- Ford Tamamen Elektrikli Yeni Puma Gen-E’yi Tanıttı
- BYD’nin 2 Elektrikli Amiral Gemisi HAN ve SEAL Türkiye’de
- Kia EV3 ve Yeni EV6 Türkiye’de
- TOYOTA GAZOO Racing WRC’de 4. Kez Üst Üste Markalar Şampiyonu Oldu
- Yeni Nesil MINI Ailesi Dönüşümünü Tamamladı
- Thierry Neuville ve Martijn Wydaeghe İkilisi 2024 WRC Dünya Pilotlar Şampiyonu Oldu
- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
TEST / İNCELEME: SEAT ARONA 1.0 DSG
Yaklaşık beş yıldır ürün gamında yer alan model için Ibiza’da uyguladığı makyaj reçetesini uygulan Seat, önceki versiyonda eleştirildiği pek çok noktayı telafi etmişe benziyor.
Artık ait olduğu gibi binek modelden daha çok bir crossover modeline benzeyen makyajlı Seat’ın yeni kompakt SUV’ı Arona, güçlendirilen teknolojik asistanlarıyla da dikkat çekiyor. Bizde sizler adına yenilenen Crossover yeni Arona’yı yakından inceledik.
TASARIM & DONANIM
Öncelikle yeni Arona’nın araziye yaklaştırıla dış tasarımında teknolojik bölümler de nitelikli birer tamamlayıcı konumunda. Ibiza’da olduğu gibi artık full LED olarak gelen ışıklandırma grubunu bu noktada üst sıralara yazmak şart.
Seat İbiza, Volkswagen Polo, T-Cross ve Skoda Kamiq gibi modeller ile aynı platformu kullanan Arona testimizin konuğu. 2017 yılında karşımıza çıkan compact crossover (B-SUV) olan Arona kullanıcıların dikkatini çekmekle kalmadı, aynı zamanda SUV ihtiyacını karşıladı ve çok sevildi. Sadece 1.0 TSI ve 1.6 TDI motor seçenekleri ile kullanıcıların karşısına çıkan Arona 2020 yılı itibari ile sadece 1.0 TSI motor seçeneği ile devam etmekte.
Genelde B-SUV’lar aynı platformu paylaştığı otomobilin gerçekten biraz büyütülmüş hali olarak karşımıza çıkmakta. Arona bu algıyı kırmış. Seat markasının tasarım çizgilerini taşırken kendine has bir kimlik oluşturmayıda başarmış. Kardeşi İbiza’ya benziyor fakat daha detaycı ve alımlı bir görüntü yakalanmış. Tavanın farklı renkte olması otomobili daha sportif ve dikkat çekici kılmış. Bu dikkat çekiciliği otomobilin kimliğine oturmak için aynalarda ve tamponlarda kullanması sanki sonradan bir modifiye geçirmiş hazzı oluşturuyor.
Yollarda bir Seat’ın olduğunun en büyük gösterimi olan ön LED grubu tam tur dönen gündüz LED’i ve LED aydınlatması ile kaporta üzerindeki sportif kimliği devam ettirmekte kararlı olduğunu hissettiriyor. Çift renk ve farklı bir kaç yere koyulmuş aktif hava kanalları ile ön tamponda agresif bir duruş yakalamış. Normalde tampon altında görmeye alışık olduğumuz sis lambaları tamponun orta kısımlarına yerleştirilmiş, fakat aydınlatma ile ilgili herhangi bir problem teşgil etmiyor gayet yeterli.
Arka tarafa geçtiğimizde, arka cam üzerinde bulunan spoiler ve spoiler bıçakları otomobilin önden arkaya kesintisiz ilerleyen çizgisini devam ettirmiş. Spoiler tavan renginde üretilmişken spoiler bıçakları piano black olarak boyanmış. Farklı renkler sayesinde göze hitap eden bir kontrast yakalanmış.
Arka tampon altında büyük bir şekilde konumlandırılmış olan difüzör iki adet çıkışa sahip fakat bu çıkışlar aktif değil ve sanki bu otomobil tasarımına pek uygun olmamış gibi duruyor. LED arka aydınlatma ön taraftaki tam tur gündüzler ile aynı şekilde yapılmış. Ön kimliği gibi arkada da Seat ruhunu taşıyor.
Toplamda 4.138 milimetre uzunluğa sahip olan Arona bu yapısıyla yeni Ibiza’dan 79 milimetre daha ileride bizleri karşılıyor. SEAT’ın iç yaşam alanı konusunda da oldukça iddialı olduğu aracın sunduğu bagaj hacmiyse 400 litre olarak veriliyor. Abisi Ateca’da olduğu gibi SEAT’ın alışık olduğumuzu güncel yüzüne sahip olan Arona ışıklandırma grubu, hava girişleri ve jantlarıyla bunu fazlasıyla hissettiriyor.
Ibiza’da gördüğümüz kokpiti beraberinde getiren araçta 8 inç büyüklüğündeki dokunmatik multimedya ekran bu anlamda en çok dikkat çeken parça. Donanım seviyelerine göre değişen özelliklere baktığımızdaysa; kablosuz telefon şarjı, arka kamera, kör nokta uyarı, arka trafik asistanı, adaptif hız sabitleyici, ön bölge asistanı, park asistanı, anahtarsız giriş, yokuş kalkış kontrolü gibi özellikler ön plana çıkıyor.
