Toyota Türkiye Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt; “2014 Toyota Yılı Olacak”

By on 20 Aralık 2013

Otomotiv pazarı 2013 yılında özellikle yılın ilk yarısında kazanılan ivmelenme ile 2012 yılının oldukça üzerinde bir büyüme sergilemiştir. Öncelikle daha önceki yıllarda Ağustos ayında gerçekleşen model yılı tanımının yeniden düzenlenmesi, 2013 yılının ilk aylarında özellikle binek araç pazarında, 2012’nin ilk aylarına göre daha yüksek büyüme oranlarının yakalanmasını sağlamıştır. Bununla birlikte pozitif ekonomik gelişmeler, yükselen büyüme oranı verileri ile kur ve faiz oranlarının uygun seviyelerde seyretmesi sonucu 2012 yılına göre ilk 5 ayda toplamda %14, binek pazarında ise %21 artış sağlanmıştır.

KUR ARTIŞI FİYATLARI ETKİLEDİ!

Mayıs ayı itibariyle içeride ve dışarıda yaşanan gelişmeler sonucu olarak öncelikle kurlarda, daha sonra da faizlerde ciddi artış meydana gelmeye başlamıştır. Mayıs ayında 2,35 seviyelerinde seyreden €/TL kuru Aralık ayı itibariyle %18,7 artışla 2,81 seviyelerine ulaşmıştır.  Taşıt kredisi faizlerinde ise aylık %0,7’li seviyelerden %1 seviyesine yaklaşan bir artış meydana gelmiştir. Bunun sonucunda her ne kadar gerçekleşen bu artış oranı kadar olmasa da otomotiv firmaları Haziran ayından itibaren fiyatlarda artışa gitme durumunda kalmışlar, bu da özellikle Eylül ayıyla birlikte pazar hızının oldukça düşmesine neden olmuştur. Kasım ve Aralık aylarında ise markaların yıl sonu kampanyalarına ağırlık vermeleriyle birlikte pazar bir miktar toparlanma işaretleri göstermeye başlamıştır.

PAZAR BÜYÜYECEK

Tüm bu gelişmeler ışığında 2013 yılının toplamda 2012 yılına göre %8 oranında büyüyerek 840.000 adede ulaşmasını beklemekteyiz. Bu büyümenin tamamının binek araç pazarından geleceğini, pazarın yılı %17 büyüme ile 650.000 adetle kapatacağını beklemekteyiz. Hafif ticari araç pazarının ise 2013 yılını 2012 yılının %14 gerisinde 190.000 adetle kapatacağını öngörmekteyiz.

2014 yılı değerlendirme ve öngörülerimizde ise ekonomik beklentiler ve yasal düzenlemeler olmak üzere iki ana etken ön plana çıkmaktadır. Hükümetin yayınladığı 2014-2016 yılı Orta Vadeli Program’da (OVP)GSYH büyüme beklentilerinde bir önceki programa göre aşağı yönlü revizyon yapılarak 2013 yılı için %3,6, 2014 için ise %4 büyüme öngörülmüştür. Her ne kadar bir önceki OVP’ye göre düşüş olsa da büyüme oranlarında artışın beklenmesi 2014 için olumlu bir sinyal olarak göze çarpmaktadır. Bununla birlikte 2014 yılında yine kur ve faiz hareketlerinin pazarın büyümesinde büyük oranda etkili olacağını tahmin etmekteyiz.  Döviz kurlarının halen süren istikrarsız seyri, yurtdışı mali piyasalardaki gelişmeler ve Türkiye piyasasının buna hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda 2014 yılının kurlar açısından yine zorlu geçeceği beklenmektedir. Diğer önemli etken olan faiz oranlarında ise kritik eşik olan %1 seviyesinin aşılması durumunda otomotiv pazarının ciddi şekilde olumsuz etkilenmesi söz konusu olacaktır.

DÜZENLEME ŞART

Yasal düzenlemeler bağlamında ise pazarın gidişatını etkileyecek en önemli gelişme taşıt kredilerine getirilecek düzenleme olacaktır. Bu yasayla birlikte hem peşinat oranlarına hem de kredi vadelerine sınırlama getirilmesi planlanmaktadır. Araç satın alımlarının çok büyük bir kısmının kredi ile yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda böyle bir düzenleme otomotiv satışlarını oldukça olumsuz yönde etkileyecektir.

Hükümet tarafından 2014 yılı bütçe planına alınan emisyona dayalı vergilendirme sistemi ise otomotiv pazarı için önemli bir avantaj olacaktır. Mevcut sistemde çevreyi daha çok kirleten yaşlı araçlar daha düşük MTV öderken, yeni sistemde araçların emisyon oranlarına göre vergi ödenmesi tasarlanmaktadır. Bu değişiklik yeni araç alımını daha cazip hale getirecektir. Bunun yanında hükümetin cari açığı düşürme ve kontrol altında tutma hedefi doğrultusunda ithalat yoğun otomotiv ve akaryakıtta vergi indirimine gidilmeyeceğine dair açıklamaları pazarda yüksek bir büyümenin pek mümkün gözükmediği sonucunu da ortaya çıkarmaktadır.

OTOMOTİV PAZARI

Özetleyecek olursak; Bütün bu şartlar ve öngörüler doğrultusunda Toplam otomotiv pazarının 2014 yılında bir miktar küçüleceğini ve 2013’e göre %5 oranında daralarak 800.000 adet seviyesine geleceğini, 2013 yılında %20’ye yakın büyüme gösteren binek araç pazarının 2014’te %3, 2013’te düşüş yaşanan hafif ticari araç pazarının da 2014’te yine%10 oranında küçüleceğini tahmin etmekteyiz.

HEDEFLER

2014 yılı Toyota hedeflerine gelirsek; Toyota için yeniliklerin başladığı bir geçiş yılı olan 2013 yılının başında pazara sunduğumuz Yeni Auris, Yenilenen Verso ve Yeni RAV4’ün yanı sıra yılın 2. yarısından itibaren ülkemizde üretilen Yeni Corolla da 2013 yılında bize ivme kazandıran bir modelimiz olarak öne çıkmıştır.  2014 yılının ilk yarısında ise yenilenecek olan Land Cruiser Prado,  1.6 D4-D Dizel Verso ve Auris Touring Sport‘u piyasaya sunacağız. Gelişmiş dinamikleri ve yüksek teknoloji ekipmanları ile birlikte neredeyse tamamen yeniden tasarlanan ürünlerimizle, Toyota’nın konumu güçlenecektir. Yeni modellerimizin tüm yıl satış ile gerçek performanslarını göstereceği 2014 yılında daralan otomobil pazar öngörüsüne rağmen 2014 yılında daha yüksek satış adedi hedefliyoruz.

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir