TEST / İnceleme – Jeep Compass 4xe İle Hibrit Seçeneği Deneyimi

By on 02 Şubat 2021

Otomobil dünyasında gerçekleşen model çeşitliliğiyle birlikte özellikle bir sınıfın ciddi bir himaye kurduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Evet, bu sizin de ilk geçen seçeneklerden birisi olan Crossover/SUV sınıfından başkası değil elbette.

Geçtiğimiz yıllarda herkes için pek ulaşılabilir noktada olmayan bu sınıfta artık kompakt boyutlarda sayısız model var. Kullanıcıların az da olsa arazi kabiliyeti olan araçları deneyimlemesine olanak sağlayan bu çeşitliliğin krallarıysa halen oldukları yerde yani zirvelerde dolanmakta.

Jeep, kökenleri İkinci Dünya Savaşı‘na sahne alan Willys ile yoluna başlamış ve safkan arazi kabiliyeti üzerine kurulmuş bir marka. Bugün sınıfının ilklerinden kabul edilen şirket adını bile bir dünyaya vermiş durumda. Hal böyle olunca Jeep’in çıkardığı her yeni modelde beklentilerimiz sürüş dinamikleri yönünde büyük bir beklenti içerisinde oluyor.

Jeep’in 4×4 performansını güçlü bir elektrik motoru ile birleştirerek 4×4 kabiliyetini yeniden meydana getiren modeli Compass’ın hibrit motorlu versiyonu 4xe geçtiğimiz günlerde Türkiye’de satışa sunulmuştu. Bizde sizler adına Jeep Compass 4xe deneyimledik.
İşte Ayrıntılar…

IMG-20210129-WA0014

TASARIM & DONANIM
Jeep’in “yeni jenerasyon” kavramı üzerinde ciddi anlamda dersine iyi çalıştığını baktığımız ilk andan itibaren rahatlıkla görebiliyoruz. Yerini aldığı jenerasyon ile uzaktan yakından alakası olmayan bu yapıda Grand Cherokee‘den ilham alınmış karakter görüyoruz.

“İyi ki de yapmışlar” dedirten bu değişimle birlikte Compass’ın karakteri gerçek anlamda ait olduğu araziye çok daha uyumlu hale gelmiş. Ön taraftaki ızgaraların kısa hale getirilmesi ön ve arka ışıklandırma grubu ve diğer tüm detaylar bahsettiğimiz bu değişimin ana oyuncuları arasında. Yeni Jenerasyonla birlikte ebatsal olarak da değişimler gözlemlemek mümkün.

IMG_20210127_154537

Baktığımızda eski jenerasyona göre aks mesafesinde 5 milimetre, uzunlukta 16 milimetre genişlikteyse 60 milimetre artış gözlemlenen Compass’ta yüksekliğin 6 milimetre düşürüldüğünü görüyoruz. Bagaj bölümünde 410 litrelik bir kullanım alanı sunan Compass en büyük rakiplerinden olan Ford Kuga’dan 4 litre daha avantajlı konumda.
Buna rağmen dış yapıdan büyük gözüken aracın bakıldığında kompakt bir C sınıfı modelle benzer bir alan vadettiğini görebiliyoruz ki bu değerin genel koşullarda yeterli olduğunu da söyleyebiliriz.

2017jeepcompassoninceleme16-660x371

Yeni Compass dışarıdan bakıldığında meraklısını mest edebilecek bir karakter sahip bunu net bir şekilde kabul ediyoruz. Lakin kapıları için içeriye girdiğimizde donanımına göre 200.000 TL‘yi aşan bir araçta görmek istemeyeceğiniz bazı parçalar var.

Aslında bu durum, kıyıda köşede yani bir anlamda kullanıcının çok fazla muhattap olmayacağı bir bölümde olsa bu belki de hiç problem olmazdı. Lakin direksiyon başına oturduğunuz andan itibaren sürekli göz önünde olan konsolun merkezinde olması bizi biraz üzdü. Compass’ın direksiyonu başına oturduğunuzda sizi FCA grubundan tanıdık olan bir direksiyon karşılıyor. Direksiyonun arkasında iki analog ekranın ortasına eklenmiş dijital ekrana yer verilmiş. Bu ekranda, araçla ilgili bilgilerle birlikte sunulan sürüş modlarına göre renkli ve oldukça tatminkar grafikler akıveriyor. Çözünürlüğü oldukça iyi olan mod grafikleri öylesine hoşunuza gidiyor ki tekrar görebilmek için sürekli modlar arası geçiş yapma gereği hissediyorsunuz.

2017jeepcompassoninceleme11-660x371

Yeni hibrit Compass 4xe’de tam LED farlar ve Bi-Xenon farlar standart olarak sunulurken, zengin bir renk yelpazesi bulunuyor. Beyaz, Buz gri, Granit gri, Jetset mavi, Gölge mavi, İtalyan mavisi, Kolorado kırmızısı, Sting gri, Karbon siyahı dışında üç katmanlı Fildişi, İtalya Mavisi ve Tekno Yeşil olmak üzere üç özel renk de sunuluyor.

2017jeepcompassoninceleme13-660x371

Konsolun merkezindeki ekranla ilgili tek ve belkide en büyük sorunsa çerçeve bölümü. Parlatılmış bir malzemenin kullanıldığı bu bölüm Compass’ın içerisine yakışmayan parçalar arasında. Burada o bölümün çok daha ince tutularak bu hissiyatı ortadan kaldıracağını düşünmeden edemiyoruz. Eğer merkezde ben buradayım diyen bir parçaya yer veriyorsanız burada “kolaya kaçma” gibi bir ihtimaliniz maalesef yok.