Direksiyona geçtiğimizde ise tamamen kullanıcı aklında bir yer edinmiş klasik Seat kokpitini görüyoruz. Altı kesik direksiyon, hayalet olarak tabir edilen dijital kadran, Seat’ın 2 yıldır kullandığı 8.25″ multimedya ekranı ile Seat ailesinin değişmeyen kokpitini bize sunmakta. Tamamen kardeşi İbiza ile aynı iç tasarıma sahip olan Arona, daha ferah ve bir kaç ufak haraketler ile kendini kardeşinden ayırmış. 3 farklı modu olan dijital kadran çözünürlük ve FPS akıcılık olarak gayet güzel. Otomatik far, yağmur sensörü, park asistanı, çarpışma önleyici ve adaptif hız sabitleyici gibi kullanıcıların gerçekten kullanmak isteyeceği donanımları sunmakta. Orta ekrana geldiğimizde Seat’ın en büyük atılımlarından biri olan bu multimedya ekranı konum olarak sürücünün odağını yoldan almadan kolay bir şekilde işlerini halletmesine olanak sağlıyor.
Tabii ki bunda kolayca kontrol edilebilen ve akılda kalıcı multimedya sistemi kullanıcının daha kısa sürede otomobille arasındaki bağı kurmasında en büyük etken. Android Auto ve Apple CarPlay gibi donanımları bünyesinde barındıran otomobil aynı zamanda vites önündeki alanda kablosuz şarj desteği de sunmakta.
Ana sayfasında seçtiğiniz 3 ayrı uygulamayı 3 kesik ekran olarak kullanıcıya sunması ile sürücünün yola olan dikkatini bozmadan isteklerini yerine getirmesini sağlamış. Rahat ve kullanıcının vücudunu saran koltuklar sürüş zevkini yükseltirken vücudu korumakta da gayet başarılı. Arka tarafa geçtiğimizde 2 kişilik olarak üretilmiş olan model ortada oturan kişinin rahatsız oturuş biçimi ve büyük şaft tüneli ile rahatsız bir yolculuk yapmasına olanak sağlayacak gibi duruyor.
MOTOR & PERFORMANS
Vergi dilimleri ve ülkemizdeki yakıt fiyatları sebebi ile daha küçük hacimlerin tercih edilmesi bu tarz B-SUV’ların daha ekonomik motorlarla karşımıza çıkmasına sebep oldu. 1 Litrelik hacime sahip olan TSI motor Alman mühendisliğinin gerçekten bir başarısı. Yıllarca 1.4 TSI olarak kullanıcıların gönlünü fetheden ve en çok tercih edilen turbo beslemeli benzinli motor olan TSI, 1.0 TSI olarakta kullanıcının cebini düşünürken performanstan ödün vermemesini sağlıyor.
Şehir içi süratlerinde, anlık sollamalarda, canlı alt devirlerin ve DSG gibi çift kavramaya sahip hızlı bir şanzıman ile kullanıcının isteklerini sorunsuz bir şekilde yerine getiriyor. Motor ile kusursuz bir uyum içinde çalışan şanzıman kullanıcının verdiği tepkilere kararsız kalmayarak sürüş zevkini iyileştiriyor. 110 Beygir gücündeki motor 0’dan 100 km hıza 10.8 saniyede ulaşıyor.
Sürat yapması ve otoyol süratlerinde akışkan bir ivmelenme yakalaması gayet tatminkar fakat düşük hacim sayesinde yüksek hızlarda kullanıcıya gaz tepkisi sunamıyor. Yoğun şehir içi trafik ve otoban kullanımı yaptığımız test süresinde bize 6.2 Litrelik bir tüketim değeri sunan Arona dikkat edilirse 6 Litre civarlarında gezebilir. Gayet ekonomik olan model sunduğu donanımlar, şehir içi kullanımı çok rahat olan motor şanzıman uyumu ve çift renk dış görünümü ile kullanıcıların tercih ettiği ve keyif aldığı bir otomobil olarak yollarda yer almaya devam edecektir.
Teknik Özellikler:
Motor Tipi: Petrol
Motor Hacmi: 1.0 TSI 998 cc
Beygir Gücü: 110 Beygir @5500 rpm
Tork Gücü: 200 Nm @2000-3500 rpm
0-100: 10.8 saniye
Maksimum Hız: 190 km/h
Şanzıman: 7 İleri DSG çift kavrama
Ağırlık: 1158 Kilogram
Bagaj Hacmi: 400 Litre en az 1280 Litre en fazla
Uzunluk: 4153 mm
Genişlik: 1780 mm
Yükseklik: 1552 mm
Dingil Mesafesi: 2566 mm
FİYAT
Test otomobilimiz olan Yeni Arona 1.0 EcoTSI 110 HP DSG FR’in anahtar teslim satış fiyatı 539 bin TL’dir. Aracın giriş paketi ise 499 bin TL’dir. Bizce sınıfına göre çok uygun bir fiyat politikasıyla piyasada yer alan Arona bu başarısını devam ettireceğe benziyor.
YORUM FARKI
Kompakt SUV segmentinin başarılı temsilcileri arasında yerini alan Seat Arona, ülkemizdeki vergi dilimlerinden etkilenmemek adına getirdiği 1.0 litrelik benzinli motorunun gerek performansı gerekse de yakıt tüketimindeki cimriliği ile beni kendine hayran bıraktı.
Bununla birlikte makyajlanan Arona’nın çift renk kombinasyonu ile çok güzel harmanlanmış ön tasarımı da oldukça yerinde tasarlanmış. Test süremiz içinde gerek şehir içinde gerekse de uzun yolda kullandığım Arona’nın özellikle ani hızlanma ve rampalardaki sollamalardaki ataklığı beni kendine hayran bıraktı.
Büyük SUV’lardan hoşlanmayanlar için ideal bir otomobil olan Arona’yı tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.
Kalın Sağlıcakla…
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!
Artı/Eksi
+ Performans / Yakıt tüketimi / yol tutuş / tasarım / ferah iç mekan / çift renk
– Otomobilde eksik bir yön tespit edemedik.
Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/The Makina
0 comments