- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
- Koçaslanlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sektörüne Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- Otokar Pick-up Pazarına Foton Tunland İle Güçlü Bir Giriş Yapıyor
- IONIQ 5 N Türkiye’de
TEST & İNCELEME: NISSAN QASHQAI E-POWER
2006’da başlayan macerasında insanların şehir içerisinde daha yüksek otomobiller kullanma arzusuna karşılık vererek yeni bir sınıfı oluşturan Qashqai, yıllar geçtikçe karşısında çok ciddi rakipler bulmuştu.
Özellikle son yıllarda Peugeot-Citroen grubundan gelen modellerin gerisinde kalmaya başlayan Qashqai için bu durum artık değişiyor.
Tanıtımıyla üçüncü jenerasyonu beraberinde getiren yeni nesil Nissan Qashqai, önceki nesildeki tüm eksiklikleri gidermeye hazır hale gelmiş. Bununla birlikte markanın elektrikli modeli Ariya’dan diğer modellerine yansıttığı yeni karakteristik yüz sayesinde Qashqai’nin çok daha dikkat çeken bir model haline geldiğini de söylemek mümkün.
TASARIM & DONANIM
Nissan’ın eski modellerinde de aynı isimle kullandığı “V Motion” ızgara yapısı git gide ön bölüme daha hakim bir yapıya bürünüyor. Yeni Juke’da da gördüğümüz bu değişimle birlikte Qashqai’nin de daha heybetli bir görünüm ortaya koyması amaçlanmış durumda.
Büyüyen bu ızgara yapısına slim-LED formda tasarlanan yeni gündüz farları eşlik ediyor. Tüm bu parçalarla birlikte ön tampon da yeni yüzü tamamlayacak şekilde bambaşka bir çizgide şemaya entegre ediyor. Aracın arka tarafı ise eski nesli nispeten daha fazla akıllara getiriyor.
Sınıfının en geniş ekranlarından birine sahip olan ve Qashqai’de ilk kez kullanılan 12,3” genişliğindeki tamamen dijital gösterge paneli, kişiselleştirilebilen 13 farklı bilgilendirme ekranı seçeneğiyle sürücünün dijital sürüş deneyimini üst seviyeye taşımış.
İç mekan tasarımında kablosuz Apple CarPlay altyapısına sahip 9” genişliğindeki dokunmatik bilgi-eğlence ekranı öne çıkıyor. Ayrıca BOSE mühendisleri ile geliştirilen 10 hoparlörlü (8 hoparlör & 2 Subwoofer) ses sistemi yolcuların müzik deneyimini keyifli hale getirmişler.
Burada çok fazla radikal davranmayan Nissan, büyük resimde dengeli bir jenerasyon oluşturma arzusu hissiyatı uyandırıyor. Yeni nesille birlikte 20 inçe kadar değişen jant tasarımları da Qashqai’nin karakterinde önemli rol oynayacak.
Qashqai’nin ebatsal olarak da önceki nesline göre 35 milimetre daha uzun, 25 milimetre daha yüksek ve 32 milimetre daha geniş olması da altı çizilmesi gerekenler arasında. Aks mesafesi de 20 milimetre artırılan araç, bu sayede özellikle arka diz ve baş mesafesinde çok daha tatminkar olurken, bagaj hacminde de 50 litrelik iyileşmeyi beraberinde getiriyor.
Yeni Qashqai’de NASA teknolojisi ile geliştirilen Nappa deri koltuklar yolculara maksimum konfor sağlıyor. Her bir araç için üretimi 25 günde tamamlanan bu özel teknoloji ürünü koltuklar, tercih edildiğinde kullanıcılara ısıtma ve hafıza özelliklerini de standart olarak sunulmuş.
Nissan’ın Türkiye’deki modellerinde ilk kez yeni Qashqai’de tanıtılan masaj fonksiyonlu ön koltuklar, hızı ve şiddeti ayarlanabilir 3 farklı masaj seçeneği ile yolculukları daha keyifli hale getirmek için tasarlanmış diyebiliriz.
MOTOR & PERFORMANS
Nissan Qashqai’nin 12V hafif hibrit teknolojili 1.3 DIG-T motoruna ek olarak şimdi de fiyat listesinde e-Power yer alıyor. Qashqai’nin ön tekerleklerine gücü 140 kW’lik elektrik motoru veriyor. Bu elektrikli motoru besleyen ise 1,9 kWh kapasiteye sahip olan 350 V’lik lityum iyon batarya.
Alışıldık elektrikli otomobillere göre daha düşük kapasite batarya tercih edilmesinde hem maliyet hem de ağırlık sebepleri de söz konusu. Ancak daha büyük bir bataryaya ihtiyacı olmamasının da mantıklı bir sebebi daha var. Jeneratör görevindeki motor sürekli çalışmıyor. Bataryalarda yeterli güç varsa içten yanmalı motor uykuda bekliyor.
Elektrikli Nissan Qashqai e-Power‘ın içten yanmalı motor ünitesi sıralı 3 silindirli ve 1.5 litre hacmindedir. Tekerlere güç veren elektrikli motor ünitesi ise 190 beygir güç ve 330 Nm Tork değerleri üretebiliyor. Nissan yetkilileri tarafından gelen iddialara göre araç şehir içinde % 34’ü bulan yakıt tasarrufu sağlıyor. Böylece ortalama yakıt tüketim değeri ise 5,4 litre olarak karşımıza çıkıyor.
Kablo ile şarj gerektirmeyen bataryaları doldurma görevini içten yanmalı bir motor, jeneratör üstleniyor. Bataryalardaki enerji azaldığında hemen 1,5 litrelik içten yanmalı motor çalışıp elektrik enerjisi üretiyor.
Juke’dan farklı olarak Nissan’ın 1,5 litrelik benzinli motor temeli üzerine inşa ettiği bir üniteden güç alan Qashqai e-Power, Nissan’ın bu altyapısını Avrupa’da sunduğu ilk model konumunda.
Kullanıcılar bu altyapıyı şimdilik sadece tek güç seçeneğiyle tercih edebiliyor. 1,5 litrelik turbo besleme üç silindirli motorda konumlandırılan değişken sıkıştırma oranı teknolojisi, sürüş karakterine göre 8:1 ile 14:1 arasında değişen sıkıştırma değerlendirmesini otomatik olarak ayarlamaktan sorumlu. Bu motorun bir adet elektrik motoru ve bataryayla tamamlandığı sistemin kombinasyonunda 188 beygir güç ve 330 Nm’lik tork değerlerinin ortaya çıktığını görüyoruz.
Standart olarak önden çekişli altyapıyla gelecek versiyonun öne çıkan rakamları arasında tüketim ve karbon salınımı da dikkat çekiyor. Fabrika çıkış 5,3 litrelik karma tüketim değeri verilen Qashqai e-Power, bununla birlikte kilometrede 119 gramlık karbon salınımı gerçekleştiriyor. Nissan’ın gaz-fren kullanımını tek pedal üzerinden gerçekleştirmeye olanak tanıdığı “e-Pedal” sisteminin de konumlandırıldığı model, güvenlik tarafında da ailenin en üst seviye asistanlarıyla donatılacak.
YORUM FARKI
SUV denilince akla ilk gelen markalardan biri olan hatta ülkemizde bir zamanlar bu konuda ilk marka olan Nissan Qashqai, aradan geçen zaman içerisinde tahtını PSA grubuna bağlı Peugeot ve Citroen’in SUV modellerine kaptırmıştı. Belli bir süre suskunluğunu koruyan marka geçtiğimiz yıl çok önemli bir atılım yaparak SUV pazarında yeniden bende varım demeye geldi.
Markanın gerek tasarımsal evrim geçirmesi gerekse de sunduğu e-power hibrit elektrikli motoruyla bir anda dikkatleri üzerine çeken yeni nesil Qashqai’nin bence tasarımı da oldukça başarılı ve akıcı olmuş.
Gerek makyajın dış tasarımda getirdiği yenilikler gerekse de iç mekandaki değişiklikler ile rakiplerinin korkulu rüyası olmaya gelen bu göz alıcı SUV’ın motor performansı da oldukça başarılı diyebiliriz. Özellikle şehir içi kullanımda bize verdiği his bunu kanıtlar yönde…
Testim süresince 5.5 litre seviyelerinde gezinen yakıt tüketimi ile markanın 1 depo ile 1000 km üzerinde menzile sahibiz sloganı bence birbiriyle örtüşüyor. Yani ben 1000 km gitmedim ancak deneseydim bende o menzile ulaşabilirdim görüşündeyim!
Sonuç olarak yeniden SUV segmentinin en etkili oyuncusu olmaya geldim diyen Nissan Qashqai bakalım satış rakamlarında da bu başarıyı tekrardan yakalayabilecek mi? Zaman neyi gösterecek bende merakla bekliyorum en az sizler gibi 🙂
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi bağlayın ki sevdiklerimiz üzülmesin!
Artı/Eksi
+ Tasarım / Performans / Yakıt tüketimi / Bagaj / Arka diz mesafesi
– Tespit edemedik…
Hakan ALKAN
Linkedin.com/ Hakan ALKAN
Facebook.com/ The Makina
Twitter.com/ @alkanhkn
0 comments