Boyutu 8,4 inç olan ekranın içerisine girdiğinizde ise bu can sıkıcı havayı dağıtacak bir deneyimin var olduğunu söyleyebiliriz. Ekrandaki dokunmatiğin geri bildirimi ve menüler arası geçişler olması gerektiği gibi akıcı ve başarılı. Bu bölümdeki en büyük sıkıntılardan bir tanesi de eşya gözü diyebiliriz. Jeep tasarımcıları Compass’ın konsolunda neredeyse hiçbir eşya gözüne yer vermemiş.

IMG_20210127_154627

Burada bir anda kendinizi telefon ve cüzdanınızı araç içerisinde koyacak yer arayışı içerisine girmiş şekilde buluyor ve son olarak pes edip kapı içerisine doğru yöneliyorsunuz. Neyse ki kapı içlerindeki alanlar ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kadar geniş.

Kullanıcılar böylece; 4WD Lock, 4WD Low, Yokuş İniş Destek Sistemi ile daha hassas gaz ve direksiyon tepkilerini beraberinde getiren farklı zeminlere uygun sürüş modu Auto, Sport, Snow, Sand/Mud ve Rock modlarını sürüş koşullarına uyarlayabiliyor.

S donanım versiyonunda havalandırma ızgarası, hoparlör ve orta konsolu siyah çerçeveler süslerken Trailhawk versiyonunda ise kırmızı çerçeveler devreye giriyor. Compass 4xe, 428 litrelik bagaj kapasitesini de sağlıyor.

IMG-20210129-WA0019

MOTOR & PERFORMANS
180 beygir güç üreten 1,3 litrelik motoru ve altı ileri otomatik şanzımanlı Compass 4xe’de, 400 Volt lityum-iyon kobalt-nikel manganez/grafit batarya, dış etkenlerden korunacak şekilde ikinci koltuk sırasının altında konumlandırılıyor.

Özel koruyucu bir muhafaza içine yerleştirilen batarya en iyi performans için ısıtma ve soğutma devresiyle destekleniyor. Compass 4xe, tamamen elektrikli sürüş modundaki 50 kilometrelik sürüş menziliyle de günlük şehir içi kullanım için ihtiyaçlara cevap verebilecek dinamiklerle gelecek.

Compass 4xe, elektrik motorun anlık tepkime süresini, dört tekerden çekiş gücüne hızla yansıtıp zorlu arazi koşullarında kullanıcısına üstün 4xe SUV deneyimi sağlıyor.

2017jeepcompassoninceleme15-660x371

‘S’ ve ‘Trailhawk’ olmak üzere iki donanım seviyesi ile satışa sunulan Jeep Compass 4xe; önde 180 HP’lik içten yanmalı motor, arkada 60 HP’lik elektrikli motorun da desteğiyle toplam 240 HP’lik güce ulaşıyor.

2017jeepcompassoninceleme14-660x371

Araçta kapsamlı teknoloji ve güvenlik özellikleri, e-save modu, e-costing sürüş fonksiyonuyla da öne çıkıyor. 2 saatten kısa sürede şarj imkanı sunan easyWallbox ile halka açık ve ev tipi şarj çözümü de Compass 4xe ile birlikte kullanıcılara sunuluyor.

0-100 km/s hızlanmasını 7.5 saniyede tamamlayan araç, hibrit modda 200 km/s’ye ve tam elektrikli sürüşte 130 km/s’ye varan maksimum hıza ulaşıyor.

IMG_20210127_154418-01

FİYAT
Compass 1.3 T4 150hp DCT FWD Longitude 4×2 Benzinli Otomatik Euro 6D’nin anahtar teslim satış fiyatı 436.650 TL’dir.

IMG-20210129-WA0021

YORUM FARKI
Özellikle son yıllarda hibrit özelinde elektrikli araçların ön plana çıktığını görüyoruz. Gerek içten yanmalı motorların artık çevreye verdiği zararlardan yola çıkarak markalar doğal olarak alternatif yakıtlı araçlara yöneldiler.

Bunun sonucunda hibrit otomobillerin yanı sıra markalar birbiri ardına hibrit SUV modellerini de müşterilerinin beğenisine sundular. Bunlarda biri de elbette SUV denince akla ilk gelen öncü markalardan olan Jeep markasının Compass hamlesi oldu.

Hibrit motor teknolojisiyle tüketicisinin karşısına çıkan Compass 4xe gerek ferah ve geniş iç mekanı gerekse de şehir içindeki ekonomik motoruyla dikkatleri bence üzerine çekecek bir SUV olmuş.

Araç izolasyonunun eksikliği sebebiyle rüzgar ve motor seslerinin belli hızlardan sonra rahatsız edici olmasına karşın şehir içindeki sakin kullanımlarımızda Compass oldukça b-aşarılı sonuçlar ortaya koydu. Yakıt ekonomisi olarak ise test süremiz sonunda bize ortalama 8-9 litre aralıklarında gezinen otomobilin 1.3 motoru bizce oldukça başarılı bir çizgide yer aldı.

Fiyatına baktığımızda rakiplerine nazaran normal seyreden Jeep Compass’ı tercih edeceklere şimdiden kazasız maksimum keyifli sürüşler dilerim.

Kalın Sağlıcakla…

Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi bağlayın ki sevdikleriniz üzülmesin…

Artı/Eksi
+ Tasarım, Ekonomik motor, ferah iç mekân.
Motor ve yol sesinin araç içerisinde özellikle 120 km sonrasında rahatsız etme boyutunda olması.

 

Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/The Makina

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir