- TOYOTA GAZOO Racing WRC’de 4. Kez Üst Üste Markalar Şampiyonu Oldu
- Yeni Nesil MINI Ailesi Dönüşümünü Tamamladı
- Thierry Neuville ve Martijn Wydaeghe İkilisi 2024 WRC Dünya Pilotlar Şampiyonu Oldu
- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- Yeni eSprinter ile Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’da Elektrikli Dönüşüm Başlıyor
- Hyundai’den Yenilikçi Bir Elektrikli SUV Mobilitesi: IONIQ 9
- Volkswagen’in Şehirli Elektriklisi ID.4 Satışa Sunuldu
- PEUGEOT, 7 Koltuklu SUV Modeli 5008 ve E-5008’i Türkiye’de Satışa Sundu
- İş Dünyasındaki Kadınların Başarılarına Yeni Bir Rol Model; “Didem Aras’ın Başarılarla Dolu Yolculuğu”
- BYD Türkiye, Altı Modelle Heyecan Verici Yeni Dönemini Başlatıyor
Trafik Sorunlarına Çözüm İçin Liseliler Yine İşbaşında!
Renault’nun gençlerin bulundukları çevredeki trafik ve sürdürülebilir ulaşım sorunlarını saptayıp, buna ilişkin çözümler üretmeleri ve bu çözümleri hayata geçirmeleri amacıyla geliştirdiği ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ yarışmasının üçüncüsü için katılım sürecini bir eğitim semineriyle başlattı. Yarışmaya İstanbul’daki Anadolu liselerinin öğrencileri 14 Mart 2014 tarihine kadar projeleriyle başvurabilecek. Yarışmada birinci gelen öğrenciler ve öğretmenleri bir Paris Seyahati kazanırken, ilk üçe giren öğrencilere ve öğretmenlerine çeşitli armağanlar verilecek.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Total Oil ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ile birlikte düzenlenen yarışma için bu yıl da müdür ve öğretmenlere yönelik bir bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. İstanbul The Marmara Oteli’nde düzenlenen seminerde konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Gerek yol güvenliği gerekse çevre konusunda iyileşme, ancak genel bir toplumsal davranış değişikliği sağlamakla mümkündür“ dedi ve şunları dile getirdi:
“Bu yarışmayla amacımız artık ehliyet ve toplumsal sorumluluk alma yaşına iyice yaklaşmış olan liseli gençlerde yol güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım konularında farkındalık yaratmak. Çevresindeki bu sorunlar karşısında ‘bana ne’ demeyecek, onları kanıksamayacak, tersine kendi çabasıyla iyileştirebileceğine inanacak gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak. Onlara sorunun değil, çözümün parçası olma şansını vermektir.”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da “Bu yarışmayla öğrencilerimiz bir yandan trafikte yaşadıkları sorunlara çözüm ararken, girişimcilik yönlerini geliştirerek, proje üretme konusunda da tecrübelerini artırıyorlar” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öğrencilerimizin üretkenliğini, grup çalışmalarına katılımını teşvik eden, çevreyi tanımalarını sağlayan, yeni şeyler öğretmeyi amaçlayan projelerin öğrencilerimize kazandıracağı olumlu davranışlar bizi çok mutlu ediyor. Bu tür projelerin aynı zamanda tüm İstanbul’da uygulanması ile dezavantajlı bölgelerimizdeki öğrencilerimize de ulaşmakta ve böylece yaptığımız projelerle yaşadıkları çevreyi daha iyi tanımalarını ve gelişimlerini sağlamaktayız.”
Yarışmanın düzenleyicilerinden Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin Genel Başkanı Hitay Güner de, eğitimcilere yol güvenliği sorununa ilişkin şu bilgileri aktardı:
“Gün geçtikçe kentler kalabalıklaşıyor, büyüyor. Dolayısıyla ulaşım zorlaşıyor ve yavaşlıyor, hatta duruyor. Ulaşım sıkıntısını gidermek amacıyla daha önce hiç düşünülmeyen ve akla gelmeyen çok sayıda önlem geliştiriliyor. Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışması bu yüzden özel bir önem kazanmaktadır. Yaratıcı zekalara, yeni bakış açılarına, ortak çalışmayla ulaşılacak çözüm şekillerine ihtiyaç artmaktadır. Gençlerimizin zeka ve hayal güçlerini kullanarak çağdaş bakış açısıyla bu güne kadar düşünülmemiş projeler üretmesi ve bunların yaşama geçirilmesi işten bile değildir.”
Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasının sonuçları Mayıs 2014’te belli olacak. Yarışmada birinci gelen öğrenciler ve öğretmenleri bir Paris Seyahati kazanırken, ilk üçe giren öğrencilere ve öğretmenlerine de çeşitli armağanlar verilecek.
Liselilerin başarıları fikirlerini uygulayıp, etkili sonuç almalarına bağlı
“Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” yarışmasına katılacak olan liselilerden öncelikle kendi yakın çevrelerinde ki en önemli yol güvenliği ya da ulaşım sorununu saptayıp, bu sorunun iyileştirilmesine yönelik kendi somut çözüm önerilerini üretmeleri bekleniyor. Ancak iş burada bitmiyor. Liselilerin bu fikirleri bir proje ve eylem planına dönüştürüp harekete geçerek uygulamaları gerekiyor. Yarışmadaki başarıları fikirlerini hayata geçirip etki ve sonuç elde etmelerine bağlı.
Amaç: Sorunları çözeceğine inanan sorumlu ve katılımcı bir gençlik yaratmak
Yarışmanın temel amaçlarından biri de öğrencilerde toplumsal sorunların aktif ve katılımcı vatandaşlar tarafından çözülebileceği bilincini yaratmak. Bu yüzden proje ve aksiyonların öğretmenler ve okul idaresi değil, bizzat öğrencilerin kendileri tarafından belirlenip uygulanması isteniyor. Öğretmenlerin rolü ise katılımı teşvik, kolaylaştırıcılık ve rehberlik olarak belirleniyor. Yarışmada öğrenciler, proje içeriği ve uygulama araçları konusunda tamamen özgür bırakılıyor. Gençler, “sürdürülebilir ulaşım ve yol güvenliğine yönelik geliştirdikleri lokal çözüm uygulamalarını, imza kampanyaları, tiyatro ve film gösterimi ya da poster, afiş gibi çalışmalarla çevrelerinde yaygınlaştırabiliyorlar.
0 comments