- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
TEST / İNCELEME: JEEP COMPASS
Geçtiğimiz yıllarda herkes için pek ulaşılabilir noktada olmayan bu sınıfta artık kompakt boyutlarda sayısız model var. Kullanıcıların az da olsa arazi kabiliyeti olan araçları deneyimlemesine olanak sağlayan bu çeşitliliğin krallarıysa halen oldukları yerde yani zirvelerde dolanmakta.
Jeep, kökenleri İkinci Dünya Savaşı‘na sahne alan Willys ile yoluna başlamış ve safkan arazi kabiliyeti üzerine kurulmuş bir marka. Bugün sınıfının ilklerinden kabul edilen şirket adını bile bir dünyaya vermiş durumda. Hal böyle olunca Jeep’in çıkardığı her yeni modelde beklentilerimiz sürüş dinamikleri yönünde büyük bir beklenti içerisinde oluyor.
Jeep’in 4×4 performansını güçlü bir elektrik motoru ile birleştirerek 4×4 kabiliyetini yeniden meydana getiren modeli Compass’ı geçtiğimiz günlerde Türkiye’de satışa sunulmuştu. Bizde sizler adına Jeep Compass’ı deneyimledik.
İşte Ayrıntılar…
TASARIM & DONANIM
Jeep’in “yeni jenerasyon” kavramı üzerinde ciddi anlamda dersine iyi çalıştığını baktığımız ilk andan itibaren rahatlıkla görebiliyoruz. Yerini aldığı jenerasyon ile uzaktan yakından alakası olmayan bu yapıda Grand Cherokee‘den ilham alınmış karakter görüyoruz.
“İyi ki de yapmışlar” dedirten bu değişimle birlikte Compass’ın karakteri gerçek anlamda ait olduğu araziye çok daha uyumlu hale gelmiş. Ön taraftaki ızgaraların kısa hale getirilmesi ön ve arka ışıklandırma grubu ve diğer tüm detaylar bahsettiğimiz bu değişimin ana oyuncuları arasında. Yeni Jenerasyonla birlikte ebatsal olarak da değişimler gözlemlemek mümkün.
Baktığımızda eski jenerasyona göre aks mesafesinde 5 milimetre, uzunlukta 16 milimetre genişlikteyse 60 milimetre artış gözlemlenen Compass’ta yüksekliğin 6 milimetre düşürüldüğünü görüyoruz. Bagaj bölümünde 410 litrelik bir kullanım alanı sunan Compass en büyük rakiplerinden olan Ford Kuga’dan 4 litre daha avantajlı konumda.
Buna rağmen dış yapıdan büyük gözüken aracın bakıldığında kompakt bir C sınıfı modelle benzer bir alan vadettiğini görebiliyoruz ki bu değerin genel koşullarda yeterli olduğunu da söyleyebiliriz.
Yeni Jeep Compass’ın iç mekanında kalitesi oldukça yüksek. Neredeyse her bölgede yumuşak malzeme kullanılmış. Aracın deri koltuklarına özel bir alkış göndermek gerekiyor çünkü deri olmasına rağmen son zamanlarda en rahat ettiğim test aracı olmasını sağladı.
Yola, kokpite hakim bir pozisyonda oturuyorsunuz ve uzun yolculuklarda hiç rahatsızlık hissetmiyorsunuz. Isıtmalı ve bence daha da önemlisi havalandırmalı, yani soğutmalı olması da ayrı güzel. Aracın göstergeleri rahat okunuyor, direksiyon perdelemiyor.
Ama direksiyon simidinin biraz daha küçük olmasını isterdim. Konsolun ortasında bulunan dokunmatik ekran kullanışlı, ama biraz alışmak gerekiyor. Ekran üzerinden müzik sistemi, klima, uygulamalar, navigasyon ve CarPlay kontrol edilebiliyor. Ama neyse ki bazı modellerde yapılan hata yeni Jeep Compass’ta tekrarlanmamış, klima kontrol düğmeleri ekranın haricinde de konsola konumlandırılmış. Aracın ses sistemi yolculuğa keyif katıyor. Bu deneyimin ardında da 9 hoparlör, 1 amfi ve 1 de subwoofer’dan oluşan 506 Watt Alpine Premium ses sistemi yatıyor.
Boyutu 8,4 inç olan ekranın içerisine girdiğinizde ise bu can sıkıcı havayı dağıtacak bir deneyimin var olduğunu söyleyebiliriz. Ekrandaki dokunmatiğin geri bildirimi ve menüler arası geçişler olması gerektiği gibi akıcı ve başarılı. Bu bölümdeki en büyük sıkıntılardan bir tanesi de eşya gözü diyebiliriz. Jeep tasarımcıları Compass’ın konsolunda neredeyse hiçbir eşya gözüne yer vermemiş.
MOTOR & PERFORMANS
150 beygir üreten 1.3 litrelik benzinli motoru 270 Nm tork üretiyor. Şehir içinde ortalama 6.5 litrelik ortalama değeri sunduğu Jeep Compass’ın vites geçişleri ise kusursuz. Ani hızlanmalarda biraz sorun yaşasak da aracı spor moda aldığımızda bu sorunun da ortadan kalktığını gözlemledik.
FİYAT
Yeni Compass S1 S Limited 1.3 GSE 150hp DCT’nin anahtar teslim satış fiyatı 785.900 TL’dir. Aracın hibrit sistemli versiyonu ise maalesef 1 milyonun üzerinde çıktığını da ifade etmek isteriz.
YORUM FARKI
Otomobil dünyasında gerçekleşen model çeşitliliğiyle birlikte özellikle bir sınıfın ciddi bir himaye kurduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Evet, bu sizin de ilk geçen seçeneklerden birisi olan Crossover/SUV sınıfından başkası değil elbette.
Jeep’in C segmentinde yer alan temsilcisi Compass, markanın 80. Yıl kutlamaları kapsamında satışa sunulmuştu. Jeep markası yeni dönemde Chrysler, Daimler Chrysler ve FCA’in ardından şimdi de Stellantis grubunun bir parçası.
İncelememize katılan 80. Yıl özel donanımında farklı logolar ve karartılmış trim parçaları sunan Jeep, sadece bu paketin opsiyonlarından olan Urban Yeşili isimli mat yeşil boya seçeneğini de test aracına uygulamış. 19 inç çaplı, koyu renkli jantlar da görünümü tamamlamış.
Kalite algısının 80 yıllık markası olan Jeep, Compass ile kompakt-SUV algısına yeni bir boyut getirdiği aşikar. Şimdiden bu keyifli otomobili tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi bağlayın ki sevdikleriniz üzülmesin…
Artı/Eksi
+ Tasarım, Ekonomik motor, ferah iç mekân.
– Motor ve yol sesinin araç içerisinde özellikle 120 km sonrasında rahatsız etme boyutunda olması.
Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/The Makina
0 comments