor.

Tüketimi azaltmak, son derece etkili bir performans sunmak üzere elektromotorlar farklı bir şekilde konumlandırılıyor. Ön akstaki elektromotor düşük ve orta güç gereksinimlerinde mümkün olan en yüksek verimlilik seviyesini sunacak şekilde ayarlanırken, arka aks salt dinamizm sunmak üzere ayarlanıyor.

20210306_175528

Ön ve arka akstaki motorlar toplam 408 beygir güç ve 760 Nm torkluk değerleri kullanıcılara sunabiliyor. 0’dan 100’e hızlanması 5,1 saniye süren EQC 400’ün maksimum sürat değeriyse 180 km/s ile limitlendirilmiş durumda. Aracın menzili ise resmi verilerdeki gibi 400 km olmaması bizi şaşırttı. Zira otomobil ile geçen test günlerimizin ışığında bu rakamın maksimum 300 km olarak olduğuna şahit olduk.

EQC’nin bataryası, alternatif akımı doğru akıma çeviren su soğutmalı bir dahili dönüştürücü sayesinde ev tipi prizden veya halka açık alanlarda şarj edilebiliyor. Wallbox ve kamuya açık şarj istasyonlarında saatte 7,4 kW’a kadar şarj imkanı sunan dahili dönüştürücünün kapasitesinin, Bu yıl içerisinde ise 11 kW’a yükselmesi planlanıyor.

Bir Mercedes-Benz Wallbox kullanarak şarj etmek, şarj süresini yerel güç kaynağına oranla üç kat hızlandırıyor. DC şarj istasyonlarında ise CCS ile şarj süresi daha da kısalıyor. EQC, şarj çıkışına bağlı olarak hızlı şarj istasyonlarında 110 kW’a kadar şarj edilebiliyor. Batarya yüzde 10’dan yüzde 80’e sadece 40 dakikada doluyor.

eqc2

FİYAT
Test aracımız olan Mercedes EQC 400 anahtar teslim satış fiyatı 1.189.900 TL’dir. Test aracımızda bulunan artı paketler ile birlikte bu rakam 1 Milyon 260 bin TL’ye kadar çıktığını da ifade etmek isteriz.

mercedes-eqc-3

YORUM FARKI
Dünya tarihinde bir çağı kapatıp yeni bir çağı başlatan önemli olaylar vardır. Otomobil dünyası özelinde de gerek dünya devleri gerekse yeni oluşum içerisinde olan markalarla birlikte yeni bir dönem için geçiş sürecine temeller atılıyor. Uzun bir süredir gelmesini beklediğimiz

Mercedes EQC 400 de bu temelin en sağlam taşlarından birisi olarak ülkemizde satışa çıktı. 2017’de Generation EQ adıyla karşımıza konsept formunda çıkan ve büyük oranda o formdaki çizgileri üzerinde barındırmaya devam eden otomobil, teknik değerleriyle de bizi yanıltmayan bir listeyi barındırıyor.

Gelelim bu otomobil hakkındaki görüşlerime… Aracın gerek tasarımı, barındırdığı teknolojik destekler, iç tasarımı ve ambiyansı gerçekten kusursuz diyebilirim. Buna paralel olarak menzil değeri ise kağıt üzerindeki gibi 400 km bulmuyor. Şehir içinde ECO modda gözlemlediğim araç ile maksimum 300 km menzil kat edebildik! Dolayısıyla kullanım şartları, hava koşulları gibi etkenleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Bir diğer sorun ise ülkemizde yeterli sayıda maalesef şarj istasyonlarının olmayışı! Ben İstanbul Başakşehir lokasyonunda yaşadığım için çevremizde maalesef şarj istasyonu bulunmuyor. En yakın istasyon ise Gaziosmanpaşa da bir benzinlik gösteriyor! Şimdi 1 milyonun üzerinde bir parayı araca bağlayıp şarj istasyonu da aramak bu dönemde olmaması gerekiyor diye düşünüyorum. İlla evde şarj etmek gibi de bir duruma katlanmamak gerek. Bence her istasyonda bu istasyonlar bir an önce kurulmalı ki elektrikli otomobillere olan ilgi de artsın.

Ancak benim gözlemlediğim kadarıyla bu konu TOGG’un asfalta ineceği güne kadar sürüncemede kalır. Devlet kendi otomobilini satmaya başlayınca da istasyonları mecbur bırakacaktır.

Bir diğer sıkıntı da malum geçtiğimiz günlerde elektrikli araçlara uygulanan ÖTV vergisinin artış göstermesi oldu. Bu artıştan önce EQC 800-900 bin TL bandında gezerken bir gece de 1 milyon 200 bine kadar çıktı! Bence elektrikli otomobile teşvik böyle zamlarla olmaz diye düşünüyorum. Daha reel bakmak gerekiyor tabloya ki gelecekte TOGG markamızın da önü açılsın dimi?

Bu olumsuzlukların ışığında EQC bence sınıfının bir numarası… Şimdiden bu teknolojik aracı tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.

Kalın Sağlıcakla…

 

Artı/Eksi
+ Tasarım / Performans / İç Ambians / Teknolojik yenilikler
Menzil değerlerinin katalogdaki gibi olmaması…

 

Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/The Makina
facebook.com/Oto Sevdası

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir