- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
TEST / İNCELEME: HYUNDAI KONA ELEKTRIK
Yeni KONA Elektrik’in kendinden emin benzersiz görünümü şimdi daha şık çizgilerle kapsamlı şekilde yenilenerek bir adım ileriye taşınıyor ve sınıfındaki tüm SUV modellerine karşı farkını bir kez daha ortaya koyuyor.
Ailenin ürün gamına 2018 yılına dahil olduğundan beri başarılarıyla gündeme gelen Kona Electric, 2021 model yılına makyajla taşımıştı.
içten yanmalı versiyonlarda olduğu gibi hissedilir tasarım değişimini beraberinde getiren yeni model, eskisinin yakaladığı 100.000 adedi aşan satış başarısını kademeli olarak yukarıya taşıma potansiyeline sahip. Dış tasarımdaki değişimleri kokpit bölümünde de barındıran 2021 Hyundai Kona Electric, bir öncekine göre 40 milimetre artan uzunluğuyla da dikkat çekecek gibi görünüyor. Bu artışın arkasında ise güncellenmiş tamponlar olduğunu da ifade etmek isteriz. Bizde sizler adına Kona Electric yakından inceledik.
TASARIM & DONANIM
Hyundai Kona’nın ön tasarımını ele alacak olursak; Izgarasız tasarlanan ön bölüm araca aerobik açıdan fayda sağlamakla birlikte göz alıcı tasarımı beraberinde getiriyor. Ön tamponda bulunan bölümde aracın şarj soketi bulunuyor. Makyajsız versiyonda tam ortada konumlandırılmışken, Yeni Kona’da asimetrik bir şekilde sol tarafa doğru konumlandırılmış.
Tamponun alt bölümündeki ızgara, araca spor bir görünüm sağlamayı başarmış. Ayrıca ızgaranın orta bölümünde adaptif hız sabitleyicinin sensörü bulunuyor. Araçta kullanılan farlar led teknolojisine sahip, ayrıca şık bir şekilde yanlara doğru uzanan keskin gündüz farları ile tamamlanıyor.
Makyaj operasyonunun sadece tasarım noktasıyla sınırlı kalmadığını özellikle belirtmek gerekiyor. Yeni model yılıyla birlikte Kona Electric’e son nesil Hyundai SmartSense güvenlik paketi de getirilmiş durumda. Bu dokunuşla birlikte araçta; kör nokta uyarı, çarpışma engelleme, geri bölge trafik asistanı, yaya ve bisiklet algılama, akıllı hız sabitleme, şeritte tutma ve ayrılma, yol işaretleri algılama ve dikkat uyarısı gibi birbirinden önemli asistan destekleri konumlandırılacak.
Hyundai Kona’nın ön tamponunda bulunan hava boşluklarından giren hava ön tekerleğin etrafında bulunan havayı dengeler. Tekerlek demişken Hyundai Kona 17 inç boyutundaki jantlara sahip. Tekerleklerin etrafında bulunan kaplamaların gövde rengine sahip olması, araca tok bir görünüm sağlamış. Bu görünümün oluşmasındaki bir diğer sebep de piller sebebiyle aracın yere bir miktar daha yakın olmasıdır. Genel olarak keskin hatlara sahip olan Kona benzersiz bir yan görünüm ortaya koyuyor.
Hyundai Kona’nın arka tasarımını şekillendiren ve tamponu öne çıkaran detayı, ince led stop lambalarıdır. Hyundai Kona şık bir arka tampona sahip. Arka tampon üzerindeki siyah ve alüminyum renk aracın bütünlüğünü tamamlamış. Hyundai Kona Elektrikli olduğu için herhangi bir egzoz bulunmuyor.
Makyajsız versiyonda yarı analog olan gösterge paneli yerini, 10.25 inçlik dijital gösterge paneline bırakmış. Kokpit bölümündeki tuşlar, tamponlardan da hatırlayacağımız mat alüminyum detaylara kavuşmuş. Aracın iç aydınlatmaları LED teknolojisine sahipken aynaların altında bulunan aydınlatmalar sarı ışık olarak dizayn edilmiş. Orta konsolda bulunan gözde kablosuz şarj ve USB portu bulunuyor. Ayrıca yolcu için de konsolun ön bölümüne bir USB portu daha yerleştirilmiş.
Dış tasarım itibarıyla büyük oranda standart Kona’ya benzeyen elektrikli versiyonun, en temel farkı ön bölümdeki ızgaranın yapısı ve tampon. Diğer elektrikli araçlarda da gördüğümüz bu ufak değişimler dışarıda 17 inç‘lik jant setiyle tamamlanıyor. Elektrikli Kona’nın kokpit bölümünde de ayırıcı etmenler var diyebiliriz.
Burada sürücü ekranı dahil olmak üzere 7 inç‘lik dijital ekran teknolojisine yer veren Hyundai, ısıtmalı koltuk, otonom acil frenleme, yaya algılama, kör nokta uyarı, geri bölge trafik asistanı gibi parçaları özellikler listesinde üst sıralara yazıyor.
Bu arada elektrikli Kona’nın 373 litreye kadar bagaj hacmi sunduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Şarj kablolarının eklenmesiyle ise bu değer 332 litreye geriliyor. 21 farklı renk seçeneğiyle satın alınabilecek olan Hyundai Kona Electric, tüm detaylarıyla önümüzdeki ay sahnede olacak.
MOTOR & PERFORMANS
Hyundai Kona elektrikli bir araç olduğu için çalıştığında marş sesi yerine karşılama sesi duyuluyor. Drive moda alınarak sürüşe başlanabiliyor. Park freni otomatik olarak çalışıyor. Aracın iç bölümünde çok büyük bir değişiklik bulunmuyor. Sürüş aşamasında dikkat çeken en büyük farklılık gösterge paneli ve klima paneli oluyor. Kona elektriğin 4 farklı sürüş modu mevcut; normal, Sport, Eco ve Eco Plus Tüm sürüş modları özelliklerini yerine getiriyor.
Sport modda gaz tepkileri artıyor direksiyon sertleşiyor ve geri kazanım arka planda bırakılıyor. Eco plus’ta klima kapanıyor, Hız 90 km/h’a sınırlanıyor, gaz tepkileri yavaşlıyor ve geri kazanım ön planda tutuluyor. Hyundai Kona’nın direksiyon arkasında bulunan kulakçıkları rejenetif olarak fren yapmayı sağlıyor. Buradan yapılan frenleme aracın şarj olmasını sağlayarak daha yüksek menzile ulaşmanızı sağlıyor. Sol bölümde bulunan kulakçık frenleme etkisini artırırken sağ taraftaki azaltıyor. Sol taraftaki kulakçığa uzun süre basıldığında araç durana kadar frenlemeye devam ediyor.
Aracın koltukları ve görüş açısı çok güzel, rahat ve güvenli bir şekilde yolculuk yapılabiliyor. Test aracımız 100 KW bu da yaklaşık 136 hp gücünde olup 0-100 hızlanması 9.9 saniye olarak belirtilmiş. Hyundai Kona Elektriğin yakıt tüketim değeri ise 100 Km’de 14.3 kWh olup sınıfının en az tüketen modellerinden biridir. Şarj süresi 4 saat 20 dakika olup hızlı şarj ile birlikte bu süre 47 dakikaya kadar düşmektedir. Test aracımızın menzili 305 KM. Ancak bu menzil sürüş stiline ve yol koşullarına göre değişebilir.
Kona Electric, motor ve menzil olarak iki farklı alternatif ile tercih ediliyor. Makyajlı modelde 64 kWh bataryalı uzun menzilli versiyon, maksimum 204 PS (150 kW) güç üretiyor ve 7,6 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Baz versiyon ise 39,2 kWh pil kapasitesine sahip. Bu motor da 136 PS (100 kW) üretiyor ve 9,9 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Her iki güç aktarma organında 395 Nm tork tork değerinin standart olarak sunulduğunu görüyoruz. Segmentindeki en uzun sürüş menzillerinden birine sahip olan elektrikli Kona, tek şarjla 484 kilometre (WLTP-64 kWh pilli versiyon) yol gidebiliyor. Hızlı şarj desteğinin sunulduğu ailenin, 64kWh versiyonu yüzde 10’den yüzde 80 dolum seviyesine getirmek yaklaşık 47 dakika sürüyor. KONA EV, üç fazlı AC şarj istasyonlarında veya evdeki özel bir elektrik kabiniyle 45 dakika (yüzde 80 şarj) gibi kısa sürede şarj edilebiliyor. Ev tipi normal prizin şarj süresi ise ortalama 28-36 saat arası olarak veriliyor.
Bununla birlikte Hyundai KONA Electric’i satın alan kullanıcılara ilk 5 bakım için bir ücret talep edilmeyecek olması önemli teşvikler arasında. Araçlarını ev veya iş yerlerinde şarj etmek isteyen kullanıcılar için wallbox (şarj ünitesi) de hediye eden Hyundai Assan, ayrıca 250 dk’lık e-şarj kartını da ücretsiz olarak veriyor. Üstün avantajlarına servis tarafında da devam eden Hyundai Assan, yüksek voltajlı bataryaları 8 yıl ya da 160.000 km’ye kadar garanti kapsamında bulunduruyor. KONA EV kullanıcıları, 1 yıl boyunca ücretsiz yol yardımı hizmetinden de faydalanabilecek.
FİYAT
Test aracımız olan Yeni KONA Elektrik 100 kW Progressive anahtar teslim satış fiyatı 705 bin TL’dir. 150 kW versiyonunda ise 1 milyonun üzerinde bir parayı gözden çıkarmanız gerekiyor.
YORUM FARKI
Elektrikli otomobiller hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladığından beri hepimizin en önemli isteği doğal olarak şarj istasyonlarının artması, şarj süresinin azalması, menzil değerlerinin daha da fazla olmasıdır. Benim de bu doğrultuda Kona Elektrik’in daha da iyileştirilmiş menzil değeri ve spor moddaki muhteşem performansıyla rakiplerinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.
Son elektrik zamlarından sonra bu tarz otomobillere olan ilginin azalmamasını dilemekten başka elimizden bir şeyde gelmiyor. Keşke geleceğin yakıtı olacak olan elektrik üzerinden bu şekilde oyunlar daha en başta oynanmaya başlamasaydı! Umarım TOGG’un yollara çıkmasıyla bu aşırı pahalı elektrikten vazgeçilir de hepimiz rahatça bu tarz otomobillerin sahibi oluruz.
Kona’ya gelince, bence gerek tasarımı gerekse de ulaşılabilir fiyatıyla Hyundai’nin geleceğe daha sağlam adımlar atmasını sağlayacak bir model… Ülkemizde de satış rakamlarına baktığımızda Kona kendi rekorunu da egale ettiğine şahit oluyoruz.
Şimdiden keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi bağlayın ki sevdikleriniz üzülmesin!
Artı/Eksi
+ Tasarım / Performans / Yol tutuş / Konfor
– Şarj süresi / Şarj istasyonu
Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
instagram/ Hakan Alkan
facebook.com/The Makina
0 comments